Moscova, tot mai izolată! China se teme că „nebunul” de Putin va pierde puterea și războiul, iar Rusia va deveni o „putere minoră” / Beijingul ar vrea să participe la reconstrucția Ucrainei


Moscova, tot mai izolată! China se teme că „nebunul” de Putin va pierde puterea și războiul, iar Rusia va deveni o „putere minoră” / Beijingul ar vrea să participe la reconstrucția Ucrainei

Beijingul intenționează să își reorienteze politica externă departe de Moscova, temându-se de un declin al influenței economice și politice a Rusiei ca rezultat direct al invaziei sale dezastruoase din Ucraina și al unei eventuale îndepărtări de pe putere a lui Vladimir Putin, arată Financial Times într-o analiză, citând oficiali chinezi anonimi și experți regionali. 

Deși Vladimir Putin și liderul chinez Xi Jinping s-au angajat să consolideze legăturile bilaterale în timpul unei videoconferințe la sfârșitul lunii decembrie, sursele au declarat pentru FT că neîncrederea față de liderul rus este în creștere în rândul eșaloanelor superioare ale Partidului Comunist Chinez.

„Decizia de invazie a fost luată de un grup foarte mic de persoane. China trebuie să se distanțeze de Rusia", a declarat un oficial chinez care a dorit să rămână anonim, adăugând „Putin este nebun".

Potrivit surselor FT, China nu era la curent cu planul Kremlinului de a lansa invazia militară la scară largă în Ucraina, la 24 februarie 2022, și se aștepta cel mult la o operațiune militară limitată.

În timpul unei întrevederi din 4 februarie, Putin l-ar fi informat vag pe Xi că Rusia „nu ar exclude să ia orice măsuri posibile dacă separatiștii din estul Ucrainei atacă teritoriul rusesc și provoacă dezastre umanitare".

Eșecul Beijingului de a obține informații exacte cu privire la planurile lui Putin a luat China prin surprindere la momentul invaziei, ducând la retrogradarea viceministrului chinez al afacerilor externe de la acea vreme și a expertului de top în Rusia, Le Yucheng, potrivit FT. 

Oficiali chinezi anonimi au mai declarat că obiectivele Kremlinului în Ucraina sunt sortite eșecului și că Rusia va ieși, cel mai probabil, din conflict ca o „putere minoră".

Cu toate acestea, Beijingul are, pe termen scurt, încă multe de câștigat din relația sa cu Kremlinul, considerând că apropierea de Putin ar putea fi o monedă de schimb utilă în relația cu Europa.

China speră, de asemenea, să profite de pe urma boom-ului de reconstrucție postbelică din Ucraina, au spus oficialii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.