Un expert american demontează tezele taberei pro-negocieri: Războiul NU se va încheia chiar dacă Ucraina ar ceda Rusiei teritoriul pe care Kremlinul l-a anexat! Putin a invadat mai degrabă pentru a distruge independența și identitatea etnică a Ucrainei!


Un expert american demontează tezele taberei pro-negocieri: Războiul NU se va încheia chiar dacă Ucraina ar ceda Rusiei teritoriul pe care Kremlinul l-a anexat! Putin a invadat mai degrabă pentru a distruge independența și identitatea etnică a Ucrainei!

Negocierile cu Rusia nu reprezintă o cale viabilă pentru a pune capăt războiului din Ucraina, a reliefat directorul Critical Threats Project (CTP) al American Enterprise Institute. 

Într-un articol publicat joi pe site-ul Institutului pentru Studierea Războiului, directorul CTP, Frederick Kagan, a susținut că negocierile ar fi inutile atât timp cât președintele rus Vladimir Putin sau un "succesor putinist" controlează Rusia. 

Kagan a spus că invadarea Ucrainei de către Rusia după o "încetare a focului" de opt ani care a urmat după anexarea în 2014 a Crimeei a arătat că președintele rus "nu se va odihni până nu va cuceri Kievul".

"Conflictul este de nerezolvat atât timp cât putinismul conduce Kremlinul", a scris Kagan. 

"Negocierile nu vor schimba această realitate. Ele pot crea doar condițiile în baza cărora Putin sau un succesor putinist să ia în considerare reînnoirea atacului asupra independenței Ucrainei", a continuat acesta. 

Kagan a sugerat că Occidentul, înainte de a presa Ucraina să ceară discuții cu Rusia, ar trebui să contempleze asupra pericolelor pe care le-ar implica orice termeni pe care Ucraina i-ar putea oferi Rusiei, precum și asupra posibilității ca Rusia să accepte termeni. 

El a reliefat că Rusia a respins deja orice condiție de pace care include revenirea la granițele de dinainte de război, expertul american adăugând că e puțin probabil ca Putin să accepte condiții care să nu includă anexarea de către țara sa a unor "porțiuni uriașe de pământ ucrainean".

Kagan a spus că poziția Ucrainei "nu este încă suficient de puternică" pentru a negocia favorabil. El a subliniat că deși contraofensivele au avut succes în recuperarea unor teritorii, Rusia controlează în continuare "mai mult de jumătate" din teritoriul ucrainean pe care l-a luat de la începutul invaziei la scară largă. 

"Negocierile în această etapă a conflictului nu vor aduce concesii teritoriale rusești suplimentare", a explicat acesta. 

"Putin a anunțat anexarea oficială la Rusia a unor zone mari din Ucraina pe care nu le controlează... O încetare a focului acum va îngheța liniile acolo unde se află, iar asta în cel mai bun caz", a continuat Kagan. 

Kagan a mai precizat că războiul nu se va încheia chiar dacă Ucraina ar ceda Rusiei teritoriul pe care Kremlinul l-a anexat, susținând în acest sens că Putin a invadat mai degrabă pentru a distruge independența și identitatea etnică a Ucrainei decât pentru a câștiga teritorii.

"Putin refuză să tolereze un Guvern la Kiev care nu se află de facto sub controlul rus", a subliniat Kagan. 

"El a consolidat aceste idei adânc în ideologia sa și nu se va debarasa de ele. Putin nu va înceta niciodată să încerce să recâștige controlul asupra Ucrainei printr-un mijloc sau altul", a mai zis acesta. 

În loc de negocieri, Kagan a recomandat ca aliații occidentali să ajute Ucraina să recupereze un teritoriu important din punct de vedere strategic și "să construiască armata și economia acestei țări până la un punct care descurajează viitoarele invazii ruse". El a sugerat că un "acord diplomatic" cu Rusia ar fi recomandabil doar odată ce Ucraina va dobândi o poziție avantajoasă. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.