VIDEO. Discurs istoric. Zelenski în Congresul american: „Banii voștri nu sunt caritate. Sunt investiție în democrație și securitate globală” / „Am învins!” / „Rusia nu ne va mai influenţa niciodată minţile!”


VIDEO. Discurs istoric. Zelenski în Congresul american: „Banii voștri nu sunt caritate. Sunt investiție în democrație și securitate globală” / „Am învins!” / „Rusia nu ne va mai influenţa niciodată minţile!”

Discursul de aproximativ 23 de minute al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski din Congresul american este indubitabil unul istoric, scriu publicații prestigioase din întreaga lume. 

Este prima dată, de la Winston Churchill (1941) până în prezent, când un lider străin se adresează forului legislativ american pe timp de război. În plus, deplasarea lui Zelenski la Washington a fost prima ieșire a liderului de la Kiev din spațiul teritorial ucrainean de la debutul invaziei rusești, din 24 februarie 2022, producându-se cu aproximativ două săptămâni înainte ca republicanii să preia controlul în Camera Reprezentanților.

El le-a declarat congresmenilor care l-au întâmpinat cu aplauze și strigăte de încurajare, trei dintre ei fluturând steagul ucrainean, că asistenţa de zeci de miliarde de dolari aprobată de SUA pentru rezistența Ucrainei în fața trupelor cotropitoare nu reprezintă un gest de caritate, ci o investiţie în democrație și securitate globală.

„Banii voştri nu sunt caritate. Sunt o investiţie în securitatea şi democraţia globale", a spus el.

Zelenski a subliniat că Ucraina a reușit să obţină, în primul rând, o victorie psihologică asupra Moscovei: „Am învins Rusia în lupta pentru minţile lumii!". VIDEO cu discursul integral la finalul textului!

„Contrar tuturor calculelor şi scenariilor sumbre, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viaţă. (...) Şi asta îmi dă un motiv bun pentru a împărtăşi cu voi prima noastră victorie comună. Am învins ruşii în bătălia pentru a cuceri conştiinţa lumii. Nu ne este frică... Ucraina a obţinut această victorie şi ea ne dă un curaj care inspiră întreaga lume. America a obţinut această victorie... Europenii au obţinut această victorie. Tirania rusă a pierdut controlul asupra noastră".

Rusia „nu ne va mai influenţa niciodată minţile", a asigurat preşedintele ucrainean, opinând însă că ruşii vor fi liberi „doar atunci când vor învinge Kremlinul în minţile lor".

„Lumea este prea interconectată şi interdependentă pentru ca cineva să-şi permită să stea deoparte şi, în acelaşi timp, să se simtă în siguranţă atunci când o astfel de bătălie continuă. Cele două naţiuni ale noastre sunt aliate în această bătălie".

„Bahmut rezistă. Fiecare centimetru din acel pământ este îmbibat de sânge, dar Donbasul ucrainean stă în picioare. Tactica rusă este primitivă. Dau foc la tot ce văd. Ucraina se menţine pe poziţie şi nu se va preda niciodată!".

„Ruşii folosesc totul, tot ce au împotriva Bahmut-ului şi a altor oraşe frumoase ale noastre, ocupanţii au un avantaj semnificativ în materie de artilerie. Ei au un avantaj în ceea ce priveşte muniţia. Au mult mai multe rachete şi avioane decât am avut noi vreodată. Este adevărat. Dar forţele noastre de apărare rezistă", a continuat Zelenski înainte de a-i îndemna pe membrii Congresului să înăsprească sancţiunile împotriva Moscovei şi să permită ca „teroriştii să fie traşi la răspundere pentru agresiune".

„Puteţi consolida sancţiunile pentru a face Rusia să simtă cât de costisitoare este cu adevărat agresiunea sa. Este în puterea dumneavoastră, într-adevăr, să ne ajutaţi să îi aducem în faţa justiţiei pe toţi cei care au început acest război neprovocat şi criminal. Haideţi să o facem. Să-i tragem la răspundere pe terorişti pentru agresiune şi să compensăm toate pierderile făcute de acest război".

Zelenski a postat discursul pe paginile sale oficiale de socializare precizând „Am învins Rusia în bătălia pentru mințile lumii. Dar bătălia este în plină desfășurare. Și trebuie să învingem Kremlinul pe câmpul de luptă. Este un război nu doar pentru pământ, pentru o parte sau alta a Europei, nu doar pentru viața, libertatea și securitatea ucrainenilor sau a oricărui alt popor pe care Rusia încearcă să îl cucerească. Este o luptă pentru lumea în care vor trăi copiii și nepoții noștri și copiii și nepoții lor. Acest război va stabili dacă va fi democrație - pentru ucraineni și pentru americani, pentru toată lumea.

Iar anul viitor este un moment crucial în acest sens. Un moment în care curajul ucrainean și hotărârea americană trebuie să garanteze viitorul libertății noastre. Libertatea oamenilor care își apără valorile. Am spus aceste lucruri în discursul meu în fața Congresului SUA”.

