VIDEO. Vești tragice pentru Rusia. Volodimir Zelenski la Washington pentru a grăbi trimiterea rachetelor Patriot în Ucraina. Soldații ucraineni vor fi instruiți la o bază militară din Germania / Vor avea bateriile Patriot un rol decisiv în război?


VIDEO. Vești tragice pentru Rusia. Volodimir Zelenski la Washington pentru a grăbi trimiterea rachetelor Patriot în Ucraina. Soldații ucraineni vor fi instruiți la o bază militară din Germania / Vor avea bateriile Patriot un rol decisiv în război?

Președintele SUA, Joe Biden, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se întâlnesc, miercuri, la Casa Albă, cel puțin două surse apropiate acestei întrevederi declarând pentru CNN că liderul de la Kiev este deja în drum spre Washington, unde ar urma să susțină și un discurs în fața Congresului. 

Ulterior, informația a fost confirmată și de Zelenski pe canalele sale oficiale de socializare. 

„Sunt în drum spre Washington pentu a consolida capacitatea Ucrainei de rezistență și apărare. Voi discuta cu președintele Biden despre cooperarea dintre Ucraina și Statele Unite. Voi vorbi în Congres și voi urma o serie de întâlniri bilaterare”, a scrie Zelenski pe Twitter.

Aceasta ar fi prima deplasare a lui Zelenski în afara Ucrainei de la începutul invaziei rusești din 24 februarie 2022.

Știrea inițială. Vizita la Casa Albă, în jurul căreia se păstrează o discreție accentuată din cauza riscurilor de securitate, va include întâlnirea cu Biden și cu oficiali de top ai administrației, fiind planificată să coincidă cu intenția administrației de a trimite Ucrainei un nou pachet militar pentru apărare. 

Biden va anunța în timpul vizitei o asistență suplimentară de 1,8 miliarde de dolari pentru securitatea Ucrainei, o creștere semnificativă a ajutorului, care are în prim plan mult așteptatul sistem de rachete Patriot din cadrul pachetului (pe care Zelenski a încercat să le obțină de luni de zile), a declarat un oficial american pentru CNN.

Noul pachet se adăugă celor aproape 20 de miliarde de dolari de asistență militară oferită de SUA Ucrainei de la începutul invaziei Rusiei și va veni în același moment în care legislativul american analizează aprobarea unor ajutoare suplimentare de urgență care atingă 45 de miliarde de dolari. 

Casa Albă a refuzat să comenteze cu privire la o potențială vizită sau la anunțul lui Biden sau posibile noi anunțuri privind ajutorul acordat Ucrainei. 

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, nu a dorit să confirme informațiile potrivit cărora Zelenski ar urma să sosească miercuri la Capitoliu, precizând doar: „Nu știu dacă se va întâmpla asta".

„Nu știm încă. Pur și simplu nu știm", a mai spus ea.

Când a fost întrebată de CNN dacă invitația i-a fost făcută, ea a spus: "Nu. Nu până nu știm dacă poate veni".

Totuți, Pelosi a telefonat membrilor Congresului, îndemnându-i să se prezinte miercuri la Capitoliu, de teamă că sala ar putea fi goală având în vedere apropiata vacanță de Crăciun. Pelosi le-a spus să fie prezenți miercuri seară „pentru un moment special dedicat Democrației".

CNN opinează că vizita liderului ucrainean la Washington, dacă se va întâmpla totuși până la capăt, ar reprezenta un moment simbolic important la 10 luni de la debutul războiului Rusiei în Ucraina. Zelenski este perceput pe plan internațional drept personificarea rezistenței ucrainene în fața invadatorilor, liderul care a insistat până în pânzele albe ca națiunile lumii să sprijine țara sa în războiul cu o mare putere cotropitoare.

Intervențiile sale virtuale, discursurile memorabile rostite online cu ocazia diverselor summituri internaționale sau în Paramentele națiunilor de pe tot globul (inclusiv în Parlamentul României, în luna aprilie) au fost centrate pe drama poporului ucrainean și pe nevoia de a primi arme și fonduri. 

Zelenski a rămas în interiorul Ucrainei pe durata războiului, deși la un moment dat, când un asalt important rusesc asupra Kievului părea iminent, i s-a propus chiar să fie evacuat (aparent de către americani), liderul ucrainean refuzând printr-o replică intrată deja în istorie: „Nu am nevoie de o plimbare, am nevoie de arme”.

