Un consilier al lui Volodimir Zelenski dezvăluie câți militari ucraineni au fost uciși în războiul cu Rusia / Kievul mai spune că, numai în noiembrie, forțele sale armate au ucis aproape 17.000 de soldați ruși


Un consilier al lui Volodimir Zelenski dezvăluie câți militari ucraineni au fost uciși în războiul cu Rusia / Kievul mai spune că, numai în noiembrie, forțele sale armate au ucis aproape 17.000 de soldați ruși

Cel mult 13.000 de militari ucraineni au fost ucişi de la declanşarea invaziei de către Rusia, în februarie, a precizat  Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. 

Recent, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preciza, într-un discurs public, că peste 100.000 de militari ucraineni ar fi murit pe front de la începutul invaziei ruse, estimare criticată dur de Ucraina. Ulterior, stafful de comunicare al președintei CE a anunțat că estimarea a fost greșită și că ar fi fost vorba, de fapt, de „victimele” invaziei, morți și răniți. Presa ucraineană sublinia că numărul militarilor pierduți de Kiev în luptă reprezintă o informație clasificată care nu va fi făcută publică înainte de terminarea războiului. Detalii AICI.

„Avem estimări oficiale din partea Statului Major (...). Acestea se situează între 10.000 (...) şi 13.000 de morţi", a precizat Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii lui Zelenski, la postul ucrainean 24 Kanal (Channel 24), scrie agerpres.ro.

Potrivit lui Podoliak, şeful statului ucrainean va face publice datele oficiale "atunci când va veni timpul".

Atunci când forţele ruse luptau în iunie pentru a ocupa întreaga regiune Lugansk, în estul Ucrainei, Zelenski a declarat că ţara sa pierde "între 60 şi 100 de soldaţi pe zi, ucişi în acţiune, şi în jur de 500 de persoane rănite în acţiune".

În tabăra adversă, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a afirmat în septembrie că 5.937 de soldaţi ruşi fuseseră ucişi până la acea dată de la începutul conflictului pe 24 februarie.

Cele două părţi adverse sunt suspectate să minimizează amploarea pierderilor de vieţi omeneşti, pentru a evita să afecteze moralul trupelor lor.

La 1 decembrie, Ministerul Apărării din Ucraina a scris, pe canalul său de Telegram, că numai în luna noiembrie forțele armate ucrainene au ucis „un număr record de soldați ruși”. Mai exact, ar fi vorba de 16.970, sursa ucraineană precizând că acesta „este cel mai mare număr de soldați ruși uciși într-o singură lună” de la începutul invaziei.  

Şeful Statului Major american, generalul Mark Milley, estima și el în noiembrie că peste 100.000 de militari ruşi au fost ucişi sau răniţi de la declanşarea invaziei şi că pierderile erau probabil de acelaşi ordin de partea ucraineană. Aceste cifre - care nu pot fi confirmate din surse independente - sunt cele mai precise furnizate până la ora actuală de guvernul american.

Mai multe mii de civili au fost de asemenea ucişi în acest cel mai violent conflict armat din Europa din ultimele decenii.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.