VIDEO. UPDATE. Bătălia pentru Soledar. Posibila încercuire și retragere a ucrainenilor. Unde a greșit Kievul / Jurnalist ucrainean: „Trupele noastre nu au fost încercuite. Prigojin minte!”


VIDEO. UPDATE. Bătălia pentru Soledar. Posibila încercuire și retragere a ucrainenilor. Unde a greșit Kievul / Jurnalist ucrainean: „Trupele noastre nu au fost încercuite. Prigojin minte!”

UPDATE. Armata ucraineană a respins informațiile potrivit cărora forțele rusești au încercuit și au capturat orașul Soledar din estul țării, după ce șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat că orașul e ca și cucerit de trupele sale. 

Serhiy Cherevatyi, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei (foto jos), a declarat: „Rușii spun că ar fi preluat controlul, nu este adevărat". 

Și think tank-ul american The Institute for the Study of War afirmase anterior că „wagneriții” nu au reușit preluarea controlului total asupra orașului Soledar și că împăunările rușilor sunt false. De asemenea, ISW menționa că Bakhmutul este departe de a fi încercuit „iminent” de trupele Rusiei.

Capturarea de către Rusia a orașului Soledar și a imenselor sale mine de sare ar avea o valoare simbolică, militară și comercială pentru Rusia. Dar situația din Soledar și din jurul acestuia pare încă destul de fluidă și niciuna dintre afirmații nu a putut fi verificată în mod independent.

Prigojin publicase, în cursul nopții de marți spre miercuri, o fotografie în care apărea cu un grup de luptători ai săi într-o locație despre care afirma că ar fi un tunel dintr-o mină de sare din sud-vestul orașului.

Știrea inițială. Analiști militari independenți anunță posibila încercuire a Soledarului, oraș aflat la 15 kilometri de Bakhmut, de către mercenarii conduși de Evgheni Prigojin. 

Acesta din urmă s-a pozat alături de criminalii pe care îi conduce în interiorul unei mine de sare de la Soledar, anunțând preluarea controlului asupra orașului. Foto jos

În zona centrală a orașului există însă o arie importantă de rezistență ucraineană care însă nu este clar cum se va descurca în noile condiții defavorabile. Sunt voci însă care susțin că încercuirea lui Prigojin este doar o „minciună rusească”. Detalii mai jos

Harta din 10 ianuarie (sus) versus harta din 9 ianuarie (jos). Sursa: Military Advisor/Twitter

Înfruntările sângeroase dintre cele două tabere s-au derulat pe parcursul nopții de marți spre miercuri la temperaturi sub zero grade, în zori înregistrându-se chiar minus 12 grade.

Rezumatul de dimineață al armatei ucrainene a făcut o singură referire la Soledar, evitând să detalieze situația exactă și precizând doar că orașul este unul dintre cele câteva care sunt bombardate de ruși în regiunea Donețk, scrie Reuters. 

Comandanții ruși au făcut din cucerirea orașului Soledar un obiectiv-cheie în asaltul furibund și fără rezultate importante asupra orașului strategic Bakhmut, aflat în apropiere, și a regiunii Donbas din estul Ucrainei, care este mai mare.

„Unitățile Wagner au preluat controlul asupra întregului teritoriu din Soledar. În centrul orașului s-a format o pungă de rezistență în care luptele urbane sunt în derulare", a declarat marți seara târziu șeful Wagner, Evgheni Prigojin, un aliat al tiranului Vladimir Putin, potrivit agențiilor de presă rusești.

„Numărul prizonierilor va fi anunțat mâine", a mai spus el, fără alte detalii.

Capturarea de către Rusia a orașului Soledar și a uriașelor sale mine de sare ar avea o valoare simbolică, militară și comercială pentru Rusia. 

Situația din Soledar și din jurul acestuia pare totuși fluidă, fiind posibile răsturnări importante ale raportului de forțe în funcție de ajutoarele militare pe care Ucraina le va primi din partea aliaților vestici.

Pilotul ucrainean Denys Davydov care comentează zilnic evoluția înfrunărilor din Ucraina a opinat, într-o nouă intervenție pe canalul său de Youtube, că forțele armate ale țării sale au greșit în tactica adoptată în regiune pentru că au ales să întărească apărarea de la Soledar mult prea târziu, ceea ce a oferit grupului Wagner timpul necesar pentru contra-atac. VIDEO mai jos.

El mai spune că Prigojin minte când spune că a prins soldații ucraineni într-o încercuire în centrul orașului. „Cercul de care spune Prigojin nu este încă închis, dar nu este totuși exclus ca asta să se întâmple la un moment dat. El vorbește despre 500 de soldați ucraineni prinși în încercuire, nu știu exact câți sunt, dar încă beneficiază de suportul artileriei ucrainene care a neutralizat mai multe grupuri de soldați ruși ce încercau să pătrundă în centrul orașului prin zona industrială”, arată Davydov prezentând și imagini cu anihilarea soldaților ruși.



