VIDEO. Imagini șocante cu soldați ruși care mor în tranșee pe capete fără ca ucrainenii să-i atingă măcar / Comandanții armatei ruse nu sunt prea impresionați și afirmă detașat că militarii lor sunt de „unică folosință”


VIDEO. Imagini șocante cu soldați ruși care mor în tranșee pe capete fără ca ucrainenii să-i atingă măcar / Comandanții armatei ruse nu sunt prea impresionați și afirmă detașat că militarii lor sunt de „unică folosință”

Armata ucraineană a desfășurat în est, unde se derulează cele mai sângeroase încleșteri ale războiului, pe o vreme tot mai ostilă, unele dintre cele mai bune formațiuni de luptă ale sale, inclusiv Brigăzile 92 și 93 mecanizate și Brigada 1 prezidențială, cea care pe timp de pace asigură escorta și protecția liderului de la Kiev.

Analiștii militari atrag însă atenția că aceste divizii ucrainene de elită s-ar putea să nu fie cel mai mare ucigaș al trupelor rusești din est. Subantrenați, subnutriți și fără lideri care să le inspire curaj și determinare, rușii din regiune mor de frig cu zecile, arată Forbes într-o analiză a situației de pe frontul de est. 

Videoclipuri șocante care au circulat în mediul online în ultimele săptămâni dezvăluie o situație dramatică. Surprinse de dronele forțelor ucrainene, imaginile îi înfățișează pe ruși în stadii avansate de hipotermie, atât de înfrigurați și de afectați de frig încât abia dacă mai reacționează atunci când aceleași dronele aruncă asupra lor grenade care le explodează alături. 

VIDEO AICI cu o dronă care aruncă o grenadă și reacția confuză sau, mai degrabă, lipsa de reacție a soldaților ruși. ATENȚIE, sunt imagini care vă pot afecta emoțional! Nu accesați dacă vă știți o fire mai sensibilă!

Autorul postării de pe Twitter comentează imaginile: „Grenada cade și explodează la marginea grupului de 11 militari ruși. Unul dintre ei încearcă să se ridice, dar nu poate și cade la loc peste mormanul de oameni din apropirea lui, așezându-se parcă din nou la somn. Nimeni nu pare să realizeze pericol și nu încearcă să se apere în vreun fel înainte de următoarea lovitură. Cel puțin trei dintre bărbați nu se mișcă deloc. Acești oameni suferă de hipotermie moderată și chiar severă, atunci când corpul nu mai tremură, tensiunea arterială este mică, mintea devine confuză sau chiar își pierde judecata. Cel mai probabil soldații din video au zăcut ghemuiți toată noaptea, fără haine sau saci de dormit. Temperaturile nocturne au fost în jur de 0-4 grade Celsius”. 

Thomas Theiner, un fost soldat care în prezent este regizor la Kiev, anticipează că iarna „va ucide mai mulți soldați ruși decât ar putea ucide vreodată Ucraina". Pare să aibă dreptate. Theiner postează și el AICI un video cu un soldat rus care constantă că mai mulți dintre frații de arme au murit de frig în tranșee. ATENȚIE sunt imagini care vă pot afecta emoțional! Nu accesați dacă vă știți o fire mai sensibilă!

Iernile în Ucraina încep umede și reci, devenind apoi mai reci și mai uscate. Estul Ucrainei se află încă în faza umedă și rece – o fază destul de brutală. Noroiul adânc înțepenește vehiculele blindate. Temperaturile din timpul zilei se învârt în jurul valorii de îngheț, iar în timpul nopții coboară la zero grade Celsius.

Condițiile nu sunt totuși atât de neprielnice supraviețuirii dacă trupele sunt pregătite, beneficiază de o conducere eficientă și logistică solidă. Dacă sunt bine echipate, dorm în tranșee acoperite, încălzite, își schimbă frecvent ținuta udă și mânâncă de două ori mai mult decât în zilele călduroase, iar atunci când se îmbolnăvesc sunt evacuate pentru tratament și odihnă. Dar de unde asemenea lux pentru armata rusă ai cărei proaspăt mobilizați nu sunt doar neantrenați, ci trimiși în prima linie fără muniție sau chiar fără vreo armă. 

