VIDEO. Efectul sancțiunilor. Aviația civilă din Rusia înregistrează incidente și accidente pe bandă rulantă. Rămase fără piese occidentale, avioanele rusești au devenit adevărate sicrie zburătoare


VIDEO. Efectul sancțiunilor. Aviația civilă din Rusia înregistrează incidente și accidente pe bandă rulantă. Rămase fără piese occidentale, avioanele rusești au devenit adevărate sicrie zburătoare

Sectorul aviației civile din Rusia, printre industriile cele mai afectate de sancțiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina, acestea împidicând flotele să se mai aprovizioneze cu piese esențiale, a înregistrat incidente pe bandă rulantă în primele zile ale anului 2023.

Experții și responsabilii din industrie și-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța zborurilor încă din 2022, an în care s-au înregistrat peste 130 de incidente, inclusiv 28 de accidente aviatice, relatează The Moscow Times.

Marii producători de avioane Boeing și Airbus au oprit livrările de noi avioane străine și de piese de schimb, forțând companiile aeriene rusești să "canibalizeze" avioanele pe care le dețin, în condițiile în care Rusia era deja cotată destul de prost în materie de siguranță aeriană

De la Anul Nou până pe 10 ianuarie au fost înregistrate 16 incidente semnificative, scrie și Daily Mail, arătând că luni s-a prăbușit un avion An-2 în regiunea autonomă Nenets. Accidentul s-a soldat cu moartea a două persoane, inclusiv a pilotului, și rănirea altor patru, printre care și doi copii. Foto jos.

 

Tot luni, un An-26 a aterizat de urgență după ce podeaua din spate s-a deschis la decolare, provocând teroare printre cei 25 de la bord - ale căror căciuli au zburat de pe cap, dispărând prin gaura căscată în zbor. VIDEO la finalul textului! 

Pe 6 ianuarie, un zbor internațional Azur Air către Thailanda, cu 263 de persoane la bord, s-a întors la Novosibirsk la șase ore de la decolare din cauza deteriorării parbrizului. 

Mai târziu în aceeași zi, un zbor intern al Red Wings către Ekaterinburg s-a întors la Kazan după decolare din cauza faptului că trenul de aterizare al aeronavei nu s-a ridicat.

O zi mai târziu, o problemă similară a afectat un zbor Aktyubinsk-Moscova, determinând o aterizare neprogramată la Orenburg.

Astăzi (marți, 10 ianuarie), un Boeing 737-800 al Nord Star, cu 116 pasageri și șase membri ai echipajului, a ratat decolarea, din motive neclare, în timp ce rula la Norilsk, alunecând în afara pistei. O inspecție a stabilit ulterior că aeronava este suficient de sigură pentru a efectua zborul mai târziu în aceeași zi.

De asemenea, tot luna aceasta au fost oprite și zborurile către unul dintre cele mai îndepărtate aeroporturi din lume, în satul arctic Tiksi, din cauza lipsei de combustibil pentru aviație.

Liniile aeriene rusești nu pot nici să închirieze, nici să cumpere aeronave noi din Statele Unite sau Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că multe dintre avioanele care se deplasează pe deasupra Rusiei sunt efectiv sicrie zburătoare.

„Accidente grave se pot întâmpla în orice moment - este doar o chestiune de timp”, a declarat un analist rus în domeniul aviației, sub protecția anonimatului.

Problemele cu care se confruntă companiile aeriene rusești sunt un semn clar că sancțiunile - la câteva luni după ce au fost impuse - au un impact dur asupra diferitelor sectoare ale economiei.



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.