VIDEO. Importante forțe ucrainene se îndreaptă către Herson. Rușii ar pregăti, de fapt, o ambuscadă, nu o retragere reală, dar ucrainenii cunosc deja strategia inamicului. Urmează o înfruntare teribilă


VIDEO. Importante forțe ucrainene se îndreaptă către Herson. Rușii ar pregăti, de fapt, o ambuscadă, nu o retragere reală, dar ucrainenii cunosc deja strategia inamicului. Urmează o înfruntare teribilă

La 5 noiembrie, abonații operatorilor ruși de telefonie mobilă din orașul Herson au primit mesaje care prin care erau anunțați că forțele armate ucrainene pregătesc un bombardament masiv asupra orașului și le cereau să părăsească malul vestic al Niprului cât mai curând posibil.

De altfel, multiple pagini de pe Twitter ucraienene sau pro-Ucraina au postat imagini cu impresionante trupe ucrainene îndreptându-se către Herson. VIDEO AICI. 

În ciuda retragerii aparente a rușilor din orașului Herson, Natalia Gumeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului militar de Sud al Ucrainei, precizează că forțele militare ucrainene sunt la curent cu ambuscada pe care o pregătesc forțele rusești la Herson. Acestea, în realitate, nu se retrag, ci ar pregăti, de fapt, fortărețe-capcană pentru lupte urbane pentru care vor primi suportul artileriei de pe malul estic al Niprului, a mai spus Gumeniuk, pentru un post de televizune din Ucraina.

„Vedem datele din teren așa cum sunt în realitate - ei rămân. Unitățile lor au săpat destul de puternic. Au lăsat și câteva blindate. Au pregătit pozițiile de tragere. Pozițiile lor de pe malul estic vor fi folosite pentru a ataca", a mai explicat Gumeniuk.

Conform unor informații apărute pe canalele de Telegram, evacuarea civililor a fost reluată la Herson, după o scurtă oprire, viceguvernatorul pro-rus al regiunii Kirill Stremousov explicând că acest lucru este necesar "pentru ca armata rusă să poată să-și facă treaba".

Kievul a catalogat însă evacuarea civlilor din Herson drept „deportare" a populației ucrainene în estul teritoriului aflat sub control rusesc sau chiar în Rusia însăși. 

Orașul Herson este singura capitală de provincie pe care trupele rusești au reușit să o cucerească în urma invaziei lansate de Putin acum mai bine de opt luni. Importanța sa strategică este uriașă deoarece se află lângă peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, și tocmai de aceea mulți experți și analiști militari opinează că Moscova nu va preda orașul fără luptă. 

 



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.