De asemenea, ofițerii forțelor ruse nu conduc de pe front, nu inspiră curaj și nu par foarte interesați de soarta soldaților, în condițiile în care logistica le este mai mereu subminată de bombardamentele ucrainene, tot mai numeroase și mai agresive pe măsură ce vin „ajutoarele” militare din Occident. Recruții sunt mai mereu flămânzi, fără mănuși sau cizme bune, se înghesuie unul în altul în tranșee neîncălzite, pe care nu au forța să le sape mult în adâncime, în timp ce comandanții lor se adăpostesc în confort, în case abandonate aflate la kilometri depărtare de frond, neștiind ce se întâmplă exact sau pur și simplu nepăsându-le de soldații care cedează în fața intemperiilor.

Când ești ud, flămând și înghețat de frigul nopțiilor tot mai geroase, hipotermia se instalează rapid. O singură noapte în condiții improprii este, de fapt, suficientă. Chiar și hipotermia moderată poate provoca confuzie, diminuarea reflexelor și pierderea abilităților motorii la cei afectați.

Ceea ce explică de ce atacurile cu drone ale ucrainenilor merg atât de bine în orașele în care se dau lupte grele precum Svatove, Pavlivka și Bakhmut. Trupele rusești atinse de hipotermie nici măcar nu încearcă să fugă atunci când dronele quadcopter înarmate cu bombe ale Ucrainei bâzâie deasupra lor. Soldații abia dacă tresar și se mișcă când o bombă explodează alături.

Evident, sinuciderile sunt în creștere. O înregistrare video, cutremurătoare, înfățișează un combatant rus, lângă Bakhmut, încercând să se împuște în piept în timp ce o dronă ucraineană filmează chiar deasupra lui. Mâna dreaptă a rusului este albastră de frig și se chinuie să apese pe trăgaci. PODUL a relatat moartea acestuia AICI. Din informațiile furnizate de ucraineni era vorba despre un comandant al mercenarilor Wagner care, rănit, a refuzat să se predea. Alții au făcut-o însă, s-au predat chiar dronelor, s-au dezarmat singuri și au urmat drona până când au putut fi preluați de către forțele ucrainele. VIDEO AICI.

Firește, este greu de estimat câți ruși mor acum din cauza frigului și a condițiilor grele de pe front când încă iarna nu este atât de aspră pe cât ar putea să devină în curând. Potrivit Forbes, o singură unitate de pușcași marini ruși, Brigada 155 de infanterie navală, ar fi înregistrat aproximativ 500 de morți și 400 de răniți doar în ultimele trei luni de luptă în jurul localității Pavlivka. Asta ar putea însemna chiar jumătate din efectivele inițiale al brigăzii. Un raport de aproape unu la unu între morți și răniți – un mort și trei răniți ar fi un raport mai normal – iar asta indică, de fapt, colapsul și incompetența conducerii forțelor armate... dar spune ceva și despre cum ucide frigul. Trupele rănite, expuse la intemperii, mor înainte ca cineva să se mai deranjeze să le salveze.

Analiștii și observatorii militari afirmă cam toți că abia de acum încolo frigul va avea un cuvânt greu de spus pe front, ucigând, așa cum opina și fostul militar pomenit mai sus, mai mulți soldați ruși decât ar putea s-o facă vreodată armata ucraineană. Iar, week-endul trecut, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington sublinia că vremea se va înrăutăți constant în cursul acestei săptămâni. 

Relatări terifiante vin și de pe frontul din Bakhmut, transformat mai ales de criminalul terorist Evgheni Prigojini, șeful mercenarilor Wagner, într-un simbol al luptei din Ucraina. 

