Alexei Arestovici, consilier în cadrul biroului prezidențial al liderului Volodimir Zelenski, a publicat, pe Facebook, cererea sa de eliberare din funcție, în urma unor declarații controversate pe care le făcuse anterior cu privire la bombardamentul terorist al rușilor de la Dnipro.
„Vreau să dau un exemplu de comportament civilizat: o greșeală fundamentală, apoi demisia", a scris el, în prezentarea actului de demisie înaintat șeful biroului prezidențial, Andriy Yermak, și datat 17 ianuarie.
Tot marți, Arestovici a publicat, anterior, o postare mai lungă în care își cere scuze pentru declarațiile eronate și ulterior retractate potrivit cărora racheta care a lovit o clădire rezidențială din Dnipro, provocând moartea a zeci de civili nevinovați, ar fost doborâtă de forțele de apărare aeriană ucrainene. Controversatele sale declarații au alimentat propaganda rusă și au determinat-o să-i învinovățească pe ucraineni de masacrul de la Dnipro.
„Am făcut o greșeală gravă în direct la televizor. Nu contează din ce motiv și cum a fost recepționată publicul, dar de acum înainte voi fi mai strict în privința informațiilor pe care le voi exprima", a precizat Arestovici pe pagina sa de Facebook.
„Îmi cer scuze sincere victimelor și rudelor acestora, locuitorilor din Dnipro și tuturor celor profund afectați de versiunea mea prematură și eronată cu privire la racheta rusească care a lovit clădirea rezidențială.
Nivelul de linșaj la adresa mea depășește însă cu mult consecințele greșelii din direct. Nu a avut consecințe juridice și nu a dăunat reputației Ucrainei.
Dar acei oameni care se folosesc intenționat de acest subiect au scopuri destul de clare.
Moscova o girează pentru a slăbi influența informațională a Ucrainei (inclusiv asupra rușilor).
Opoziția ucraineană atacă autoritățile în acest fel, câștigând puncte politice în timpul războiului, gândindu-se la viitoarele alegeri.
Divizarea ucrainenilor în momentele cruciale ale istoriei este cea mai de succes strategie a Kremlinului, pe care o folosește cu rezultate notabile de mai bine de 400 de ani”, a mai scris Arestovici.
Personaj pitoresc, slobod la gură și deosebit de apreciat pentru dezinvoltura cu care spune adesea lucrurilor pe nume, Alexei Arestovici a devenit, în contextul invaziei rusești, unul dintre cei mai populari oficiali ucraineni în zona rețelelor de socializare, unde are sute de mii de urmăritori.
Personalitate complexă și deosebit de carismatică, Arestovici, născut la 3 august 1975, a fost ofițer de informații, actor de teatru, student la Biologie, blogger de succes, analist politic și militar și unul dintre cei care au atras atenția, încă din 2019, că Rusia pregătește un conflict militar cu Ucraina. Recent, el a precizat că intenționează să candideze la președinția Ucrainei dacă liderul Volodimir Zelenski nu va mai dori un al doilea mandat.
În noiembrie 2022, într-o întâlnire cu Radu Hossu, jurnalistul și activistul din Brașov pro-ucrainean care a căpătat și el notorietate în contextul invaziei pentru comentariile sale pertinente din rețelele de socializare, Arestovici mulțumea României pentru ajutorul acordat Ucrainei în războiul cu Rusia.