Un documentar realizat de jurnalistul independent Jake Hanrahan îi prezintă lumii, pentru prima dată, pe sabotorii ruși care subminează constant, din interior, războiul tiranului de la Kremlin contra Ucrainei.
Dacă inițial s-a speculat că incendiile misterioase izbucnite în Rusia, în ultimele luni, de la Moscova până la Vladivostok (în estul îndepărtat), ar fi fost provocate de sabotori ucraineni sau chiar de informatori occidentali sub acoperire, investigația jurnalistului și cineastulului britanic Jake Hanrahan arată că, de fapt, în interiorul Rusiei, există „o rezistență importantă și activă” la adresa Kremlinului, organizată chiar de propriii cetățeni. VIDEO la finalul textului!
„Există o părere unanimă de genul: Ei bine, trebuie să fie mâna CIA", a precizat Hanrahan (foto sus, alături de doi partizani) pentru Radio Free Europe când a fost întrebat despre valul de atacuri venit din interior asupra infrastructurii Rusiei, în contextul războiului din Ucraina. „Ce ați zice dacă v-aș spune 'Nu'? Ce ați zice de faptul că unii ruși sunt cu adevărat atât de sătui de Vladimir Putin încât chiar vor să facă ceva în acest sens?".
În filmul său „Russia's Anti-Putin Underground" - , lansat pe YouTube pe 3 ianuarie, pe canalul deținut de Hanrahan - doi partizani ruși se întâlnesc cu acesta într-o pădure înzăpezită din Europa de Est, în apropiere de granița cu Rusia. Cu fețele acoperite și vocile distorsionate, ei detaliază acțiunile de sabotaj la care pretind că au luat parte direct - inclusiv distrugerea liniilor de cale ferată și a unui turn de telefonie mobilă în apropiere de granița cu Ucraina - sau au ajutat la organizarea atacurilor conduse de alte grupuri.
Cei doi susțin că aproximativ 30 de celule din întreaga Rusie sunt unite, pentru moment, de obiectivul lor de a submina Kremlinul.
Bărbații i-au mărturisit cineastului-jurnalist că își riscă viețile pentru că „nu este țara [lui Putin], ci țara noastră".
„Am sabotat calea ferată pe care se face aprovizionarea unui depozit de artilerie din regiunea Moscova. Acțiunea a întârziat aprovizionarea și le-a dat mai mult timp ucrainenilor să pună la punct un contraatac împotriva Rusiei. Avem de a face cu un regim opresiv a cărui schimbare nu se poate obține pe căi legale. De asta acționăm ilegal. Și oricum, dacă am face-o legal, tot la închisoare am ajunge. Plus că nu ar fi deloc eficient. Atacăm, așadar, statul pentru a-l slăbi. (...) Recent am publicat imagini de la zece atacuri din regiuni diferite. Și instruim celulele mai mici în organizarea de atacuri”, povestesc cei doi partizani intervievați de Hanrahan. VIDEO la finalul textului.
Cei doi ar reprezenta un grup „anarho-comunist" cunoscut sub numele de BOAK, una dintre cele câteva organizații radicale de stânga din Rusia și Belarus ale căror obiective erau vagi și îndepărtate înainte de invazia din 2022. Acum, cu un obiectiv clar definit pe termen scurt - oprirea războiului din Ucraina - BOAK a crescut în importanță pe Telegram, unde recrutează în mod activ "tovarăși".
Hanrahan a luat legătura, inițial, cu grupul pe Telegram. „Le-am spus pur și simplu: „Uite, știu că încercați să vă transmiteți mesajul și vreau să fac un documentar despre asta"", a povestit cineastrul pentru RFE.
Credibilitatea celulei a fost evidentă după ce grupul a acceptat să-i prezinte lui Hanrahan imagini ale atacurilor care nu apăruseră nicăieri pe internet.
„Au trimis mai mult decât suficient", precizează Hanrahan care ulterior s-a întâlnit cu doi dintre ei într-o locație secretă.
Cel mai intens moment al întâlnirii este poate atunci când cei doi partizani afirmă detașați că nu vot fi capturați niciodată în viață. „Este mai bine să mori decât să fii torturat și să începi să torni", spune unul dintre ei. Vor folosi orice fel de arme pentru a lupta până la moarte sau, în final, vor opta pentru sinucidere dacă evadarea devine imposibilă, deoarece „orice este mai suportabil decât închisoarea rusă".
Hanrahan spune că a fost stimulat să realizeze documentarul în parte și din cauza felului simplist în care utilizatorii se raportează în rețelele de socializare la conflicul declanșat de Putin, urându-i pe ruși la grămadă.
„Ura le-a luat mințile. Xenofobia a luat-o razna, așa cum poate n-a mai fost niciodată. Toți rușii sunt orci. Ei bine, de fapt unii dintre ei își asumă poate cel mai mare risc al vieții lor pentru a ajuta ucraineni pe care nu i-au întâlnit și poate nici n-o să-i întâlnească vreodată. Și asta spune multe despre ei”, conchide Jake Hanrahan.