News Alert! VIDEO. Jurnalist de investigații: trupele ucrainene au intrat în Herson, potrivit relatărilor unor mercenari / Zelenski: „Sunt vești bune din sud! 41 de orașe și sate au fost eliberate”


News Alert! VIDEO. Jurnalist de investigații: trupele ucrainene au intrat în Herson, potrivit relatărilor unor mercenari / Zelenski: „Sunt vești bune din sud! 41 de orașe și sate au fost eliberate”

Jurnalistul Christo Grozev, șeful investigațiilor pe Rusia din cadrul grupului independent de presă Bellingcat, renumit la nivel internațional pentru dezvăluirile sale, scrie pe pagina sa de Twitter, citând canalul de Telegram Grey Zone al mercenarilor care luptă în Ucraina, că forțele armate ucrainene ar fi intrat, în noaptea de joi spre vineri, în orașul Herson. 

Despre retragerea trupelor ruse din Herson, PODUL a relatat pe larg AICI.

Informația nu a fost confirmată pe canale oficiale, însă președintele Volodimir Zelenski a precizat, în discursul său video de joi seară, că sunt vești foarte bune din sudul Ucrainei unde forțele armate ale Kievului au eliberat 41 de orașe și sate.

"Astăzi avem vești bune din sud. Sunt zeci de steaguri ucrainene care flutură acolo unde le este locul de drept, ca urmare a operațiunii de apărare în curs de desfășurare. 41 de orașe și sate au fost eliberate. Sunt recunoscător tuturor eroilor noștri care fac posibilă această înaintare. Forțelor armate, serviciilor de informații, forțelor speciale – tuturor. Aș dori să îi felicit în mod special pe soldații din Brigada 28 Mecanizată Separată, Brigada 46 de Asalt Aerian, Brigada 60 de Infanterie Separată și Brigada 128 de Asalt Montan Separată. Ei sunt cei care desfășoară ofensiva. Vă mulțumesc, băieți!", a mai spus Zelenski fără a precizat exact ce orașe și sate au fost eliberate de sub ocupația rusă. VIDEO la finalul textului!

„Tot ceea ce se întâmplă acum a fost obținut în urma unor luni de luptă acerbă. A fost obținut prin curaj, durere și pierdere. Nu este vorba de retragerea inamicului. Ucrainenii sunt cei care îi alungă pe ocupanți, plătind un preț uriaș. La fel cum s-a întâmplat în estul țării noastre, în regiunea Harkov, sau mai devreme, în nord: în regiunile Kiev, Sumy și Cernihiv. Acum, acest lucru se întâmplă în oblasturile Mykolaiv și Herson.

Trebuie să mergem până la capăt, pe câmpul de luptă și în diplomație, pentru ca steagurile noastre, steagurile ucrainene, și niciodată din nou tricolorul inamicului, să fluture deasupra întregii noastre țări, de-a lungul întregii noastre frontiere recunoscute la nivel internațional. Și acest lucru se va întâmpla", a mai precizat președintele ucrainean, subliniind că localitățile eliberate se întorc la o viață normală odată ce teritoriul este curățat de mine.

Potrivit publicației Pravda.com.ua, forțele de ocupație rusești minează tot ce se poate: liniile electrice, fabrici și alte facilități de producție, câmpuri și păduri.

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a precizat, într-un interviu pentru Reuters, că Rusia va avea nevoie de cel puțin o săptămână pentru a-și retrage complet trupele din Herson

„Nu este atât de simplu să retragă trupele din Herson. Asta nu se poate întâmpla într-o zi sau două. Va dura cel puțin o săptămână", a precizat Reznikov, adăugând că deși a anunțat oficial retragerea trupelor sale, Rusia are încă 40.000 de soldați în regiunea Herson, în orașul Kherson, în zonele din jurul orașului și pe malul vestic al râului Dnipro.

Reznikov a mai spus că Rusia și-ar putea întări unitățile din regiunea vecină Zaporojie, care este de asemenea ocupată parțial de luni de zile.


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.