Noul ministru al Apărării a folosit, vreme de trei ani, angajați ai unei instituții publice pentru a-i redacta teza de doctorat în „științe umaniste” / O angajată a Muzeului Vrancei a povestit cum a fost obligată de șeful său să ajute la lucrarea lui Angel Tîlvăr


Noul ministru al Apărării a folosit, vreme de trei ani, angajați ai unei instituții publice pentru a-i redacta teza de doctorat în „științe umaniste”  / O angajată a Muzeului Vrancei a povestit cum a fost obligată de șeful său să ajute la lucrarea lui Angel Tîlvăr

Jurnalistul vrâncea Sebastian Oancea, corespondent G4Media, scrie despre cum „s-a făcut” teza de doctorat a proaspătului ministru PSD al Apărării, Angel Tîlvăr, lucrare care a determinat și o plângere la DNA. Dosarul și-ar fi pierdut urma după ce mai multe parchete și-au declinat succesiv competența, mai scrie Oancea pe pagina sa de Facebook unde arată că ascensiunea politică a lui Tîlvăr, un ilustru anonim ajuns discret la cel de-al 5-lea mandat de parlamentar, are legătură cu trădarea fostului său acolit de cursă lungă, baronul „Portofel” de Vrancea, Marian Oprișan, sărind din barca acestuia, pentru a evita naufragiul politic, în cea a lui Marcel Ciolacu, când a simțit că ar fi momentul.

Redăm mai jos postarea lui Sebastian Oancea: 

„Să vă spun despre noul ministru al Apărării, vrânceanul Angel Tîlvăr:

fost deputat, actualmente senator PSD, fiul unui securist de vază al Vrancei - Petrică Tîlvăr, noul ministru are un schelete în dulap: teza de doctorat. Care teză de doctorat are și o plângere depusă la DNA de către un fost angajat al Muzeului Vrancea, care acuza, printre altele, că i-a fost documentată la Arhivele Naționale de către un angajat al Muzeului Vrancei (condus la acea vreme de un alt fost securist) și redactată de o angajată din aceeași instituție. Mai pe scurt, domnul Tîlvăr nu a scris un cuvințel în teza de doctorat (“RELAŢII ROMÂNO-ISRAELIENE 1948-1989”) și a beneficiat de suportul logistic și uman al unei instituții publice pentru a o redacta. Între timp, parchetele au tot plimbat dosarul până i s-a pierdut urma - DNA declină competența către Parchetul Vrancea, Parchetul Vrancea declină competența către Parchetul de pe lângă Înalta Curte - pentru că, la data respectivă, Tîlvăr avea calitatea de parlamentar. Și încă ceva: datoria pe care o avea baronul Oprișan la tatăl lui Tîlvăr, Oprișan, la rându-i racolat de Securitate, i-a netezit cariera politică până prin 2020, când Tîlvăr schimbă calimera, mușcă mâna care l-a hrănit politic 20 de ani, și o dă cu Ciolacu. Moment în care Oprișan vrea să nu-l mai pună pe listele de candidați, însă era prea târziu. Va urma...”

Tîlvăr și-a susținut teza de doctorat la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi, în Ştiinţe Umaniste, în 2012, pe când avea 50 de ani.

Potrivit siteului editiedevrancea.ro, fostul contabil șef al Muzeului Vrancei, Ionel Marin, a înregistrat un denunț penal la DNA, susținând că în cadrul instituției s-au făcut mai multe abuzuri și ilegalități. Printre faptele enumerate de Marin se numără și una referitoare la Angel Tîlvăr. „Am aflat de la una din angajatele de la Muzeul Vrancei că a fost pusă de directorul muzeului, Horia Dumitrescu, să-i tehnoredacteze lucrarea de doctorat lui Tîlvăr. Am adăugat asta pe lista faptelor pe care le-am reclamat. DNA – Serviciul Teritorial Galați a decis să disjungă dosarul și să-l trimită la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. De doi ani și jumătate stă dosarul la procurorii vrânceni și n-am informații că s-ar mișca lucrurile. Nu am fost chemat la audieri și nici n-am primit vreo adresă acasă. Nu știu de ce se tergiversează ancheta”, declara Ionel Marin, în 2020, publicaței menționate mai sus. Angajata la care face referire fostul contabil a fost audiată de procurorii DNA și a recunoscut atât ceea ce i-a spus lui Ionel Marin, cât și aspectul că e-mailurile pe care i le-a trimis acestuia, cu informații suplimentare importante, sunt reale.

Funcționara de la muzeu – a cărei identitate nu a fost dezvăluită – le-a precizat anchetatorilor că, în anul 2008, a urmat un curs pentru perfecționare pe calculator, motiv pentru care ”am fost solicitată de către directorul muzeului Dumitrescu Corneliu Horia pentru tehnoredactarea unei lucrări de doctorat a senatorului Angel Tîlvăr. Astfel, după lucrarea inițială pusă la dispoziție de către Angel Tîlvăr, împreună cu domnul director Horia Dumitrescu am corectat, modificat și finalizat pe parcursul a trei ani de zile lucrarea respectivă (n. r. – în urmă cu circa 10 ani 2010 – 2012). Nu-mi amintesc titlul lucrării însă redactarea a avut loc pe calculatorul instituției aflat în biroul domnului director. Rezumatul tezei de doctorat a fost întocmit în aceleași condiții ca și lucrarea, respectiv de către mine împreună cu directorul Horia Dumitrescu, tot pe calculatorul instituției. În urma redactării lucrării nu am obținut niciun beneficiu fiind o sarcină serviciu dispusă de către directorul Horia Dumitrescu”.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.