Lukașenko îl lasă baltă pe Putin. Tiranul din Belarus nu mai vrea război în 2023, semnând un decret prezidențial în acest sens / Serviciile secrete ucrainene: Moscova pregătește o nouă mobilizare


Lukașenko îl lasă baltă pe Putin. Tiranul din Belarus nu mai vrea război în 2023, semnând un decret prezidențial în acest sens / Serviciile secrete ucrainene: Moscova pregătește o nouă mobilizare

În condițiile în care Moscova ar pregăti o nouă mobilizare pentru începutul acestei luni, principalul aghiotant al lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina, liderul din Belarus, Alexandr Lukașenko, a semnat la 1 ianuarie primul său decret prezidențial din noul an, proclamând 2023 drept „anul păcii”.

„Anul 2023 a fost declarat anul păcii și creativității. Decretul nr. 1 din data de 1 ianuarie 2023 a fost semnat de șeful statului, Alexander Lukașenko", se arată într-un comunicat preluat de publicația Ukrainska Pravda.

Comunicatul menționează că decretul a fost semnat „cu scopul de a consolida poporul belarus, ideile de pace și muncă creativă în societate ca principale condiții pentru dezvoltarea Belarusului".

„Direcțiile cheie ale anului viitor vor fi îmbunătățirea sistemului de educație militar-patriotică a populației; promovarea inițiativelor pașnice ale cetățenilor și ale publicului; promovarea dialogului interreligios care să asigure pacea și armonia în societatea belarusă; demonstrarea avantajelor modelului economic din Belarus în condiții de turbulențe globale; poziționarea muncii creative ca principală condiție pentru dezvoltarea statului belarus", se arată în decretul lui Lukașenko.

Potrivit documentului, acest lucru „va consolida percepția potrivit căreia Belarusul este un bastion al păcii" și va fi „răspunsul Belarusului la militarizarea din regiunea europeană".

În ajunul Anului Nou, Lukașenko a semnat amendamente la legea privind „Adunarea Națională (Parlamentul) Republicii Belarus", care îi vor permite să rămână în politică chiar și după încheierea oficială a mandatului său.

În decembrie, în urma negocierilor de la Minsk, președinții Rusiei și Belarusului, Vladimir Putin și Alexander Lukașenko, au convenit să continue exercițiile militare comune și producția de arme, mai scrie Ukrainska Pravda.

Într-un interviu pentru BBC, generalul-maior Kirilo Budanov, șeful Serviciului de Informații (GUR) al Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că la nivelul conducerii Rusiei s-a decis începerea unui nou val de mobilizare în prima jumătate a lunii ianuarie 2023.

Potrivit lui Budanov, rușii se confruntă cu probleme serioase privind recrutarea în unitățile direct implicate în ostilități.

„Pe baza acestui lucru, au luat deja decizia de a începe un alt val de mobilizare din 5 ianuarie... Vor anunța acest lucru pe 5 sau 9 ianuarie – în principiu, asta nu va schimba nimic”, a spus Budanov.

El a adăugat că așa-numita „mobilizare parțială” anunțată în Rusia nu s-a încheiat. Continuă și în prezent.

 

 

 

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.