VIDEO. Trei oficiali americani afirmă că racheta care a lovit Polonia a fost trasă de forțele ucrainene pentru a doborî o rachetă rusească / Și Joe Biden susține că are informații că nu ar fi fost trasă din Rusia


VIDEO. Trei oficiali americani afirmă că racheta care a lovit Polonia a fost trasă de forțele ucrainene pentru a doborî o rachetă rusească / Și Joe Biden susține că are informații că nu ar fi fost trasă din Rusia

Potrivit BBC, agenția de presă Associated Press citează trei oficiali americani care afirmă că o evaluare preliminară ar indica faptul că racheta care a căzut în Polonia, omorând două persoane, ar fi fost lansată, de fapt, de forțele ucrainene împotriva unei rachete rusești care se apropia.

Oficialii, care nu sunt autorizați să discute public despre acest subiect, au făcut respectivele declarații sub rezerva anonimatului.

Anterior, în cursul nopții de marți spre miercuri, președintele american Joe Biden spunea că este „puțin probabil” ca racheta să fi fost lansată din Rusia, adăugând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacţie,

Racheta a lovit o fermă din satul Przedwodow, în apropiere de granița cu Ucraina, provocând moartea a două persoane.

„Este puţin probabil... să fi fost trasă din Rusia", a declarat reporterilor Joe Biden după o întâlnire de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7, organizată în marja summitului G20, care are loc în Bali, Indonezia.

A adăugat că există informaţii care contrazic presupunerile că racheta care a provocat o explozia soldată cu moartea a două persoane în satul Przewodow din estul Poloniei a fost trasă din Rusia.

„Există informaţii preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până când nu investigăm complet, dar este puţin probabil, din linia traiectoriei, să fi fost trasă din Rusia, dar vom vedea", a mai spus preşedintele SUA, conform Reuters.

Preşedintele american a subliniat că investigaţiile asupra incidentului sunt în desfăşurare.

„Am convenit să sprijinim ancheta Poloniei cu privire la explozia din Polonia rurală, lângă graniţa cu Ucraina, şi se vor asigura că ne dăm seama exact ce s-a întâmplat", a spus Biden. „Şi apoi vom stabili împreună următorul pas, pe măsură ce investigăm şi înaintăm. A existat unanimitate totală între cei aflaţi în jurul mesei (reuniunii G7)", a asigurat el. VIDEO mai jos.

„În momentul în care lumea se adunase la G20 pentru a îndemna la dezescaladare, Rusia a ales să escaladeze conflictul cu Ucraina", a mai declarat Biden, potrivit dpa.

„Am vorbit cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, pentru a-mi exprima profundele condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești din estul Poloniei și pentru a oferi întregul nostru sprijin pentru ancheta privind cele întâmplate. Vom rămâne în strânsă legătură pentru a determina pașii următori corespunzători pe măsură ce investigațiile avansează. (...) Susține Ucraina complet și cu toată convingerea”, a precizat Biden într-un mesaj pe pagina sa oficială de Twitter.



Autorităţile de la Varşovia au anunţat că racheta care a explodat era fabricată în Rusia, dar că nu este clar încă de unde a fost lansată.

Atât Ucraina, cât şi Rusia, folosesc rachete proiectate de sovietici, notează dpa, preluată de Agerpres.

Potrivit BBC, națiunile membre G20 reunite la summitul din Bali și-au publicat declarația finală. În fruntea agendei se află condamnarea Rusiei, stat membru G20.

În declarație se afirmă că membrii și-au exprimat pozițiile naționale, care includ o rezoluție a ONU ce „condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și cere retragerea completă și necondiționată a acesteia de pe teritoriul Ucrainei".

„Majoritatea membrilor au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina și au subliniat că acesta provoacă suferințe umane imense și agravează fragilitățile existente în economia globală - limitând creșterea economică, crescând inflația, perturbând lanțurile de aprovizionare, sporind insecuritatea energetică și alimentară și crescând riscurile pentru stabilitatea financiară."

„Au existat și alte puncte de vedere și evaluări diferite ale situației și ale sancțiunilor."



 



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.