De asemenea, jurnalistul ucrainean Yuri Burusov, aflat la Soledar, a scris, marți spre miercuri noapte, pe pagina sa de Facebook că „publicațiile și rețelele rusești răspândesc dezinformări cu privire la situația de pe linia frontului. Nu există o încercuire a trupelor noastre”.

Anterior, el postare un alt mesaj emoționant: Din Soledar:

Trupele noastre fac tot ce este posibil, iar unele unități fac imposibilul. Mai mulți parașutiști din Brigada 46 aeropurtată au degerături, iar unuia dintre soldați îi vor fi amputate mâine degetele de la picioare, deoarece luptă în frig de mai multe zile și rămân pe poziții până în ultima clipă. Brigada este bine gestionată și motivată, mulți luptători au crescut semnificativ numărul de inamici lichidați în palmaresul personal, artileria pe tunuri de 105 mm funcționează foarte precis. 

Comandamentul nostru acordă o atenție considerabilă acestui domeniu.

Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei, al Gărzii Naționale a Ucrainei, al Serviciului de Stat al Gărzii de Frontieră al Ucrainei în acest domeniu are o legătură cu fiecare unitate, acesta fiind principalul lucru pentru gestionare și interacțiune. 

Nu toată lumea se descurcă bine, dar vom vorbi despre probleme mai târziu. Acum este important să dispunem de forțe semnificative și de toate oportunitățile pentru a acționa în mod adecvat situației” .

Ministerul britanic al Apărării opinase anterior că trupele rusești și luptătorii Wagner au preluat probabil controlul asupra celei mai mari părți din Soledar după patru zile de progrese.

Dar comentariul lui Prigojin, potrivit căruia luptele continuau în centrul Soledar, indică totuși că controlul rusesc era incomplet, în ciuda declarațiilor acestui potrivit cărora tot orașul fusese capturat de mercenarii Wagner.

Agenția de știri de stat rusă RIA a emis ulterior un raport în care preciza că Grupul Wagner a preluat minele de sare din Soledar în urma unor "lupte crâncene". 

Minele de sare sunt situate în suburbiile orașului. 

Soldaţilor ucraineni încercuiţi li s-ar fi dat un ultimatum să se predea până la miezul nopţii, a anunţat pe Telegram grupul Wagner.

Washingtonul opinase anterior că Prigojin ar putea să pună el însuși mâna pe minele din zonă, unele dintre cele mai mari din Europa, pentru a le exploata. De altfel, gruparea Wagner pare să se fi specializat în exploatarea minelor, având în vedere că şi operaţiunile pe care le desfăşoară în Africa vizează tot securizarea şi exploatarea unor resurse naturale.

Cucerirea Soledar ar fi cel mai substanțial câștig al Rusiei din luna august de când forțele ruse au fost nevoite să se retragă umilitor din nenumărate teritorii ocupate anterior și să lupte, de luni de zile, cu pierderi uriașe și fără rezulate notabile, pentru capturarea Bakhmutului.

Moscova susține că Bakhmutul ar fi un pas important pentru a prelua controlul total al regiunii Donețk, una dintre cele patru provincii ucrainene pe care le-a anexat ilegal în urmă cu trei luni.

În apropiere de Bakhmut, pe un câmp pustiu și înzăpezit, un grup de soldați ucraineni lansează obuze cu un tun antiaerian greu asupra pozițiilor terestre rusești. „Prăjim orci", spune soldat cu numele de război "Pilot". Unitatea sa primește coordonatele bazelor rusești de la observatori sau drone. Periodic, ei bombardează bazele rusești și dezlănțuie potop de foc atunci când trupele inamice avansează: „Dacă devin foarte activi în a avansa, îi ucidem în număr mare”.

Potrivit The Guardian, ofițerii de informații occidentali consideră că grupul Wagner joacă un rol din ce în ce mai important în campania militară a Rusiei. Potrivit unui oficial care a vorbit sub protecția anonimatului, „există o posibilitate realistă ca mercenarii Wagner să reprezinte acum un sfert sau chiar mai mult din combatanții ruși aflați în prima linie".

Cu toate acestea, eficacitatea lor militară în sectorul Bakhmut - unde sunt concentrate majoritatea efectivelor lor - este considerată încă limitată, același oficial descriind ritmul de avansare ca fiind atât de lent încât „uneori este nevoie chiar și de două săptămâni pentru a cuceri o singură casă".

Defense Romania scrie că armata privată a lui Prigojin ar avea acum pe frontul din Ucraina în jur de 50.000 de luptători, zeci de mii dintre aceştia fiind recrutaţi direct din puşcăriile ruseşti. 

Experţi internaţionali au opinat însă că miza unor localităţi ca Soledar şi Bahmut şi câştigurile aduse de capturarea lor sunt prea mici pentru a justifica pierderile suferite de Rusia.



 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.