VIDEO. Imagini dramatice cu vizitatorii parcului Disney din Shanghai blocați de autorități în interior și eliberați doar în baza unui test COVID negativ


VIDEO. Imagini dramatice cu vizitatorii parcului Disney din Shanghai blocați de autorități în interior și eliberați doar în baza unui test COVID negativ

Vizitatorii parcului de distracții Disney din Shanghai au fost blocațil, luni, în interiorul complexului ca urmare a politicii deosebit de restrictive a Chinei în privința pandemiei de COVID-19. Este a doua oară în ultimele luni când se întâmplă asta, iar vizitatorilor li s-a comunicat că pot părăsi incinta doar după ce vor fi testați sau dacă prezintă un test negativ. 

Controversata politică chineză "zero-Covid" a dus deja la închiderea în mod repetat a milioane de persoane, uneori în locuri neobișnuite, scrie BBC, precizând că măsura blocării a mii de oameni în interiorul Disney a fost adoptată după ce Shanghai-ul a raportat sâmbătă 10 cazuri de transmitere locală.

Măsura aberantă de a închide subit oamenii în diverse locații a produs panică inclusiv la o filială din Shanghai a gigantului suedez de mobilă Ikea ai cărei angajați, încercând să evite să fie blocați înăuntru, ar fi mers, pe jos, spre orașele natale chiar și câteva sute de kilometri.

Ca o consolare pentru cei blocați în interiorul Disney, operatorii au anunțat că își continuă programul de distracții în toată perioada blocajului.

Pe lângă parcul Disney și zonele din jur, care includ și o importantă arteră comercială, au fost, de asemenea, închise brusc la scurt timp după ora locală 11:30 (3:30 GMT).

Videoclipuri postate în rețelele de socializare surprind vizitatorii grăbindu-se spre porțile parcului după anunț, pentru a le găsi însă închise și păzite de importante forțe de ordine. VEZI VIDEO la finalul textului.

Guvernul din Shanghai a mai precizat că orice persoană care a vizitat parcul începând de joi, 27 octombrie, trebuie să prezinte trei teste negative efectuate pe parcursul a trei zile consecutive. 

Parcul Disney a mai fost închis timp de două zile în noiembrie anul trecut, cu peste 30.000 de vizitatori blocați înăuntru, după ce autoritățile au ordonat ca toți cei în interior să fie testați.

Ambiția Chinei de a limita și controla fiecare focar de infecție, cunoscută generic drept politica „zero-Covid”, a dus la închiderea uneori dramatică și aberantă a diverse locații, de la clădiri individuale la regiuni întregi. În toate orașele și provinciile, circulația a fost restricționată, sute de milioane de persoane fiind forțate să rămână într-un soi de prizonierat și estimându-se că sute de mii de cetățeni au fost trimiși în centre regionale de carantină sub pretextul că ar fi contagioase, doar pentru că aveau un contact apropiat sau pentru că erau vecini (uneori chiar și îndepărtați) cu cei infectați.

China a raportat luni 479 de cazuri confirmate și peste 2.200 de cazuri asimptomatice la nivel național.



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.