„Șeriful”. Cine este magistratul belgian de teama căruia tremură corupții din Parlamentul European. Politico: un lucru trebuie să știe oficialii cumpărați de Qatar – „NU SE VA OPRI”


„Șeriful”. Cine este magistratul belgian de teama căruia tremură corupții din Parlamentul European. Politico: un lucru trebuie să știe oficialii cumpărați de Qatar – „NU SE VA OPRI”

Un site din Grecia, Mega.tv, scrie că cel puțin 60 de europarlamentari de stânga ar fi implicați în așa-numitul Qatargate, scandalul de corupție care zguduie, zilele astea, una dintre instituțiile cheie ale Uniunii Europene, șubrezind încrederea europenilor în oficialii de la Bruxelles. 

Până joi dimineața, un europarlamentar în funcție, Eva Kaili (Grecia), partenerul acesteia, Francesco Giorgi, și fostul europarlamentar italian Pier Antonio Panzeri, președintele ONG-ului Fight Against Impunity, au fost reținuți, alături de alți trei complici, sub acuzațiile de constituire de grup infracțional organizat, trafic de influență și de bani. 

În acest context, Politico aduce în prim plan figura magistratului belgian care conduce ancheta într-un caz de corupție fără precedent în istoria recentă a instituțiilor europene, atrăgând atenția că acuzații și complicii lor trebuie să fie conștienți mai ales de faptul că acesta nu se va opri (până când nu va aduce toți vinovații în fața justiției).

Este vorba de judecătorul Michel Claise, 66 de ani, al cărui rol este similar cu cel al unui procuror american. El a fost prezent, pe teren, încă de sâmbătă seară, alături de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, când poliția a efectuat o perecheziție la domiciliul europarlamentarului belgian Marc Tarabella. 

Perchezițiile au continuat și în prima parte a acestei săptămâni, Claise și echipa sa reușind să scoată la lumină nu mai puțin 1,5 milioane de euro în numerar (cea mai mare parte găsită în diverse locații aflate în proprietatea Evei Kaili, exclusă de partidul său, iar marți destituită din funcția de vicepreședintă a PE prin vot unanim) și să aresteze până acum șase persoane sub acuzații preliminare de corupție, spălare de bani și crimă organizată. Grupul este suspectat că s-a folosit de pozițiile deținute în cadrul UE pentru a promova interesele Qatarului. Kaili susține că este nevinovată, dar instanța i-a respins, miercuri, solicitatea de a fi anchetată în libertate.

Dacă și alții sunt implicați, au toate motivele să se îngrijoreze serios, mai scrie Politico. Pe coridoarele imense ale Palatului de Justiție din Bruxelles, Claise este cunoscut drept "Șeriful" pentru că își urmărește neobosit țintele. Poate cel mai îngrijorător pentru orice europarlamentar și consilier care ar putea intra în vizorul acestuia ar trebui să fie faptul că magistratul își face meseria relaxat, cu plăcere și veselie, ca pe o distracție sau hobby. Și apoi scrie (pentru că este și autor de romane de succes).

„Bingo!" a fost reacționat el după o razie reușită într-un alt caz, declarând într-un interviu recent că „Este foarte amuzant".

Tocmai această „exuberanță” îl face pe Claise să iasă în evidență, opinează John Crombez, fost secretar de stat belgian pentru combaterea fraudei între 2011 și 2014.

„Mulți din acest domeniu sunt liniștiți și modești, el nu este. Și nici nu ar trebui să fie. Nu mi se pare deloc că e grandomanie", a mai declarat Crombez pentru POLITICO, completând „Este un judecător de investigații căruia îi place spectacolul. Asta este fantastic. Pur și simplu valsează, iese din tiparele obișnuite. Iar asta îl face cu adevărat excepțional”

Abandonat de părinții săi foarte tineri într-un coș în ușa brutăriei bunicilor din Anderlecht, o suburbie a Bruxelles-ului, Claise a crescut tăind pâine și devorând cărți. Tatăl său nu a vrut niciodată să facă parte din viața lui, iar relația cu mama sa, moartă între timp, a fost "extrem de grea".

