Igor Munteanu, fost ambasador al R. Moldova la Washington: Războiul se va încheia când Rusia va înțelege că Ucraina, Republica Moldova și Georgia se află sub protecția Occidentului / Regimul separatist de la Tiraspol trebuie destrămat prin sugrumare economică


Igor Munteanu, fost ambasador al R. Moldova la Washington: Războiul se va încheia când Rusia va înțelege că Ucraina, Republica Moldova și Georgia se află sub protecția Occidentului / Regimul separatist de la Tiraspol trebuie destrămat prin sugrumare economică

Fostul ambasador moldovean în Statele Unite Igor Munteanu, președinte al Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, a opinat, în cadrul forumului ”Securitatea Mării Negre”, care se desfășoară la București, că agresiunea militară a Rusiei va lua sfârșit când acesteia îi va fi clar că Ucraina, Republica Moldova și Georgia sunt sub garanțiile de securitate ale lumii occidentale.

„Nimeni în lumea civilizată nu poate accepta un nou ”anschluss”, în care state hegemon rup teritorii ce nu le aparțin, prin violență și agresiune. Uniunea Europeană a luat la 23 iunie 2022 o decizie istorică de a deschide porțile aderării Ucrainei și Republicii Moldova, convinsă de eroismul și curajul ucrainenilor, dar și de solidaritatea amplă a societății moldovenești, de unitatea și determinarea lumii libere de a nu abandona Ucraina, în ciuda zecilor de milioane de euro investiți de Rusia în lobbiști și altă clientelă. Sancțiunile internaționale au lovit puternic în capacitatea Rusiei de a produce arme de distrugere sau de a-și menține profiturile în buget, manipulând piața energetică în schimbul unor concesii politice”, a declarat Munteanu potrivit deschide.md.

Rusia va plăti neapărat costurile invaziei sale militare, dar aceasta se va întâmpla nu doar pe teatrul de lupte, la Donețk sau Herson, acolo unde ucrainenii se luptă zilnic pentru a goni invadatorii, dar mai ales prin integrarea completă a Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei în structurile euro-atlantice.

”Acest proces va desființa zona ”gri”, plină de ambiguități, exploatată de Rusia prin cererea unor drepturi inventate, manipularea istoriei și impunerea unor politici imperialiste, cum ar fi ”spațiile vitale”, sau Russkii Mir, șantajând cu arma energetică și coruperea clasei politice”, mai consideră Munteanu.

Anterior evenimentului de la București, fostul ambasador moldovean opinase că autoritățile de la Chișinău trebuie să profite de criza energetică și să accelereze procesul de destrămare a regimului separatist de la Tiraspol, prin stoparea livrărilor gratuite de gaze naturale în stânga Nistrului.

„Pe transnistreni trebuie să-i doară faptul că noi renunțăm la energie ieftină de la Cuciurgan. Cum? Simplu, nu le mai sunt transmise volumele de gaze naturale, care ajung la Uzina Metalurgică, la fabricile de criptomonede. Astea sunt instrumentele prin care se îmbogățesc cleptocrații din regiunea transnistreană. Atât timp cât Tiraspolul face bani din gazul livrat fără ca să-l plătească, ei au bani să supraviețuiască drept entitate separatistă. E necesară sugrumarea regimului separatist într-o formă cât mai determinată. Supraviețuirea regimului separatist este pentru noi o amenințare de moarte. Criza energetică este o ocazie de a aplica planul B în raport cu clica de separatiști militarizați de la Tiraspol și să-i punem la respect”, a spus Igor Munteanu în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV, potrivit deschide.md.

Igor Munteanu apreciază că diferendul transnistrean trebuie soluționat cât mai grabnic, în caz contrar Tiraspolul va stopa procesul de eurointegrare a Republicii Moldova. Potrivit politicianului, cea mai eficientă metodă de a destrăma regimul separatist este blocada economică.

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.