VIDEO. De ce greșește Statul Major al Ucrainei retrăgând acreditările de presă pentru Sky News și CNN / Numeroși jurnaliști ucraineni își exprimă public criticile virulente la adresa acestei măsuri. „Mass-media occidentală trebuie să arate lumii atrocitățile rușilor”


VIDEO. De ce greșește Statul Major al Ucrainei retrăgând acreditările de presă pentru Sky News și CNN / Numeroși jurnaliști ucraineni își exprimă public criticile virulente la adresa acestei măsuri. „Mass-media occidentală trebuie să arate lumii atrocitățile rușilor”

Decizia recentă a Statului Major al Forțelor Armate Ucrainene de a retrage acreditărilor jurnaliștilor care ar fi încălcat regulile din zona ostilităților, transmițând fără permisiune din Herson, a determinat un val de critici pe Facebook, cele mai multe comentarii negative fiind ale unor jurnaliști ucraineni. 

Printre jurnaliștii vizați de decizia Statului Major ucrainean s-ar număra echipa Sky News – ale cărei reportaje emoționante privind reacția localnicilor la sosirea forțelor eliberatoare la Herson au făcut înconjurul lumii, având sute de mii de vizualizări pe Youtube– și jurnaliști ai CNN.

Context. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a postat, duminică, pe pagina sa oficială de Facebook un anunț potrivit căruia un număr de reprezentanți ai mass-media ar fi încălcat regulile din zona ostilităților, instituția decizând să revoce permisele de muncă jurnaliștilor aflați în această situație și să le anuleze legitimațiile de presă care le confereau accesul în zonele de conflict.

„Recent, unii reprezentanți ai mass-media, ignorând interdicțiile și avertismentele existente, au desfășurat activități de informare în orașul Herson, fără acordul comandanților relevanți și al serviciilor de relații publice ale unităților militare, chiar înainte de finalizarea măsurilor de stabilizare. 

Astfel de acțiuni reprezintă o încălcare gravă a cerințelor ordinului comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei nr. 73 din 03.03.2022, precum și a ordinelor relevante ale comandamentului militar", a precizat Statul Major, fără a numi instituțiile de presă vizate de această măsură. mass-media ai căror jurnaliști au fost lipsiți de acreditare.

Surse „Detektor Media”, citate de Upravda, raportează că cel puțin șase jurnaliști ai echipelor de filmare, inclusiv CNN și SkyNews, au permisele de muncă revocate, arată siteul defenseromania.ro.

Decizia a fost aspru critica de jurnalistele Oksana Romaniukreprezentanta Reporteri Fără Frontieră în Ucraina, și Tetiana Pechonchyk, absolventă de Harvard și reprezentantă a unei organizații pentru drepturile omului, atât de paginile lor publice, cât și în comentarii lăsate la anunțul Statului Major privind retragerea acreditărilor jurnaliștilor străini.

Cele două au și semnat o declarație comună în care condamnă ferm revocarea acreditării jurnaștilor care au realizat reportaje în Hersonul eliberat și cer anularea hotărârii.

Redăm mai jos fragmente din declarația respectivă:  

„Autoritățile trebuie să ia măsuri imediate pentru a rezolva conflictul cauzat de ineficiența și neprofesionalismul structurilor de comunicare ale Ministerului Apărării al Ucrainei, în special ale Comandamentului Operațional "Sud".

▪️ Reportajele jurnaliștilor ucraineni și străini realizate în Hersonul eliberat au devenit o contribuție uriașă la victoria noastră. Filmările colegilor noștri de la CNN, SkyNews și alte importante mass-media străine și ucrainene au fost difuzate în întreaga lume. Acestea au arătat bucuria spontană cu care locuitorii din Kherson au întâmpinat armata ucraineană, infirmând astfel minciunile propagandei rusești. Materialele lor sunt, de asemenea, documente esențiale ale istoriei ucrainene care se înfăptuiește acum. 

▪️Structurile de comunicare ale Ministerului Apărării, care nu au reușit să construiască un mecanism de admitere a jurnaliștilor, au decis pur și simplu să interzică absolut tuturor jurnaliștilor să-și facă meseria, invocând pericolul de a rămâne în orașul proaspăt eliberat. 

▪️ Acei jurnaliști ucraineni și străini care au ajuns la Herson sunt acum lipsiți de acreditare și nu vor mai putea acoperi evenimentele de pe linia frontului și din zona de front, iar corespondenții străini s-ar putea să nu mai poată lucra deloc în Ucraina. 

Neînțelegerea particularităților muncii jurnaliștilor în război și lipsa de dorință de a crea reguli de lucru egale și transparente au dus la crearea unei tensiuni informaționale și a unei crize de comunicare. Încercarea de a interzice orice nu numai că nu funcționează, ci dăunează țării noastre. Iar cei care caută soluții simple creează probleme complexe. 

Noi, jurnaliști și organizații media ucrainene și străine, cerem:

  • anularea imediată a deciziei de revocare a acreditării colegilor noștri;
  • efectuarea unei anchete interne privind activitatea neprofesionistă a departamentului de comunicare al Comandamentului Operațional Sud și a sectorului de comunicare al Ministerului Apărării în general;
  • eliminarea birocrației inutile și ineficiente, în special cea a documentelor și aprobărilor inutile: jurnaliștii au deja acreditarea Ministerului Apărării, care este un permis de muncă oficial;
  • nu mai atacați agresiv mass-media și începeți să cooperați cu ea. Implicarea în activitatea organelor de comunicare ale Ministerului Apărării a unor profesioniști care să înțeleagă particularitățile muncii jurnaliștilor și să fie capabili să construiască o comunicare de înaltă calitate”.

 

Mai jos aveți o captură de pe pagina de Facebook a Statului Major al Ucrainei unde sunt numeroase comentarii critice la adresa măsurii de revocare a acreditării unor jurnaliști străini:

 

Mai jos puteți viziona câteva dintre reportajele emoționante realizate de Sky News la Herson. 

Instituția de presă britanică nu a comentat până acum decizia Statului Major al Ucrainei, corespondentul de război Alex Rossi continuându-și, după toate aparențele, munca de documentare la Herson, așa cum o indică un material video despre maternitatea din Herson postat în cursul zilei de 15 noiembrie.



 



 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.