Premierul ungar Viktor Orban a susținut, recent, un nou discurs antieuropean, cu evidente influențe ale retoricii Kremlinului, în care a condamnat statele UE „deja implicate în războiul din Ucraina până la brâu”, avertizându-le să nu se bage în „treaba asta până la gât”. El a lăudat Ungaria pentru neimplicarea sa și a opinat că un armistițiu ar trebui semnat imediat.
Declarațiile liderului de la Budapesta l-au determinat pe fostul premier suedez Carl Bildt, care este și diplomat de carieră, să întrebe retoric într-o postare pe Twitter, însoțită de un video care redă afirmațiile lui Orban, dacă „Ungaria este, într-adevăr, membră a Uniunii Europene”. Vezi VIDEO AICI
„O mare parte din Europa este deja implicată în acest război. S-au lăsat atrași în război. Cei care transportă arme sunt parte din război. Cel puțin până la glezne. Cei care antrenează soldații uneia dintre părți sunt băgați în asta până la genunchi.
Aceia care nu doar antrenează soldați, dar oferă ajutor operațional… Cei care antrenează trupe sunt legați de acest război. Dacă pentru un an întreg una dintre tabere este finanțată… Nu doar cheltuielile militare, dar și cele guvernamentale.
Așa cum face Uniunea Europeană cu 18 miliarde de euro. Asta înseamnă că ești în război până la brâu. Sper din suflet că Europa să nu se bage în treaba asta până la gât. Ungaria a reușit să stea deoparte complet de toate astea.
Și am reușit să facem asta în ciuda presiunii internaționale. Punctul nostru de vedere este că un armistițiu trebuie semnat imediat. Trebuie să avem de îndată negocieri de pace și trebuie să găsim pacea”, a spus Orban.
Liderul de la Budapesta a câștigat, la începutul lunii aprilie, un al patrulea mandat consecutiv de premier al Ungariei, la capătul unei campanii dominate de poziția sa controversată în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina, în discursurile sale populisto-putiniste preluând inclusiv teza conspiraționiștilor potrivit căreia președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski este un soi de „marionetă globalistă” finanțată de „Soros”.
„Victoria este una de ținut minte, poate chiar pentru tot restul vieților noastre, deoarece am avut cea mai largă (gamă de adversari) de învins. Stânga de acasă, stânga internațională, birocrații de la Bruxelles, banii imperiului Soros, mass-media internațională și chiar și președintele ucrainean până la urmă”, declara Viktor Orban, stârnind râsetele auditoriului.
La începutul lunii decembrie 2022, Ungaria s-a opus prin veto aprobării pachetului de ajutor propus de Uniunea Europeană pentru Ucraina, în valoare de aproape 19 miliarde de dolari pentru 2023, forțând blocul comunitar să caute soluții alternative.
Înainte de Crăciun, președintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, afima, într-un interviu acordat postului de radio InfoStart, că Rusia este o victimă a Occidentului, care a împins-o din ce în ce mai departe de granițele fostului imperiu sovietic, și că Occidentul „a făcut o greșeală strategică când a încercat să scoată Ucraina de sub sfera de influență a Rusiei”.
„Statele baltice, Polonia și România simt clar că sunt susținute de SUA și încearcă să-și impună politicile și în celelalte țări, adică să le convingă să rupă definitiv relațiile cu Rusia. Liderii politici din Cehia, Slovacia și Ungaria sunt mai pro-pace. Ar trebui să ne așezăm la masă și să înțelegem punctul de vedere al celuilalt, dar un război nu este un timp pentru rațiune, respect și calm, deși acestea sunt cele mai necesare. Noi încercăm să atragem atenția asupra efectelor negative pe termen lung care vor fi din cauza neînțelegerilor între țările din Europa Centrală”, mai spunea Kover.