VIDEO. Ucraina a lansat un nou atac cu drone asupra Rusiei. Incendiu puternic la un aerodrom din regiunea Kursk / Moscova a acuzat Kievul de „acte de terorism”


VIDEO. Ucraina a lansat un nou atac cu drone asupra Rusiei. Incendiu puternic la un aerodrom din regiunea Kursk / Moscova a acuzat Kievul de „acte de terorism”

La nici 24 de ore după atacurile cu dronă asupra a două aerodromuri militare rusești aflate la sute de kilometri de granița cu Ucraina, un al treilea aerodrom din regiunea Kursk, din sud-vestul Rusiei, aproape de teritoriile ucrainene, a fost vizat, marți dimineață, de un atac asemănător. În urma acestuia, un rezervor de stocare a combustibilului a luat foc, norii uriași de fum produși de incendiu putând fi observați de la mare distanță. Imagini VIDEO AICI

Roman Starovoyt, guvernatorul regiunii Kursk, a precizat pe canalul său de Telegram că nu au existat victime în urma atacului și că incendiul a fost „localizat", transmite Reuters.

Luni, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina „a încercat să lovească" aerodromul Diaghilevo din regiunea Riazan şi aerodromul Engels din regiunea Saratov cu „drone de fabricaţie sovietică". Dronele ar fi fost interceptate, dar resturile au căzut şi au explodat pe aerodromuri, potrivit ministerului rus. Trei soldaţi au fost ucişi şi alţi patru au fost răniţi, iar două aeronave au fost avariate. Imagini la finalul textului.

Ucraina nu a revendicat, oficial, niciunul dintre atacuri. Dacă se află în spatele lor, cum pare destul de evident având în vedere valul de entuziasm de pe cele mai importante canale de socializare ale ucrainenilor, atacurile de luni ar fi cele mai îndepărtate de graniţă, în interiorul profund al teritoriului Rusiei, de când Moscova a invadat Ucraina la 24 februarie.

Publicația New York Times scrie că, potrivit unui oficial ucrainean de rang înalt, dronele implicate în atacurile de luni au fost lansate de pe teritoriul ucrainean, iar cel puțin una dintre lovituri a fost efectuată cu ajutorul forțelor speciale din apropierea bazei.

Compania israeliană de imagistică prin satelit ImageSat International a transmis imagini despre care a spus că ar indica urme ale unui incendiu și resturi în apropierea unui avion Tu-22M de la baza aeriană Diaghilevo (Riazan, aflat la cel puțin 650 km de granița cu Ucraina și la doar 185 km sud-est de Moscova)

Ministerul rus al Apărării a declarat că atacurile de luni au fost acte de terorism menite să dezactiveze avioanele cu rază lungă de acțiune și că dronele care zburau la joasă înălțime au fost doborâte. Decesele au fost raportate la baza Riazan.

Saratov se află la cel puțin 600 km de cel mai apropiat teritoriu ucrainean. Comentatorii ruși au declarat pe rețelele de socializare că, dacă Ucraina poate lovi atât de departe în interiorul Rusiei, ar putea fi capabilă să lovească și Moscova.

Analistul militar ucrainean Serhiy Zgureț a declarat că bazele forțelor aeriene lovite luni sunt singurele facilități din Rusia care ar putea să deservească în totalitate bombardierele folosite pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei.

„Este încă prea devreme pentru a spune despre ce este vorba aici, dar capacitatea forțelor armate ale Ucrainei de a atinge ținte militare în adâncul teritoriului Federației Ruse are o semnificație simbolică foarte importantă", a scris el pe site-ul televiziunii Espreso TV.

Atacul cu dronă din regiunea Kursk nu a fost comentat nici de Moscova, nici de Kiev până la ora transmiterii acestor informații (aprox.10.00am)

Rusia a răspuns la atacurile de luni cu un „atac masiv asupra sistemului de control militar" și a altor ținte, folosind arme de înaltă precizie trase din aer și de pe mare, care ar fi lovit toate cele 17 obiective, a declarat Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

Ucraina a avertizat că vor fi din nou întreruperi de curent în mai multe regiuni, în timp ce se încearcă remedierea pagubelor produse de atacurile rusești cu rachete care ar fi avariat mai multe locuințe.

Atacurile de luni au ucis cel puțin patru persoane, fiind cele mai recente dintr-o serie de bombardamente rusești care au vizat infrastructura critică a Ucrainei, lăsând milioane de civili fără energie electrică, apă și căldură, în condițiile unor temperaturi de sub zero grade Celsius.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat că cel puțin 60 dintre cele 70 de rachete lansate luni de ruși au fost interceptate și doborâte.



Mai jos imagini de pe aeroportul Diaghilevo/Riazan:

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.