Rusia susține, pe căi oficiale, că ar fi preluat controlul integral asupra orașului Soledar / Ucraina respinge categoric aceste afirmații


Rusia susține, pe căi oficiale, că ar fi preluat controlul integral asupra orașului Soledar / Ucraina respinge categoric aceste afirmații

UPDATE: Ucraina a reacționat la afirmațiile recente ale Moscovei potrivit cărora Soledarul este integral sub controlul forțelor sale, precizând că afirmația nu este reală. „Declarațiile Ministerului Apărării al Federației Ruse despre capturarea orașului nu corespund realității. Bătăliile sunt în curs de desfășurare", a declarat Serhii Cherevaty, purtător de cuvânt al Grupului de forțe de est al armatei ucrainene, potrivit publicației Kyiv Post.

Știrea inițială. Ministerul rus al Apărării afirmă că a preluat controlul integral orașului ucrainean Soledar, după o bătălie care a durat luni de zile, calificând-o drept o reușită „importantă" în ofensiva sa, transmite BBC.

Oficialii ruși au afirmat că forțele ruse ar fi capturat joi seara orașul, care a fost mult timp teatrul unor lupte grele și al unor bombardamente intense (91 pe zi, potrivit ucrainenilor).

Victoria ar permite trupelor rusești să taie rutele de aprovizionare ucrainene către orașul apropiat Bakhmut, mai mare și mai important în înfruntările sângeroase din Donețk.

Reuters nu a reușit să verifice imediat afirmația ministerului rus al Apărării.

Think tank-ul american „Institute for the Study of War” (Institutul pentru Studiul Războiului) precizase, cu câteva ore mai devreme, că este posibil ca forțele rusești să fi capturat Soledar, dar nu crede că acestea vor putea apoi să încercuiască Bakhmutul.

Ucraina precizase anterior (tot vineri) că forțele sale încă rezistă în Soledar după o noapte "fierbinte" de lupte intense purtate pe unul dintre cele mai sângeroase câmpuri de luptă din război.

Ambele părți au suferit pierderi grele în bătălia pentru micul oraș.

Moscova încearcă să obțină ceea ce ar fi prima sa mare victorie pe câmpul de luptă după jumătate de an de retrageri umilitoare.

Kievul spune că Rusia aruncă valuri peste valuri de soldați într-o luptă inutilă pentru un teren pustiu bombardat.

În imaginea de sus (aplecat deasupra mesei și cu capul descoperit, al doilea de la dreapta la stânga) este generalul colonel ucrainean Oleksandr Stanislavovîci Sîrskîi, 57 de ani, coordonatorul apărării Kievului și ulterior al contraofensivei de la Harkiv. În prezent se află în linia întâi în zona Bakhmut și Soledar.

CITEȘTE ȘI: Expert francez: Grupul Wagner a pierdut peste 10.000 de combatanți în luptele pentru Soledar și Bakhmut / De ce vrea „bucătarul” Prigojin să fie perceput drept cel mai eficient oficial rus al războiului cu Ucraina, transformând Soledar într-o obsesie / Detalii din interiorul grupului Wagner


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.