Claise spune că valorile umaniste revoluționare franceze sunt principiile sale călăuzitoare. Din punctul său de vedere, criminalitatea financiară a distrus aspecte fundamentale ale societății. „Criminalitatea gulerelor albe este cancerul democrației", a scris Claise într-una dintre cărțile sale, "Le Forain" (Omul spectacol).

Foaia de parcurs a cazurilor rezolvate de Claise este un veritabil „who's who” al criminalității gulerelor alb din Belgia din ultimele două decenii: băncile locale Fortis și Belgolaise, compania de asigurări AGF, dar și companii multinaționale și nobilimea belgiană. În 2019, el a obligat banca britanică HSBC să plătească penalități record în Belgia, de 295 de milioane de euro, pentru evaziune fiscală, spălare de bani și alte diferite infracțiuni. 

O altă poreclă a lui Claise este "Domnul O sută de milioane", din cauza tuturor banilor pe care i-a recuperat pentru stat.

„Nu i-a păsat niciodată de dimensiunea adversarilor”, mai spune Crombez. „Așa funcționează el: nu se sperie prea ușor”. 

Claise este renumit în Belgia pentru obstinația cu care se ocupă de cazuri, chiar și de cele considerate foarte sensibile. Perseverența cu care a anchetat grupările de spălare de bani din cluburile de fotbal belgiene, caz denumit „Operațiunea Zero", a zguduit întreaga lume a fotbalului, profund interconectată cu mediul de afaceri și politica belgiană. Nici relațiile diplomatice delicate nu îl emoționează, emițând fără rezerve un mandat de arestare internațional pe numele șefului Autorității Libiene pentru Investiții, din cauza presupuselor legături ale acestuia cu Euroclear, o instituție financiară cu sediul la Bruxelles.

Una dintre cele mai importante operațiuni ale sale a fost și supravegherea dezmembrării serviciului criptat SKY ECC, care a dus la arestarea a zeci de traficanți de droguri și alți infractori. A fost cea mai mare operațiune efectuată vreodată de poliție și procurori împotriva cartelurilor de droguri din Belgia, care este un punct cheie pentru traficul de cocaină din Europa.

Politico mai scrie că felul de a fi a lui Claise și declarațiile publice lipsite de modestie privind rezultatele muncii sale sunt foarte puțin „belgiene”, pentru că belgienii sunt de regulă foarte rezervați în ce privește realizări individuale. 

În calitate de țară gazdă a UE, Belgia se simte însă adesea un fel de David prins în lupta cu giganți ai spionajului rusesc sau chinezesc, cu terorismul sau cu corupția din instituțiile internaționale pe care le găzduiește.

Acum, notorietatea atrasă de anchetarea europarlamentarilor le oferă belgienilor motiv de mândrie în ochii lumii, iar presa belgiană alocă spații ample cazului, relatând în detaliu chiar și aspecte minore – de exemplu, cât a durat numărarea cantității uriașe de bani cash confiscată din casele lui Kaili. 

„Justiția belgiană face ce, la prima vedere, Parlamentul European nu a reușit", a declarat marți premierul țării, Alexander De Croo, în primele sale comentarii despre scandal. „Parlamentul European dispune de numeroase mijloace pentru a se reglementa singur. Este vorba despre sistem de autoreglementare bazat pe eforturi voluntare, care, în mod evident, nu a fost suficient."

Claise a râs probabil pe sub mustață de această „împăunare” a liderului belgian, în condițiile în care magistratul reclama recent că organele de anchetă din țara sa sunt lipsite de resurse, fiind obligate să lupte împotriva corupției moderne, bazată pe înalta  tehnologie, folosind „catapulte”. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.