VIDEO Un dezertor rus, înregimentat anterior în abominabila Brigadă 64, confirmă ororile comise în Ucraina. „Sunt maniaci cărora le face plăcere să ucidă. Astfel de psihopați au fost trimiși pe front" / Rusia va pierde războiul, dar se va opri abia după ce își va fi măcelărit toată armata


VIDEO Un dezertor rus, înregimentat anterior în abominabila Brigadă 64, confirmă ororile comise în Ucraina. „Sunt maniaci cărora le face plăcere să ucidă. Astfel de psihopați au fost trimiși pe front" / Rusia va pierde războiul, dar se va opri abia după ce își va fi măcelărit toată armata

Nikita Chibrin, care a dezertat în septembrie din armata rusă, înainte de a fi trimis a treia oară pe frontul din Ucraina, fugind în Europa prin Belarus și Kazahstan, face o serie de mărturii cutremurătoare despre cele trăite în lunile de război.

A făcut parte inițial din trupele desfășurate la nord-vest de Kiev, în februarie-martie și retrase apoi la început de aprilie. Confimă, într-un interviu pentru CNN, omorurile și violurile din Bucea, o suburbie a Kievului, spunând că vinovații nu au fost niciodată pedepsiți, deși superiorii știau despre faptele lor. VIDEO la finalul textului!

„I-am văzut fugind, apoi am aflat că erau violatori. Au violat o mamă și o fiică", a spus el despre colegii implicați în ororile de la Bucea. 

Comandanții au ridicat din umeri când au aflat despre violuri. Vinovații au primit câteva palme, dar nu au fost niciodată pedepsiți cu adevărat pentru crimele lor.

„Nu au fost niciodată închiși. Doar concediați. Li s-a spus pur și simplu: 'Plecați!". Au fost dați afară din război. Și cam atât", a mai spus Chibrin, adăugând că lipsa de reacția și de măsuri ferme a superiorilor a încurajat astfel de fapte și a instalat indisciplina în sânul unității.

Chibrin este un fost soldat din orașul rus Iakutsk, înrolat în Brigada 64 de pușcași motorizați a Gărzilor Separate, celebra unitate militară rusă acuzată de comiterea de crime de război în timpul ocupației de la Bucea, Borodianka și alte orașe sau sate de la nord de Kiev.

Soldații din brigada lui Chibrin au fost catalogați drept criminali de război de către Ministerul ucrainean al Apărării în aprilie, după ce au fost descoperite gropi comune cu civili uciși și cadavre în descompunere pe străzi, în urma retragerii forțelor rusești din regiunea Kievului.

Documentele militare ale lui Chibrin, consultate de CNN, arată că superiorul său era Azatbek Omurbekov, ofițerul responsabil al Brigăzii 64 de pușcași motorizați (sau puști motorizate) a Gărzilor Separate. Omurbekov, cunoscut sub numele de "Măcelarul din Bucea", se află sub sancțiuni din partea Uniunii Europene și a Regatului Unit. SUA au decis să sancționeze întreaga brigadă, mai scrie CNN pe siteul său.

Kremlinul nu doar că a negat orice implicare în crimele comise în Ucraina contra civililor, ba chiar a decis să decoreze mai mulți soldați din Brigada 64, la sfârșit de aprilie, și să le acord titlul de „erou”, conform unor informații date publicității de oficiali ucraineni. Rusia susține însă, până în ziua de azi, că toate ororile descoperite în micile localități de la periferia Kievului sunt fie comise de ucraineni, fie falsuri grosolane. 

Chibrin spune însă că nu a văzut nicio urmă de eroism din partea camarazilor săi de pe front în timpul în care s-a aflat acolo. În schimb, a asistat la multe fapte abominabile. 

Vorbind pentru CNN din țara europeană în care a cerut azil, el a detaliat unele dintre ororile la care a fost martor, precizând că despre altele a auzit din relatărilor colegilor de unitate. Precizând că el personal nu a comis niciun omor sau vreo altă faptă reprobabilă, fostul soldat rus s-a arătat gata să depună mărturie împotriva unității din care a făcut parte în fața unui tribunal penal internațional.

