Andrii Iusov, un reprezentant al Serviciului de Informații al Armatei din Ucraina, a declarat că, pe fondul pierderilor din războiul cu Ucraina, mobilizarea în Rusia nu se oprește la cea din luna septembrie-octombrie, existând numeroase indicii că se pregătesc noi valuri, forme, metode și sisteme de numărare mai precise pentru potențialii mobilizați.
„Vorbim despre tineri de 17 ani din teritoriile ucrainene ocupate, care nu au voie să evite mobilizarea plecând peste graniță. Acest război îi va afecta, până la urmă, pe toți rușii. Ei trebuie să înțeleagă că nu va fi posibil să-l evite fără răsturnarea regimului și retragerea din teritoriile ocupate", mai a declarat Andrii Iusov într-o emisiune de televiziune. Declarația sa a fost postată pe siteul oficial al Serviciului de Informații al Armatei din Ucraina.
Între timp, și în Rusia propriu-zisă continuă mobilizarea, deși teoretic, potrivit declarațiilor publice al Kremlinului, aceasta și-a atins ținta încă din octombrie.
În urmă cu două zile, reprezentanţi ai opoziţiei din cinci consilii regionale din Rusia i-au cerut liderului de la Kremlin Vladimir Putin să emită un decret care să consemneze încheierea mobilizării militare „parţiale” pentru războiul din Ucraina, având în vedere că, pe 30 octombrie, după câteva săptămâni de mobilizare haotică, Ministerul rus al Apărării a precizat că și-a atins ținta de recrutare a 300.000 de rezerviști.
Cu toate acestea, Kremlinul a refuzat să emită un decret de încheierea a mobilizării, susținând că un astfel de act nu este necesar, scrie Reuters.
Emilia Slabunova, o membră a opoziţiei în Karelia, în nord-vestul Rusiei, spune că, în absenţa unui astfel de decret, rușii recrutați după atingerea pragului de mobilizare nu pot părăsi forţele armate.
Comandanţii refuză să-i elibereze, în timp ce recursurile în instanţă nu au dus nicăieri, a precizat ea. Tribunalele au fost de partea comandanţilor, invocând faptul că decretul de mobilizare încă mai are putere legală.
Imaginea atașată textului are rol ilustrativ, ea fiind suprinsă de presa ucraineană în timpul unei conferințe în care mai mulți prizonieri ruși de război dezvăluiau, în luna martie, că au fost mințiți de superiori în privința războiului din Ucraina, aflând abia după ce au fost trimiși pe front în ce situație se aflau.