Ucraina va începe să producă drone Bayraktar chiar pe teritoriul său / Rada Supremă a ratificat acordul cu Turcia


Ucraina va începe să producă drone Bayraktar chiar pe teritoriul său / Rada Supremă a ratificat acordul cu Turcia

Parlamentul ucrainean, Rada Supremă (legislativul unicameral de la Kiev), a ratificat marți acordul dintre Ucraina și Turcia privind cooperarea în domeniul tehnologiilor înalte, al aviației și al industriei spațiale, a anunțat parlamentarul Oleksii Honcharenko, pe canalul său de Telegram, potrivit Pravda.com.ua.

Premierul ucrainean Denis Șmîhal a explicat că acest acord va permite inclusiv producerea de dorne Bayraktar în Ucraina.

„Acest lucru va face posibilă construirea unei fabrici în Ucraina pentru producția și întreținerea celebrelor drone Bayraktar", a precizat Șmîhal.

Acordul fusese semnat de președinții celor două țări (Volodimir Zelenski și Recep Tayyip Erdogan) în februarie, înainte de începerea invaziei la scară largă a Ucrainei.

Potrivit lui Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, dronele produse la uzina din Ucraina vor fi echipate cu motoare de producție ucraineană.

Dronele turceşti şi-au dovedit eficienţa împotriva blindatelor şi sistemelor antiaeriene ale Rusiei încă din primele săptămâni ale războiului din Ucraina, iar modelul Bayraktar TB2 a ajuns atât de popular încât ucrainenii au compus un cântec despre el. De asemenea, mai multe nave ale Rusiei care operau în Marea Neagră au fost scufundate sau grav avariate cu ajutorul dronelor ajunse atât de apreciate încât țările aliate ale Ucrainei au organizat chiar și campanii publice de strângere de fonduri pentru achiziționarea lor (Lituania, Polonia, Letonia, Norvegia și Canada). Bayraktar nu a acceptat donațiile colectate în urma campaniilor organizate în Lituania, Ucraina și Polonia și, în schimb, a folosit fondurile pentru a ajuta poporul ucrainean să își satisfacă nevoile umanitare, oferind dronele Ucrainei în mod gratuit. În ultima vreme s-a vorbit mai puțin despre ele în contextul războiului cu Rusia pentru că Turcia ar fi cerut părții ucrainene să nu posteze filmări cu atacurile dronelor.

Creatorul dronei este Selcuk Bayraktar, un absolvent al Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), care a fost comparat cu Elon Musk fiindcă a creat o aeronavă militară unică și datorită prezenței sale de pe rețelele sociale, unde e adesea acid la adresa criticilor săi. Bayraktar, care este directorul de tehnologie al companiei de apărare Baykar, a devenit ginerele lui Recep Tayyip Erdogan, când s-a căsătorit cu fiica președintelui turc în 2016.

Aparatele Bayraktar TB2 au o autonomie de 27 de ore, o viteză maximă de 220 de kilometri pe oră şi un plafon de zbor la 5.500 de metri. Pot zbura pe o distanță de 150 de kilometri de la baza de lansare. Bayraktar TB2 pot fi folosite pentru misiuni de supraveghere, pentru dirijarea focului artileriei sau bombardament şi atac la sol. Drona are o lungime de 6,5 metri, o anvergură a aripilor de 12 metri şi poate transporta echipamente sau armament cu o greutate maximă de 150 kg.

După performanțele din Ucraina, cererea de drone turcești a explodat efectiv, numeroase țări africane și chiar membre NATO manifestându-și intenția de a le achiziționa. Și România dorește să cumpere cel puțin 18 astfel de drone, valoarea pachetului care ar urma să fie achiziționat din Turcia fiind de aproximativ 300 de milioane de dolari fără TVA.

Aeronava este văzută, însă, ca fiind revoluționară și datorită costului său relativ mic și a faptului că e disponibilă ușor. Dronele militare de dimensiuni mari, fabricate în SUA, cum ar fi MQ-9 Reaper, costă zeci de milioane de dolari și e puțin probabil ca țările care și-ar putea permite drona să încerce să o achiziționeze. Washingtonul are pe lista sa doar câteva țări către care vinde drone MQ-9 Reaper, iar dronele americane sunt văzute la scară largă ca fiind prea scumpe astfel încât alte state să-și permită să le piardă în luptă. Kievul a solicitat americanilor drone MQ-9 încă de la începutul invaziei, dar la Pentagon încă se dezbate această cerere, fără o soluție.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.