Context. Orașul, atacat de Rusia de luni de zile, are o valoare strategică redusă, dar o victorie a Moscovei ar întrerupe seria umilitoare de înfrângeri și ar da un impuls intereselor politice ale lui Prigojin. În trecut, discret și cunoscut drept „bucătarul lui Putin” pentru afacerile prospere pe care le derula în zona de catering a elitei politice moscovite, acum, odată cu invazia din Ucraina, Prijojin - nu doar că a admis public că este liderul miliției private criminale Wagner, a racolat pușcăriași periculoși pentru front, în schimbul grațierii, a trimis un baros însângerat la Bruxelles în semn de amenințare pentru parlamentarii europeni care au îndrăznit să declare Rusia drept stat terorist și PMC Wagner drept organizație teroristă – a devenit o forță în creștere în politica labirintică a puterii din Rusia.

Deși în declarațiile sale publice îi este constant loial lui Putin, Prigojin și-a conturat o figură din ce în ce mai infatuată și independentă, denunțând și atacând constant comandanții militari numiți de Kremlin, iar într-o vizită recentă în regiunea rusă Kursk s-a întâlnit cu proprietarii de afaceri locali pentru a pune la punct o miliție populară nedefinită, în afara comandamentului militar regulat, arăta recent o analiză a NY Times.

În ultimele zile, imagini cutremurătoare cu încleștarea de la Bakhamut au fost publicată de presă. Însuși președintele Volodimir Zelenski a declarat că, dintre toate bătăliile forțelor sale, „cea mai dificilă" este cea de la Bakhmut.

Orașul, situat în regiunea ucraineană Donețk, a devenit un simbol al bombardamentelor grele și al atacurilor necruțătoare, în timp ce comandanții militari ruși, disperați de o victorie simbolică, lansează asalt după asalt, încercând să îi disloce pe apărătorii ucraineni, relatează publicația britanică The Telegraph.

Pierderile sunt importante în ambele tabere, situația de pe front este complicată pentru ambele părți. Și ucrainenii, cu toate dotările de care dispun, ajung să înoate prin noroaie, suferă din cauza condițiilor proaste din tranșeele mlăștinoase (foto mai jos), iar impresia este de sfârșit de lume după ce bombardamentele au ras păduri întregi, lăsând în urmă cioturi fumegând.

Surse militare ucrainene estimează că, în unele zile, sute de soldați ruși au fost uciși în încercarea de a le submina pozițiile din jurul orașului lor.

The Telegraph mai scrie că în bătălia de la Bakhmut se regăsesc elemente ale războiul de la începutul secolului al XX-lea combinate cu tehnologia de ultimă generație. Trupele sapă în tranșee, în vreme ce, deasupra, observatorii de artilerie ale ambelor tabere folosesc drone pentru a-și îmbunătăți ținta sau pentru a lansa grenade. Forțele ucrainene îi acuză pe ruși că duc un război murdar, folosind muniție incendiară cu fosfor și bombe termobarice.

Și aici domnește aceeași nepăsare a Rusiei față de propriile trupe, spune Serhii Cherevatyl, un purtător de cuvânt al frontului de est al armatei ucrainene. Comandanții ruși ar fi spus chiar că soldații lor sunt „de unică folosință", în timp ce îi aruncă în atacuri fără speranță, numite de ucrainean „benzile rulante ale morții".

„Sunt folosiți drept carne de tun pentru a afla unde sunt pozițiile noastre de tragere", a declarat el pentru The Telegraph. „Când primul val este mort și forțele ucrainene și-au epuizat muniția, atunci atacă din nou".

Oficialul ucrainean a estimat că pierderile rusești sunt între 100 și 300 de soldați în fiecare zi în zonă. The Telegraph precizează că nu a putut verifica cifrele din surse independente, adăugând că și forțele ucrainene suferă, de asemenea, pierderi semnificative.

Cum nici măcar la Bakhmut, unde Rusia pare să fi aruncat în luptă toate forțele de care dispune, rezultatele nu sunt notabile, Prigojin și-a schimbat recent discursul spunând că formațiunile PMC Wagner nu ar fi încercat să cucerească Bakhmutul, ci mai degrabă să epuizeze forțele ucrainene.

Mai jos imagini cu ucraineni pe frontul de la Bakhmut

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.