Locațiile în care se află și din care transmite mesajele către popor și comunitatea internațională sunt strict secrete. Totuși el se deplasează adesea și în afara Kievului, ajungând până la Herson, după retragerea trupelor rusești, și mai recent la Bakhamut, pe linia cea mai dură a frontului de est, unde ucrainenii și rușii sunt prinși de luni de zile într-o înfruntare brutală, cu numeroase pierderi de ambele părți. 

Ucraina a cerut SUA să trimită sisteme avansate de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, eficiente în interceptarea rachetelor balistice și de croazieră, în condițiile în care se află de luni de zile sub un puternic atac rusesc cu rachete și drone care au provocat distrugeri importante la infrastructura critică din întreaga țară, lăsând milioane de oameni în beznă, frig și fără apă potabilă.

Patriot ar fi cel mai eficient sistem de armament defensiv cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina, iar oficialii americani au opinat că va contribui inclusiv la securizarea spațiului aerian pentru țările NATO din Europa de Est. 

Nu este clar câte lansatoare de rachete vor fi trimise, dar o baterie Patriot tipică include un set de radare care detectează și urmărește țintele, computere, echipamente de generare a energiei, o stație de control al angajamentului și până la opt lansatoare, fiecare conținând patru rachete de tragere.

Odată detaliile finalizate, se așteaptă ca Patriot-urile să fie livrate rapid în zilele următoare, ucrainenii urmând să fie instruiți să le folosească la o bază a armatei americane din Grafenwoehr, Germania, mai scrie CNN.

Radio Europa Liberă și Associated Press arată că motivele reticenței americanilor în livrarea de Patriot către Ucraina nu au legătură doar cu posibilitatea unei lovituri pe teritoriul Rusiei care să ducă la o nouă escaladarea a conflictului, ci și cu faptul că bateriile de rachete trebuie operate de un personal militar deosebit de bine instruit. 

O baterie Patriot poate avea nevoie de până la 90 de soldați pentru a o opera și a o întreține.

În plus sunt și exrem de scumpe, un specialist american opinând că este perdant să dobori o dronă de 50.000 de dolari cu o rachetă de milioane.

Detalii. Patriot este un sistem de rachete ghidate sol-aer care a fost utilizat pentru prima dată în anii 1980 și care poate ținti avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază de acțiune mai scurtă.

Fiecare baterie Patriot este formată dintr-un sistem de lansare montat pe camion cu opt lansatoare care pot găzdui până la patru rachete interceptoare fiecare, un radar terestru, o stație de control și un generator. Armata a declarat că are, în prezent, 16 batalioane Patriot. Un raport din 2018 al Institutului Internațional pentru Studii Strategice a constatat că aceste batalioane operează 50 de baterii, care au peste 1200 de interceptoare de rachete.

Bateriile americane sunt desfășurate, în mod regulat, în întreaga lume. În plus, sistemele Patriot sunt, de asemenea, operate sau în curs de achiziționare de către Olanda, Germania, Japonia, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuweit, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Qatar, România, Suedia, Polonia și Bahrain.

Sistemul Patriot „este unul dintre cele mai utilizate, fiabile și dovedite sisteme de apărare antirachetă aeriană de pe piață”, iar capacitatea lui de apărare antiaeriană ar putea ajuta la protejarea Ucrainei de rachetele balistice furnizate Rusiei de Iran, a declarat Tom Karako, director al proiectului de apărare antirachetă din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.

Actuala rachetă interceptoare pentru sistemul Patriot costă aproximativ 4 milioane de dolari pentru un încărcător, iar lansatoarele costă aproximativ 10 milioane de dolari fiecare, informează CSIS în raportul său din iulie privind apărarea antirachetă. La acest preț, nu este rentabil sau optim să folosești Patriot pentru a doborî dronele iraniene mult mai mici și mult mai ieftine pe care Rusia le-a cumpărat și le-a folosit în Ucraina.

„Să tragi o rachetă de un milion de dolari asupra unei drone de 50.000 de dolari este o propunere perdantă”, spune Mark Cancian, colonel în rezervă din Corpul pușcașilor marini în retragere și consilier senior la CSIS.

Un alt fost oficial militar de rang înalt care cunoaște sistemul Patriot a declarat că acesta va fi eficient împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune și că reprezintă un mesaj puternic de susținere din partea SUA, dar o baterie nu va schimba cursul războiului.



 



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.