În prezent nu există o soluție diplomatică prin care să se pună capăt războiul din Ucraina, precizează cofondatoarea „Memorial”, una dintre cele mai apreciate organizații pentru drepturile omului (înființată în Rusia) și laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2022.
„Sunt absolut convinsă că nu există o soluție diplomatică cu regimul lui Putin, atâta timp cât Rusia este controlată de el", a declarat Irina Scherbakova, potrivit publicației independente The Moscow Times.
„Singura soluție este cea militară", a mai spus Scherbakova căreia i s-a decernat, duminică, la Hamburg, un alt premiu pentru activitatea sa în domeniul drepturilor omului. Abia apoi va exista o formă de rezolvare diplomatică a conflictului, a mai spus ea.
„Dar aceste decizii, această cale a diplomație va deveni posibilă doar atunci când Ucraina va considera că a câștigat acest război și că își poate stabili condițiile", a spus ea.
Apelurile pripite la pace sunt „copilărești", a spus ea, adăugând că lucrurile nu vor mai fi niciodată cum erau înainte de izbucnirea conflictului. „Acest război a dat peste cap atât de multe lucruri încât nimic nu va mai fi niciodată la fel", a mai spus activista.
La Hamburg, Scherbakova a primit premiul Marion Doenhoff pentru anii de activitate în domeniul drepturilor omului în țara sa de origine.
Premiul i-a fost înmânat de cancelarul german Olaf Scholz. Eforturile Scherbakovei au arătat calea unui „viitor mai bun pentru Rusia", a spus Scholz, chiar dacă această perspectivă „pare încă improbabilă".
Războiul nu se va încheia cu „o victorie a expansionismului Marii Rusii", a mai declarat Scholz, care a fost adesea criticat pentru că nu a făcut mai mult pentru a sprijini Ucraina în războiul cu Rusia.
Organizația „Memorial” va primi Premiul Nobel pentru Pace pe 10 decembrie, la Oslo. „Memorial” a fost declarată câștigătoare a Nobelului pentru Pace alături de Centrul pentru libertăți civile din Ucraina și activistul din Belarus Ales Bialiatski.
Înființată în 1989, „Memorial” este una dintre cele mai importante organizații rusești de apărare a libertăților civile, care a încercat timp de decenii să scoată la lumină crimele, ororile și teroare din epoca dictatorului sovietic Iosif Stalin, denunțând, totodată, opresiunea politică actuală din Rusia, astfel că regimul Putin a declarat-o, în 2014, „agentură” străină. A continuat însă să funcționeze până în decembrie 2021 când Curtea Supremă a Rusiei a decis închiderea definitivă a organizației în baza legii privind agenții străini. În urma invaziei din Ucraina, Scherbakova a părăsit Rusia, stabilindu-se în Germania.