Ce ajutor promit împreună, Erdogan și Putin, pentru țările sărace din Africa


  • ACP
  • Nov 4, 2022 15:59
  • 914
Ce ajutor promit împreună, Erdogan și Putin, pentru țările sărace din Africa

Vorbind vineri la un eveniment al Asociației Industriașilor și Oamenilor de Afaceri Independenți din Turcia, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia și Rusia au ajuns la un consens cu privire la utilizarea coridorului de cereale din Marea Neagră, pentru trimiterea unui volum mai mare de cereale către țările africane. Mai mult, președintele Erdogan a spus că a căzut de acord cu Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică, să trimită gratuit cereale în țările africane care au cea mai mare nevoie.  

"Pe parcursul apelului nostru cu domnul Putin, el a spus: 'Să trimitem cereale gratuit în țări precum Djibouti, Somalia și Sudan'. În asta am fost pe aceeași lungime de undă. Ne vom asigura că navele cu cereale ajung în fiecare țară care are nevoie, începând cu Somalia, Djibouti și Sudan, care se confruntă cu o criză alimentară severă și foamete", a zis Erdogan. Pe lângă cereale, președintele Erdogan s-a angajat să trimită și îngrășăminte chimice țărilor care au cea mai mare nevoie, în special în Africa.

Erdogan a atacat și declarația lui Josep Borell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, care a spus că Europa este ca o "grădină", în contrast cu restul lumii, care ar fi mai degrabă sălbatică. 

"Nu ne așteptăm ca cei care desfășoară colonialismul folosind căi și metode noi să adopte o atitudine conștiincioasă față de crize", a adăugat președintele turc în discursul în care s-a angajat să scape de foamete țările cele mai afectate de criza alimentara actuală din Africa.  

Faptul că Putin încearcă să câștige ceva bunăvoință pentru țara sa, promițând câteva vapoare de hrană gratis pentru țările sărace, poate fi de înțeles acum, după ce s-a văzut că Rusia rămas aceeași țară barbară din trecut, odată cu invazia criminală asupra Ucrainei. Dar asocierea lui Erdogan în acest discurs doar de dragul imaginii, în condițiile în care turcii nu o duc tocmai bine și nici nu sunt învățați cu privațiunile ca rușii, iar peste câteva luni sunt alegeri în Turcia, e mult mai greu de înțeles. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.