Agenții lui Putin din Europa strâng rândurile. Ieșire rusofilă scandaloasă a președintelui croat: SUA folosesc Ucraina în războiul cu Rusia / „Și noi ce ar trebui să fim? Sclavii americanilor?" / Croația a fost admisă în Schengen beneficiind de suportul Austriei, altă țară europeană cu conexiuni la Moscova


Agenții lui Putin din Europa strâng rândurile. Ieșire rusofilă scandaloasă a președintelui croat: SUA folosesc Ucraina în războiul cu Rusia / „Și noi ce ar trebui să fim? Sclavii americanilor?"  / Croația a fost admisă în Schengen beneficiind de suportul Austriei, altă țară europeană cu conexiuni la Moscova

Președintele croat Zoran Milanovic a avut o ieșire scandaloasă la adresa SUA și a Ucrainei, acuzând Washingtonul că poartă, prin intermediul Kievului, un război cu Rusia, la doar o zi după ce Moscova a lansat atacul terorist asupra unui bloc de locuințe din Dnipro, soldat cu moartea a cel puțin 35 de persoane. 

În plus, declarațiile sale, scrise parcă la Kremlin, vin la scurt timp după ce Croația a fost admisă în Schengen, lucru refuzat României de Austria, țară cu legături strânse cu Rusia, sub pretextul fals că am fi sursă de imigranți ilegali când, în realitate, Croația este în această situație.

În cadrul unei conferințe de presă susținute duminică, 15 ianuarie, în orașul Vukovar, Zoran Milanovic a acuzat, așadar, SUA și NATO că folosesc Ucraina pentru un război, prin procură, împotriva Federației Ruse.

În plus, Milanovic a precizat că nu vede rostul sancțiunilor împotriva Moscovei. 

„Planul nu poate fi de a-l înlătura pe președintele rus Vladimir Putin. Planul nu poate fi în sancțiuni. Este un nonsens. Sancțiunile sunt absurde, nu vom obține nimic cu ajutorul lor", a mai spus Milanovic.

„Nu l-au înfrânt pe Slobodan Milosevic nici măcar cu sancțiuni. Ei trec din război în război. Ce ar trebui să fim noi? Sclavii americanilor?", s-a înfoiat liderul croat. 

Milanovic s-a opus anterior pregătirii trupelor ucrainene pe teritoriul țării sale. El este convins că antrenamentul acestora în mai multe țări ale UE sunt o amenințarea periculoasă la adresa securității UE, cu repercusiuni din partea Moscovei, după cum relatează chiar agenția Tass, instituție de presă controlată de statul rus. 

Anterior, înainte de invazia rusă din 24 februarie, Milanovic se jura că, în timpul mandatului său, se va opune extinderii NATO și acceptării Ucrainei în sânul Alianței.

„Cât timp voi fi preşedinte, mă voi opune extinderii NATO oriunde”, declara Milanovic în ianuarie 2022,

„Cred că oricine susţine extinderea NATO prin includerea Ucrainei ameninţă interesele croate. Noi suntem în NATO şi mâine cineva ar putea ordona desfăşurarea oamenilor noştri acolo”, mai spunea el.

Ulterior, după aceste declarații, premierul croat Andrej Plenkovic califica drept ruşinoase şi scandaloase aberațiile  preşedintelui. 

„Este o ruşine, este scandalos, subminează prestigiul şi credibilitatea Croaţiei şi este total contrară poziţiilor şi principiilor de politică externă ale guvernului” de la Zagreb, a spus Plenkovic despre poziţia exprimată atunci de Milanovic.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.