VIDEO. Ucrainenii au respins categoric pierderile de „peste 100.000” de militari invocate de Ursula von der Leyen într-un discurs / Comisia Europeană a retractat informația și a venit cu noi precizări


VIDEO. Ucrainenii au respins categoric pierderile de  „peste 100.000” de militari invocate de Ursula von der Leyen într-un discurs / Comisia Europeană a retractat informația și a venit cu noi precizări

Comisia Europeană a admis că a greșit în privința pierderilor de vieți omenești pe care le-ar fi suferit armata Ucrainei în războiul cu Rusia, rectificând informațiile și precizând, prin purtătoarea de cuvânt Dana Spinanț, că, de fapt, cei 100.000 de soldați la care a făcut referire Ursula von der Leyen, șefa Comisiei, în discursul rostit miercuri, sunt, de fapt, „victime”, morți, și răniți, nu doar militari uciși, cum afirmase aceasta din urmă.

Spinanț le-a mulțumit, pe contul său de Twitter, celor care au semnalat eroarea, iar mențiunea privind numărul victimelor a fost eliminată din discursul video al președintei Comsiei Europene care a fost repostat în rețelele de socializare și pe Youtube fără respectiva referire. 

Kyiv Independent scrie că nu numai că numărul invocat de von der Leyen pare a fi mult mai mare decât estimările existente, dar aceste date sunt păzite cu strictețe de armata ucraineană, care le consideră secret militar. 

Răspunzând la solicitările publicației Pravda din Ucraina de a comenta numărul de morți invocat de Ursula von der Leyen, Bohdan Senyk, șeful Serviciului de presă al forțelor armate ucrainene, a reiterat poziția Ucrainei de păstrare a secretului operațional cu privire la numărul soldaților pierduți pe front. „Nu putem confirma această cifră, subliniem că pierderile armatei ucrainene sunt informații clasificate și nu pot fi făcute publice", a declarat el.

La începutul lunii noiembrie însă și Mark Milley, șeful Statului Major al SUA, opina că peste 100.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în timpul războiului din Ucraina, dar și Kievul ar fi suferit pierderi de vieți omenești oarecum apropiate de cele ale Moscovei.

VIDEO cu discursul editat al Ursulei von der Leyen:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.