VIDEO. Ploaie de rachete rusești peste Ucraina. Situația e cumplită! Blocuri de locuințe în flăcări și beznă în cele mai mari orașe ucrainene. Pe Twitter, oamenii cer arestarea lui Lavrov în Bali, la summitul G20, și acuzarea lui de terorism


VIDEO. Ploaie de rachete rusești peste Ucraina. Situația e cumplită! Blocuri de locuințe în flăcări și beznă în cele mai mari orașe ucrainene. Pe Twitter, oamenii cer arestarea lui Lavrov în Bali, la summitul G20, și acuzarea lui de terorism

Președintele Volodimir Zelenski a precizat, marți , într-o înregistrare video, pe contul său oficial de Telegram, că Rusia a fost lansat cel puțin 85 de rachete asupra Ucrainei și că se așteaptă ca alte 20 să lovească țara în următoarele ore.

El a avertizat locuitorii să rămână în adăposturi.

Adjunctul șefului biroului președintelui, Kirilo Timoșenko, a declarat, după atacurile de marți, că situația din întreaga țară este „critică", rachetele lovind instalații energetice, forțând opriri de urgență și aruncând părți importante din Kiev în beznă. „Teroriștii ruși au lansat un alt atac planificat asupra instalațiilor de infrastructură energetică", a declarat el.

Situația din capitala Kiev este „extrem de dificilă", a mai precizat Timoșenko.

Potrivit primarul capitalei, Vitali Klitschkodouă blocuri de locuinţe au fost lovite în aceste noi atacuri ruse la Kiev și cel puțin o persoană și-a pierdut viața. 

Kliciko a scris pe Telegram că echipe de salvare se află în centrul Kievului şi că mai multe rachete ruse au fost de asemenea doborâte de armata ucraineană.

„Atac asupra capitalei: potrivit unor informaţii preliminare, două clădiri rezidenţiale au fost lovite în districtul Pecersk. Mai multe rachete au fost doborâte de apărarea antirachetă deasupra Kievului", a anunţat Kliciko.

Acestea sunt primele atacuri cu rachete rusești asupra orașelor ucrainene de când forțele armate ale Ucraine au ajuns în orașul Herson, oraș-port cheie din sudul țării, părăsit în grabă de către forțele de ocupație rusești de teamă unei confruntări frontale.

Marți, începând cu orele locale 14:45 sirenele antiaeriene s-au făcut auzite pe întreg teritoriul ucrainean.

Înainte de aceasta, şefii administraţiilor regionale din Krîvîi Rih, Oleksandr Vilkul, şi Nicolaev (Mikolaiv), Vitali Kim, au raportat lansări masive de rachete dinspre teritoriul rus.

"Rusia răspunde la puternicul discurs al (preşedintelui ucrainean) Volodimir Zelenski de la G20 printr-un nou atac cu rachete", a denunţat pe Twitter şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak. "Oare cineva crede la modul serios că Kremlinul vrea cu adevărat pace? El vrea supunere. Însă, în final, teroriştii pierd întotdeauna", a adăugat el.

Oraşele Liov (Lviv) din vestul Ucrainei şi Harkov (Harkiv) din nord-est au fost lovite şi ele marţi de rachete ruse, au anunţat reprezentanții celor două oraşe, fără a preciza dacă s-au înregistrat și victime.

„Explozii se fac auzite la Lviv. Rămâneţi cu toţii la adăpost!", a îndemnat pe Telegram primarul oraşului, Andrei Sadovîi, care a precizat că „o parte a oraşului a rămas fără electricitate".

„Atac cu rachete împotriva districtului Industrialnîi din Harkiv", a anunţat la rândul său Igor Terehov, primarul celui de-al doilea oraş ca mărime al Ucrainei.



 

Atacul asupra Ucrainei are loc în timp ce în insula Bali, Indonezia, este în derulare summitul G20, întrunire pe care ministrul rus de externe Serghei Lavrov a amenințat că o părăsește înainte de final, după ce a criticat națiunile occidentale pentru că ar fi "politizat" declarația comună. 

BBC citează un purtător de cuvânt al Ministerului indonezian al Afacerilor Externe, potrivit căruia Lavrov a anunțat că plecă imediat din Bali, dar că, marți seară, încă se află pe insulă.

În mai multe comentarii postate pe Twitter după ploaia de rachete rusești se cere arestarea lui Lavrov și punerea lui sub acuzare de terorism în urma atacurilor asupra Ucrainei. Reamintim că, luni seară, președintele Ucrainei a prezentat o formulă de pace cu Rusia. Podul a scris AICI despre condițiile Ucrainei. 

Potrivit publicației independente The Moscow Times, Lavrov a vorbit cu președinte Franței, Emmanuel Macron, la summitul G20, căruia i s-a plâns că Ucraina refuză „categoric” negocierile cu Moscova. 

„I-am reamintit că toate problemele sunt la ucraineni, care refuză categoric orice negocieri și propun termeni care sunt în mod evident nerealiști și inadecvați", a declarat Lavrov, motiv pentru care Kremlinul a decis să continue operațiunea „militară specială” din Ucraina. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.