Evgheni Silkin, din cadrul Comandamentului Forțelor pentru Comunicații Strategice al Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că Rusia a încetat să mai folosească dronele iraniene kamikaze, întrucât acestea sunt fabricate din plastic și alte materiale care nu sunt rezistente la îngheț, scrie agenția de știri ucraineană UNIAN preluată de businessinsider.com.
Potrivit UNIAN, dronele iraniene nu au mai fost folosite în Ucraina din 17 noiembrie, prima zi în care a nins în Ucraina în acest sezon rece, și este foarte posibil, având în vedere temperaturile scăzute de peste iarnă, să nu mai poată fi folosite înainte de luna martie a anului următor.
Rusia a început să folosească dronele iraniene în octombrie, în cadrul unui plan de acțiune care viza țintirea infrastructurii critice a Ucrainei de la distanță. Numeroși civili ucraineni au fost, de asemenea, uciși de atacurile cu drone, iar Iranul a atras critici internaționale privind atât furnizarea dronelor, cât și implicarea unor specialiști în manipularea dronelor într-o serie de atacuri asupra Ucrainei.
Podul a scris AICI despre implicarea Iranului care, potrivit relatărilor de la acea vreme, furnizase Rusiei un arsenal impresionant de drone.
În plus, potrivit unui reportaj realizat de Radio Free Europe, Ucraina dispune în acest moment de 30 sisteme antiaeriene mobile Gepard, donate de Germania, care s-au dovedit foarte eficiente în oprirea dronelor iraniene operate de Rusia. Echipajele ucrainene spun că pot detecta dronele la o distanță de 16 kilometri. VIDEO la finalul textului!
Inițial, Iranul și Rusia au negat orice cooperare în materie de arme, Teheranul admițând ulterior că furnizat arme Rusiei, dar susținând că acest lucru s-ar fi întâmplat înainte de începerea invaziei rusești în Ucraina.
Mai multe rapoarte și evaluări ale serviciilor de informații occidentale au contrazis, evident, aceste precizări.
Inițial, potrivit relatărilor de presă, Rusia și-a trimis propriul personal în Iran pentru a învăța cum să manipuleze dronele, dar o serie de probleme tehnice au determinat ulterior Teheranul să-și trimită specialiștii pe frontul rusesc pentru a ajuta la manipularea dronelor. Times of Israel relata, în octombrie, că oficiali ai Ucrainei au informat despre uciderea a cel puțin zece iraneni în teritoriile ucrainene ocupate, fapt care a determinat analiștii și specialiștii militari occidentali să se întrebe dacă nu cumva iranienii operează ei înșiși dronele care lovesc Ucraina.
Marea Britanie, SUA și UE au aplicat sancțiuni producătorului de drone și unor persoane pentru furnizarea de armament către Rusia.
CNN informa, în noiembrie, că Iranul se pregătea să trimită și mai multe arme pentru războiul din Ucraina, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, precizând că, de asemenea, Iranul și Rusia ar fi ajuns la un acord ca Rusia să înceapă să producă ea însăși dronele.
Ministerul britanic al Apărării opina, la 23 noiembrie, că Rusia probabil a rămas fără drone, din moment ce nu se mai înregistrau atacuri asupra Ucrainei, iar Moscova a lovit infrastructura Ucrainei cu rachete.
De altfel, Avril Haines, directoarea Serviciului Național de Informații al SUA, preciza, recent, că cel mai probabil conflictul va fi redus de condițiile de iarnă și de nevoia celor două armate de a se reaproviziona. Haines a declarat însă că nu există indicii ale unei voinţe ucrainene reduse de a rezista, în ciuda atacurilor asupra reţelei electrice şi a altor infrastructuri critice pentru iarnă.