„Nu am fost martor ocular la crime, dar am văzut violatori fugind, i-am văzut cum erau urmăriți de superiori pentru că au comis violuri și crime", a mai povestit Chibrin, afirmând cu convingere că el nu a fost implicat în niciuna din ororile comise pe front. 

Fostul soldat mai spune că unitatea avea „ordinul direct de a ucide" pe oricine împărtășea informații despre pozițiile acesteia, fie că era vorba de militari sau de civili.

„Dacă cineva avea chiar și un simplu telefon asupra sa - aveam voie să îl împușcăm", a precizat el, adăugând că mulți dintre colegii săi erau capabili să ucidă civili neînarmați.

„Sunt maniaci cărora le face plăcere să ucidă. Astfel de psihopați au fost trimiși pe front", a mai spus Chibrin, confirmând și jafurile generalizate comise de soldații ruși care furau orice, de la calculatoare, bijuterii până la marunțișuri care li se păreau interesante. 

„Nici măcar nu au încercat să ascundă asta. Când am plecat din Lipovka și Andreevka la sfârșitul lunii martie, mulți din unitatea mea au luat mașinile civililor și le-au vândut apoi în Belarus", a spus el. 

CNN a solicitat Ministerului rus al Apărării să comenteze afirmațiile soldatului dezertor, dar nu a primit un răspuns.

Fostul combatant rus Chibrin nu are nicio îndoială că țara sa va pierde în cele din urmă războiul împotriva Ucrainei, dar asta se va întâmpla abia după ce numărul morților va fi compleșitor (pentru Rusia).

„Pentru că Rusia nu se va opri până când nu se va vărsa mult sânge, până când nu va muri toată lumea. Soldații sunt carne de tun pentru ei", a mai spus el.

În plus, Chibrin apreciază că, în acest moment, armele la care au acces militarii ucraineni sunt incompaabil mai avansate decât cele cu care luptă armata rusă, multe din epoca sovietică, folosite chiar și în timpul războiului din Afganistan din anii 1980. 

„Bineînțeles că Rusia va pierde. Pentru că întreaga lume susține Ucraina. Să crezi că rușii vor câștiga este o prostie. (...) Au crezut că vor ocupa Kievul în trei zile. Ce zi este acum [de război]? A 260-a? (miercuri – ziua 294, de fapt, n.red.) Au crezut că vor veni în Ucraina și vor fi întâmpinați cu flori. Dar li s-a spus să se ducă dracului și oamenii au dat în ei cu cocktailuri Molotov".

În plus, cei mai mulți dintre soldații ruși sunt prost instruiți și nepregătiți psihic pentru un război de asemenea amploare. Mulți habar nu au avut inițial unde au fost trimiși. „A fost o minciună sfruntată. Ne atrenam alături de armata Belarusului. Ne-am mințit: au spus pe 24 februarie că toată lumea va fi trimisă pe front”, mai spune fostul combatant rus. 

Lipsa de pregătire a trupelor a devenit evidentă odată ajunse pe frontul din Ucraina. Aceiași oameni care se lăudau că sunt „Rambo", în perioadele de instrucție, s-au întors cocoșați. „Cei care se lăudau că vor împușca ușor ucraineni, când s-au întors de pe front... erau fără glas. Au văzut războiul, au văzut înfrângerea, și-au văzut frații de arme uciși, au văzut leșuri peste tot. Și-au dat seama ce se întâmplă - dar nu au putut fugi", a mai relatat Chibrin. 

După retragerea de la periferia Kievului, Chibrin a fost spitalizat în Rusia pentru o rană la spate. A fost trimis din nou pe front în luna mai, în regiunea Harkov, unde a stat mai mult prin pădurile de lângă Izium. A fugit înapoi în Rusia, sub pretextul că are nevoie de spitalizare și tratament pentru problemele sale cu spatele care se agravaseră între timp. I s-a spus că va primi îngrijiri medicale numai dacă semnează un acord prin care se angajează să se întoarcă pe front. A refuzat să semneze și a decis să se adreseze instanței pentru a obține anularea contractului, însă chiar în perioada în care se pregătea să facă respectivele demersuri, Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială din septembrie. A înțeles atunci că este imposibil să mai obțină anularea contractului, hotărând să fugă peste hotare. 



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.