Potrivit agerpres.ro, Zelenski se alătură astfel unei lungi liste de lideri mondiali care s-au adresat unei reuniuni comune a Senatului şi Camerei Reprezentanţilor, tradiţie începută în 1874 cu vizita regelui hawaian Kalakaua şi continuată cu prezenţe aproape legendare, ca cea a prim-ministrului britanic Winston Churchill pe timp de război, dar şi ale unor regi, regine şi a unui Suveran Pontif.

În prezent nu sunt semne ale unor negocieri de pace care să pună capăt războiului. Atât Rusia, cât şi Ucraina, şi-au exprimat dorinţa de a continua lupta, deşi preşedintele Zelenski a menţionat că a discutat cu preşedintele Biden despre o formulă de pace ucraineană în zece puncte.

„Mă bucur că preşedintele Biden a susţinut astăzi iniţiativa noastră de pace. Fiecare dintre voi astăzi, doamnelor şi domnilor, puteţi ajuta la punerea în aplicare pentru a asigura că lidershipul american rămâne solid, bicameral şi bipartizan", a declarat Volodimir Zelenski. 

Planificarea discursului preşedintelui Ucrainei în Congres a început în luna octombrie, potrivit unui consilier al preşedintei democrate a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, atunci când aceasta s-a întâlnit cu Ruslan Stefanciuk, preşedintele parlamentului ucrainean. Întâlnirea a avut loc cu prilejul participării celor doi oficiali la primul summit parlamentar al Platformei Internaţionale Crimeea, care a avut loc la Zagreb.

La exact 300 de zile după ce trupele ruse au invadat Ucraina şi pe fondul intensificării atacurilor cu rachete asupra oraşelor ucrainene, preşedintele Zelenski s-a adresat congresmenilor americani conştient de faptul că Senatul şi Camera Reprezentanţilor controlează baierele pungii în SUA, notează Reuters.

Momentul ales nu putea fi unul mai potrivit, Congresul fiind pe punctul de a aprobă o nouă tranşă de asistenţă militară şi economică de urgenţă, cu o valoare de 44,9 miliarde de dolari, care se adaugă celor aproximativ 50 de miliarde de dolari deja acordate Ucrainei anul acesta.

Preşedintele american Joe Biden i-a promis lui Volodimir Zelenski, miercuri, la Casa Albă, că ucrainenii „nu vor fi niciodată singuri" în faţa Rusiei şi că Statele Unite vor ajuta Kievul cât timp va fi necesar.  "Nu veţi fi niciodată singuri", a declarat preşedintele SUA în timpul unei conferinţe de presă comune la Casa Albă cu liderul ucrainean. 

„Când libertatea Ucrainei a fost ameninţată, poporul american, la fel ca generaţii de americani înaintea lor, nu a ezitat". „Suntem conştienţi că lupta Ucrainei face parte din ceva mult mai mare". „Poporul american ştie că, dacă nu rezistăm unor astfel de atacuri flagrante la adresa libertăţii, a democraţiei şi a principiilor fundamentale precum suveranitatea şi integritatea teritorială, lumea se va confrunta cu consecinţe mult mai grave". "Vom rămâne alături de voi atât timp cât va fi nevoie", a mai spus Biden, precizând că „nu este deloc îngrijorat" de soliditatea alianţei occidentale. „Nu am văzut niciodată NATO sau UE atât de unite". „Putin a crezut că va slăbi NATO, în schimb a întărit NATO". Video mai jos

Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia şi membru al Consiliului Atlantic, a declarat că vizita lui Volodimir Zelenski a demonstrat că acesta împărtăşeşte, alături de preşedintele Biden, convingerea că Statele Unite sunt liderul lumii libere, în pofida unor greşeli. În prima sa călătorie în străinătate de la începutul războiului, a remarcat Fried, preşedintele Zelenski „nu a mers la Berlin, Bruxelles, Londra sau Paris".

Preşedintele Zelenski le-a oferit membrilor Congresului SUA un steag ucrainean din Bahmut, oraş din estul Ucrainei şi un punct fierbinte al frontului. 

„Când am fost ieri (marți, n.red) la Bahmut, eroii noştri mi-au dat drapelul, drapelul lor. Stindardul celor care apără Ucraina, Europa şi lumea cu preţul vieţii", a declarat el. 

Liderul ucrainean a înmânat apoi steagul acoperit de semnăturile soldaţilor preşedintei Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi şi vicepreşedintei SUA, Kamala Harris, preşedinta Senatului. Preşedintele Ucrainei a primit drapelul american ridicat pe Capitoliu miercuri pentru a marca vizita sa istorică la Washington.

Replica Moscovei a venit chiar în timpul vizitei lui Zelenski la Washington, Kremlinul apreciind că nu va ieși nimic bun din călătoria liderului ucrainean în Statele Unite.

Într-o convorbire cu jurnaliștii fideli regimului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că livrările de arme occidentale către Ucraina nu fac decât să „aprofundeze” conflictul. „Furnizarea de arme continuă, iar gama de arme furnizate se extinde. Toate acestea, bineînțeles, duc la o agravare a conflictului. Acest lucru nu este de bun augur pentru Ucraina", a declarat Peskov, potrivit Reuters.





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.