Legăturile de partid și de Securitate ale lui Angel Tîlvăr, noul ministru al Apărării, cu baronul „Portofel” Marian Oprișan. Fost ambasador: „Numirea lui Tîlvăr dovedește continuitatea neștirbită între instituțiile de forță ale regimului comunist și instituțiile de forță modelate de PSD după chipul și asemănarea vechiului regim”


Legăturile de partid și de Securitate ale lui Angel Tîlvăr, noul ministru al Apărării, cu baronul „Portofel” Marian Oprișan. Fost ambasador: „Numirea lui Tîlvăr dovedește continuitatea neștirbită între instituțiile de forță ale regimului comunist și instituțiile de forță modelate de PSD după chipul și asemănarea vechiului regim”

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, fără să clipească, decretul de numire a lui Angel Tîlvăr ca ministru al Apărării, din parte PSD, în ciuda dezvăluirilor de presă care indică legăturile indubitabile ale acestuia, fost ministru în guvernul lui Victor Ponta (2014-2015), cu baronul de Vrancea, controversatul Marian Oprișan, renumit și pentru că și-a trecut bunurile, banii și afacerile pe numele mamei sale. 

Oprișan, zis și „Portofel” (pentru că în tinerețe ar fi furat portofele) ar fi fost recrutat ca informator, pe când era încă minor, de Securitatea condusă în Vrancea vreme de 20 de ani, chiar de tatăl proaspătului ministru al Apărării, colonelul Petre Tîlvăr. Câna a ajuns major, „Renato” – numele conspirativ sub care a turnat inițial Oprișan - a fost trecut la altă categorie de informatori, primind numele conspirativ "Alin" și transmițând informații din interiorul Fabricii de Confecții din Focșani, unde lucra ca manechin și avea ca misiune "supravegherea informativă" a cetățenilor germani și italieni care importau confecții de la Focșani, scrie Ziua News.

Sursa menționată mai sus dezvăluie și că Oprișan, odată ajuns, în anul 2000, președinte al CJ Vrancea a avut grijă de rudele apropiate ale fostului colonel de Securitate Tîlvăr. Astfel, fiica Dana Negulescu a fost angajată la CJ și ulterior avansată șefă de birou. Ginerele Traian Negulescu a fost avansat director al Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu Național VN (direcție aflată în subordinea CJ). Iar Angel Tîlvăr a fost pus pe listele de deputați și mai apoi la senatori ai PSD.

Legăturile indestructibile și continuitatea „neștirbită între instituțiile de forță ale regimului comunist și instituțiile de forță modelate de PSD în societatea democratică după chipul și asemănarea vechiului regim” sunt surprinse și comentate de fostul ambasador român prof. Ciprian Mihali într-o postare pe Facebook:

„Numirea lui Angel Tîlvăr ca ministru al Apărării dovedește continuitatea neștirbită între instituțiile de forță ale regimului comunist și instituțiile de forță modelate de PSD în societatea democratică după chipul și asemănarea vechiului regim.

Fiu de securist, pesedist din fragedă „pruncie”, parlamentar PSD de aproape două decenii, nu a ratat nimic din ceea ce asigură succesul într-o carieră politică în România: cu „studii” la Colegiul Naţional de Apărare - post universitar, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” dar și la Institutul Diplomatic Român, deci numai școli prestigioase una și una, Angel Tîlvăr a reușit, asemeni tuturor oamenilor foarte puternici și de neclintit din această țară captivă, să bifeze toate bornele recunoașterii printre „ai săi”. 

Cică profesor de engleză "la bază", ascensiunea lui până la postul de azi este de fapt istoria tranziției românești în care cei puternici în vechiul regim trebuiau să rămână puternici și în noul regim, ei sau copiii lor, orice vor fi ales aceștia din urmă ca profesie (adică e absolut indiferent dacă au sau nu au o meserie înainte de a ajunge la putere), oricât vor fi fost ei de străluciți sau mediocri în formarea lor profesională, căci de acum nu îi mai evaluează decât partidul și nimeni altcineva. 

Nu peste mult timp vom vedea la butoanele patriei a treia generație de oameni devenind puternici, nepoții securiștilor de odinioară și copiii miniștrilor de azi, cu toții asigurând capturarea completă, doar pentru ei, a resurselor acestei țări”. 

Întrebat dacă faptul că tatăl său a fost șeful Contrainformațiilor Vrancea din securitatea comunistă ar putea fi un impediment pentru numirea sa în funcție, el a spus că „mi-aș dori să trăiesc într-o țară în care dosarele de cadre să conteze mai puțin decât munca fiecăruia”.

Potrivit CV-ul publicat pe pagina Camerei Deputaților, Angel Tîlvăr a terminat Facultatea de limbi străine. Este de profesie profesor de engleză dar și-a continuat studiile la Colegiul Naţional de Apărare - post universitar, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” (Academia SRI), dar și la Institutul Diplomatic Român.

A fost profesor în perioada 1985-2004 și ales senator de Vrancea în 2004. Și-a continuat activitatea parlamentară, fiind ales deputat în 2008. După expirarea mandatului este ales senator de Vrancea la alegerile parlamentare din 2020.

În octombrie 2020, Angel Tîlvăr (după ce l-a susținut pe Marcel Ciolacu pentru șefia PSD) a fost numit președinte interimar al PSD Vrancea. Inițial, Marian Oprișan fusese destituit prin votul conducerii centrale a PSD după ce a pierdut alegerile pentru președinția Consiliului Județean.

Tîlvăr  (dreapta imaginii) alături de fostul său șef, Victor Ponta, și de senatoarea PSD de Vaslui Gabriela Crețu, consoarta baronului Dumitru Buzatu

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.