Interviu cu Dughin. Ce mai aberează cel mai „proeminent eurasianist”. Ideologul Kremlinului își laudă stăpânul, este emoționat până la lacrimi de mersul războiului și de anexarea regiunilor ucrainene, dar recunoaște că Occidentul nu se va prăbuși fără gazul rusesc. „Vor supraviețui și acestei ierni, și următoarei”


Interviu cu Dughin. Ce mai aberează cel mai „proeminent eurasianist”. Ideologul Kremlinului își laudă stăpânul, este emoționat până la lacrimi de mersul războiului și de anexarea regiunilor ucrainene, dar recunoaște că Occidentul nu se va prăbuși fără gazul rusesc. „Vor supraviețui și acestei ierni, și următoarei”

Într-un interviu pentru Radio Komsomolskaia Pravda, „cel mai proeminent imperialist eurasianist,” ideologul Alexander Dughin (a cărui fiica, Daria, a fost asasinată pe 20 august, anul acesta, într-un atentat care e posibil să-l fi vizat pe tată, de fapt), trece în revistă invazia din Ucraina, spunând lucruri, în general, conforme cu propaganda Kremlinului, favorabile lui Vladimir Putin, dar strecurând și o serie de critici subtile și aprecieri defavorabile prezentei conduceri a Rusiei, arată un rezumat al interviului oferit de siteului Meduza. 

Komsomolskaia Pravda spune despre Dughin că este considerat în Rusia ideologul „operațiunii speciale” din Ucraina, situație pentru care ar fi plătit cu pierderea „Dashei”, ucisă cu „lașitate” de către „un grup de sabotaj ucrainean”. Interviul a fost solicitat pentru „a înțelege mai bine ce s-a întâmplat pe parcusul anului, dar și pentru previziuni în ce privește anul următor”, scrie Komsomolskaia Pravda pe siteul său.

În general, Dughin se declară încântat de invazia Ucrainei, considerând că războiul este o provocare pe care Rusia a lansat-o la adresa la imperialismului globalist occidental. 

Își amintește emoționat până la lacrimi de ziua de 22 februarie când Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor separatiste din Donbas, Lugansk și Donețk, apreciind că liderul de la Kremlin s-a dovedit a fi un „veritabil” conducător, responsabil nu doar pentru soarta Rusiei, ci a întregii omeniri. 

Dar în timp ce laudă ceea ce consideră a fi cea mai importantă decizie politică a lui Putin, Dughin strecoară mai multe aprecieri defavorabile conducerii de la Kremlin. De exemplu, ideologul apreciază că Mariupolul (și mai ales capturarea uzinei Azovstal) a fost un "punct de cotitură" în conflict, subliniind însă că victoria aparține luptătorilor din teren, nu marilor "strategi" ai Rusiei. 

Dughin laudă, de asemenea, rezistența economiei rusești din timpul războiului în fața valului de sancțiuni occidentale, dar spune că Rusia trebuie să fie capabilă să producă, printre altele, propriul autoturism (integral), un fel de „Moskvich", independent de componentele livrate de Occident, precum sud-coreenii sau chinezii, pentru că, în mod evident, Rusia are mai mult de oferit lumii, în materie de „civilizație”, nu doar „rachete și sateliți”. 

În același timp, Dughin critică populația rusă și chiar conducerea Rusiei pentru că încă nu au reușit să se debaraseze de mentalitatea de dinainte de război. Ba chiar vorbește despre două Rusii, una care luptă și o alta care e total în afara războiului, continuându-și netulburată viața de dinainte, mergând chiar în vacanțe sau la cumpărături în Occident. Din fericire însă, apreciază Dugin, mobilizarea a reparat oarecum această situație, alungându-i din Rusia pe cei care se eschivează de la încorporare și "reabilitând" țara din punct de vedere metafizic. 

Dughin a mai apreciat, în cadrul interviului, că o întreagă eră a „liberalismului ideologic" s-a încheiat în mod natural odată cu plecarea lui Anatoli Ciubais (fostul șef de cabinet al lui Boris Elțîn, strategul privatizărilor din anii 1990, considerat „responsabil” de apariția oligarhilor, ajuns apoi consilier al lui Putin, funcție pe care a părăsit-o și s-a refugiat în Vest după invazia din Ucraina, n.red) . „Liberalii rămân, dar liberalismul ca ideologie a fugit", a mai spus Dughin, apreciind că națiunea rusă abia a observat moartea lui Mihail Gorbaciov.

Anexarea celor patru regiuni din Ucraina înseamnă că nu mai există „nicio cale de întoarcere" pentru Putin sau „orice viitor conducător al Rusiei", consideră Dughin, dar atrage atenția că este o mare prostie și chiar „iresponsabilitate” ca Rusia să spere că Occidentul se va prăbuși sau va veni târându-se în genunchi la Moscova din cauza lipsei de aprovizionare cu energie. „Vor supraviețui acestei ierni, și următoarei", conchide Dughin.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.