VIDEO. Răsturnare de situație la midterms! Republicanii au ratat preluarea controlului în Senatul american! „Emoționat”, Joe Biden a uitat în ce țară se află


VIDEO. Răsturnare de situație la midterms! Republicanii au ratat preluarea controlului în Senatul american! „Emoționat”, Joe Biden a uitat în ce țară se află

Democrații au reușit să păstreze majoritatea în Senatul american, după câștigarea scrutinului crucial din statul Nevada, unde senatoarea democrată Catherine Cortez Masto l-a învins, cu un scor extrem de strâns (48,7 la 48,27% din voturi), pe contracandidatul republican Adam Laxalt, susținut de fostul președinte Donald Trump.

Potrivit analiștilor, prezentele rezultate ar fi cea mai notabilă performanță la jumătatea mandatului pentru un partid aflat în funcție din ultimii 20 de ani, scrie BBC.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că este incredibil de satisfăcut, opinând că a venit timpul ca republicanii să decidă „cine sunt".

„Nu sunt surprins de prezența la vot. Sunt incredibil de mulțumit. Și cred că este o reflectare a calității candidaților noștri", a declarat Joe Biden în Cambodgia, unde participă la un summit și unde a gafat din nou confundând țara gazdă cu Columbia. „Ţin să mulţumesc premierului pentru leadership-ul Columbiei la preşedinţia ASEAN", a declarat preşedintele american, în deschiderea summitului naţiunilor din Asia de Sud-Est la Phnom Penh, alături de premierul cambodgian Hun Sen. VIDEO la finalul textului!

Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, a opinat că rezultatele au arătat că poporul american a respins ceea ce el a numit "retorica violentă" a Partidului Republican.

Democrații vor avea acum 50 de locuri în Senat, iar republicanii 49.

Locul aflat încă în dispută, din statul Georgia, va merge la un nou tur de scrutin în decembrie. În cazul în care Senatul va fi împărțit în mod egal între cele două partide, vicepreședinta Kamala Harris are votul decisiv.

Republicanii ar putea prelua însă controlul asupra Camerei Reprezentanților, numărarea voturilor continuând în câteva districte după alegerile de la mijlocul mandatului de marți.

Rezultatul alegerilor de marți este considerat o lovitură importantă pentru republicani, care sperau la un „tsunami roșu" - o răsturnare de situație electorală de proporții care să-i facă majoritari în Congres, la ambele camere, urmând să zădărnicească agenda actualei administrații de la Casa Albă.

În timp ce republicanii au înregistrat câștiguri modeste și rămân favoriți pentru a câștiga Camera Reprezentanților, democrații au avut o performanță mult mai bună decât se așteptau.

După ce l-a amenințat pe republicanul Ron DeSantis, câștigătorul categoric al alegerilor din Florida, cu dezvăluiri compromițătoare în cazul în care va „îndrăzni” să ia în calcul o candidatura la Casa Albă, Donald Trump - care continuă să insiste că a câștigat alegerile prezidențiale din 2020 - a acuzat că și aceste alegeri au fost furate de democrați.

„Democrații găsesc tot felul de voturi în Nevada și Arizona. Ce rușine că se poate întâmpla acest lucru!", a postat Trump, vineri, pe platforma sa Truth Social.

Este foarte posibil ca, la mijlocul lunii noimebrie, Trump să anunțe că va candida din nou la președinție în 2024, însă candidații pe care i-a susținut au fost departe de rezultatele așteptate. 

Senatorul republican Josh Hawley - care reprezintă statul Missouri - a declarat, după rezultatul din Senat, că vechiul partid este "mort" și că a venit vremea pentru ceva nou, mai scrie BBC. 



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.