Cine sunt șase militari ruși responsabili de masacrul de la Dnipro. Trei dintre ei le-au răspuns unor jurnaliști ruși independenți cu un cinism înfiorător: „Excelent! Și ar trebui să mă predau?” / „De ce mă sună curva asta în Rusia?” / „Voi [Ucraina] sunteți o regiune a Rusiei!”


Cine sunt șase militari ruși responsabili de masacrul de la Dnipro. Trei dintre ei le-au răspuns unor jurnaliști ruși independenți cu un cinism înfiorător: „Excelent! Și ar trebui să mă predau?” /  „De ce mă sună curva asta în Rusia?” / „Voi [Ucraina] sunteți o regiune a Rusiei!”

La 16 ianuarie, Serviciul ucrainean de securitate a anunțat că a identificat șase militari ruși care au fost implicați personal în atacul cu rachetă din 14 ianuarie asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Dnipro, Ucraina, în urma căruia au murit cel puțin 45 de civili, inclusiv șase copii.

Potrivit armatei ucrainene, blocul de locuinţe a fost lovit de o rachetă rusească Kh-22, concepută pentru lovirea portavioanelor, dar pe care în actualul conflict din Ucraina armata rusă a mai folosit-o pentru lovirea unor ţinte terestre. Armata ucraineană susţine că nu dispune de echipamente antiaeriene capabile să doboare astfel de rachete.

Autoritățile ucrainene au inițiat proceduri penale împotriva celor șase bărbați pentru încălcarea legilor și cutumelor de război. Aceștia sunt:

Colonelul Oleg Timoșin, 51 de ani

Maiorul Alexey Ivanenko, 35 de ani

Dmitri Golenkov, șeful de stat major al unei escadrile aeriene, 44 de ani

Denis Grigoryev, pilot, 40 de ani

Dinar Nazyrov, un pilot, 37 de ani,

Evgheni Potseluyev, un inginer de arme de aviație, 41 de ani

Toți cei șase ar fi servit în Regimentul 52 aviație de bombardiere grele.

Reporterii de la publicația rusă independentă iStories (Important Stories) au reușit să facă rost de datele de contact ale celor șase și să ia legătura cu trei dintre ei.

Alexey Ivanenko, comandantul unui detașament de aviație, le-a spus jurnaliștilor că nu e la curent cu știrile și că nu a auzit despre cele petrecute la Dnipro.

„Am părăsit armata acum trei ani, după ce am fost rănit la cap. Acum lucrez în domeniul evacuării apelor uzate", a spus el. Când a fost întrebat despre dosarul penal deschis împotriva sa de către Serviciul de Securitate ucrainean, Ivanenko a răspuns: „Excelent! Si ar trebui să mă predau acum?".

Dinar Nazyrov, un pilot de navigație, s-a prezentat la iStories ca fiind „pădurar la o afacere forestieră". „Nu intrați în pădurea mea și nu speriați veverițele", a spus el, înainte de a închide receptorul.

Dmitri Golenkov a recunoscut inițial că face parte din Regimentul 52 de aviație de bombardiere grele, lansându-se apoi într-o tiradă agresivă despre dreptul Rusiei de a controla Crimeea și alte teritorii ucrainene ocupate:

„Așteptați cu bombardarea Dnipropetrovsk-ului. (...) Am spus că cele patru teritorii [ucrainene anexate de Rusia] și Crimeea sunt ale noastre. Ce legătură are acest lucru cu Ucraina? Eu nu m-am atins de Ucraina. Ucraina este un stat independent separat... Ei ne bombardează teritoriului, al Federației Ruse, al regiunii Donețk, al regiunii Herson, al regiunii Zaporojia, bombardarea Crimeei. De ce mă întrebați despre asta? [...] Dumneavoastră, domnișoară, sunteți probabil din Ucraina. În Rusia, jurnaliștii nu pun astfel de întrebări. Jurnaliștii nu pun întrebări deloc. Ce vreți să știți dacă am apăsat nenorocitul de buton sau am fost în acel avion? [...] Crimeea este încă a noastră, la fel ca tot restul. Ce vreți de la noi?”

În timp ce Golenkov vorbea, o altă voce masculină se auzea periodic pe fundal înjurând: Spune doar: „De ce mă suna curva asta în Rusia? Dacă ești o curvă ucraineană, atunci vorbește-ne în ucraineană!"".

Bărbatul de lângă Golenko începe să strige, iar militarul își pierde cumpătul și urlă: „Voi [Ucraina] sunteți o regiune a Rusiei. Singura regiune a Rusiei. Nu veți fi în veci o regiune diferită! (...) Și orice altceva va fi al nostru. La revedere, fată".

Ceilalți militari ruși nu au răspuns solicitările jurnaliștilor.

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.