Austria versus România. Mascarada ticăloasă a Vienei în speța Schengen e demascată și de presa austriacă: E dublu standard! Croația e acceptată, deși este una din principalele rute folosite de migranți / „Austria îşi pedepseşte propriile companii din România fără niciun motiv obiectiv”


Austria versus România. Mascarada ticăloasă a Vienei în speța Schengen e demascată și de presa austriacă: E dublu standard! Croația e acceptată, deși este una din principalele rute folosite de migranți / „Austria îşi pedepseşte propriile companii din România fără niciun motiv obiectiv”

O serie de publicații din Austria comentează critic decizia Vienei de a bloca accesul României și Bulgariei în Spațiul Schengen, arătând nu doar că această hotărâre este nedreaptă și are conotații politice, ba chiar este de natură să afecteze turismul și companiile austriece care derulează afaceri în România. 

Potrivit news.ro, publicaţia "Kurier" notează în titlu că „Austria caută un ţap ispăşitor", completând apoi: „Protestele faţă de cifrele ridicate ale migraţiei sunt justificate. Un veto împotriva extinderii Schengen nu ajută însă pe nimeni".

Jurnalista Ingrid Steiner-Gash evidențiază că, deși „Austria nu obișnuiește să se plimbe pe la Bruxelles cu amenințări de veto”, ministrul de Interne, Gerhard Karner, pare să fi luat decizia neadmiterii României și Bulgariei în Schengen, aplicând un dublu standard din moment ce invocă valul migraționist, dar este perfect de acord cu admiterea Croației, una din destinațiile de vacanță preferate ale austriecilor. 

„Atunci când vine vorba de Croaţia, guvernul austriac este orb în faţa migraţiei. 40% din toate cele 75.000 de cereri de azil depuse în Austria în acest an au provenit de la migranţi care au aterizat în Serbia. Este suficient să arunci o privire pe hartă pentru a vedea că de acolo există doar două rute spre Austria: prin Ungaria, ţară din spaţiul Schengen, unde se pare că migranţii sunt lăsaţi să treacă cât mai repede posibil, şi prin Croaţia, ţară candidată la aderarea la Schengen. Desigur, la Viena se ştie că migranţii se îndreaptă spre nord prin Croaţia şi că în Ungaria sunt lăsaţi să treacă, dar toate acestea par mai puţin importante decât să bată cu adevărat cu pumnul în masă în altă parte”, mai scrie jurnalista de la”Kurier”.

Într-un scurt comentariu, "Der Standard" notează că prin veto-ul său faţă de aderarea la Schengen, „Viena umileşte Bucureştiul". Adelheid Wolfl scrie că la Bucureşti, lumea este nedumerită de ce cancelarul Karl Nehammer ameninţă că Austria va fi singurul stat UE care va vota împotriva aderării României la reuniunea miniştrilor de interne şi justiţie de joi, în timp ce alte state UE au rezerve numai faţă de Bulgaria.

„Austria îşi pedepseşte propriile companii din România fără niciun motiv obiectiv. Din cauza frontierei Schengen, camioanele ar fi reţinute ore în şir la vamă, iar companiile austriece ar pierde, de asemenea, o mulţime de bani. Este într-adevăr de neînţeles de ce (cancelarul Karl) Nehammer vrea să "pedepsească" România, dintre toate ţările, pentru faptul că atât de mulţi migranţi au venit în Austria în acest an. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a precizat că mai puţin de 3% dintre migranţii ilegali care solicită azil în Austria au trecut anterior prin România. Pe de altă parte, 370.000 de turişti români lasă anual 250 de milioane de euro în hotelurile şi restaurantele austriece", notează jurnalistul, care consideră că argumentaţia lui Nehammer este lipsită de temei. Mai multe detalii AICI

Pe 8 decembrie, Consiliul JAI (Consiliul de Justiție și de Afaceri Interne al statelor UE) trebuie să dea un vot în privința integrării României, Bulgariei și Croației în Schengen. Decizia se ia cu unanimitate.

La 23 noiembrie, în timpul unei vizite oficiale în Croaţia, cancelarul austriac Karl Nehammer a dat asigurări că va susţine aderarea acestei ţări la spaţiul Schengen, însă s-ar putea opune prin veto la aderarea României şi Bulgariei, întrucât acestea nu fac suficiente eforturi pentru a opri migranţii ilegali. 

La 6 decembrie 2022, cancelarul austriac, Karl Nehammer, a declarat, la Tirana, cu ocazia unui summit între Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, că Viena se opune aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, potrivit agenţiei bulgare de presă Novinite.

La 7 decembrie 2022, premierul român Nicolae Ciucă a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că autorităţile române sunt determinate să ceară la 8 decembrie votul în consiliul JAI şi consideră că motivele invocate de Austria privind problema migraţiei sunt nejustificate. 

Cronologia și epopeea aderării României al Schengen o puteți citi integral AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.