VIDEO. Emmanuel Macron li s-a confesat unor jurnaliști cu autism, admițând că a fost sedus de „farmecul” lui Vladimir Putin / „Vedeți, ăsta e paradoxul”


VIDEO. Emmanuel Macron li s-a confesat unor jurnaliști cu autism, admițând că a fost sedus de „farmecul” lui Vladimir Putin / „Vedeți, ăsta e paradoxul”

În conversația avută cu ocazia apariției sale la  „Les Rencontres du Papotin”, un program francez în cadrul căruia jurnaliști diagnosticați cu autism intervievează persoane celebre, președintele Emmanuel Macron a vorbit, printre altele, de „paradoxul” reprezentat de Vladimir Putin, tiranul de la Moscova, care nu ar fi un interlocutor lipsit de farmec într-o discuție față în față.

 „Când îl întâlnești nu ți se pare antipatic. Vedeți, ăsta e paradoxul”, a afirmat Macron, un adept al menținerii dialogului cu Putin și al neumilirii Rusiei în contextul războiului din Ucraina, atitudinea sa împăciuitoare și declarațiile sale publice controversate, în răspăr cu atitudinea generală a Vestului, stârnind adesea critici din partea Kievului și a analiștilor occidentali.  VIDEO la finalul textului, de la minutul 6 aproximativ.

„Nu a existat niciun motiv pentru declanșarea acestui război. El (Putin) a încercat să explice că Ucraina reprezenta o amenințare, pentru că, în spatele Kievului, s-ar afla, de fapt, europenii și americanii care pun în pericol securitatea Rusiei. Este fals”, le-a mai spus Macron jurnaliștilor, încercând să explice că invazia din Ucaina ar fi de fapt o „încercare” de „recuperare a unor teritorii” pentru „refacerea vechiului imperiu țarist”.

 

Interviul difuzat sâmbătă, 7 ianuarie, a fost, de fapt, înregistrat la finele lunii noiembrie 2022, majoritatea analiștilor opinând că, între timp, liderul francez a impresionat printr-o schimbare remarcabilă de atitudine, fiind de acord să trimită Ucrainei vehicule blindate și alte arme necesare în războiul cu Rusia. 

De asemenea, în mesajul adresat de Anul Nou, Macron a promis Ucrainei că Franța o „va ajuta să obțină victoria”, aceasta fiind prima poziționare explicită a liderului francez de susținere a victoriei Kievului pe câmpul de luptă de la debutul invaziei. 

După decizia Franței de a trimite vehicule blindate, Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, i-a mulțumit lui Macron într-un discurs video și a făcut apel ca și alți aliați să-i urmeze exemplul.

AMX-10 RC, de fabricație franceză, este un vehicul blindat de recunoaștere cu mobilitate ridicată. Este înarmat cu un tun de 105 mm și are un echipaj de patru persoane.

„Este un gest care trimite un semnal clar tuturor partenerilor noștri - nu există niciun motiv rațional pentru care Ucraina nu a fost încă aprovizionată cu tancuri occidentale", a spus Zelenski făcând referire la faptul că Ucraina a primit, până la decizia Franței, doar tancuri din era sovietică de la partenerii săi din estul Europei.

Ulterior, SUA și Germania au anunțat, la rândul lor, că vor trimite vehicule blindate pentru a ajuta la respingerea forțelor rusești.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.