Jurnalist ucrainean, ironie acidă la adresa Rusiei: „ne-au atacat cu rachete de milioane de dolari care să nu avem câteva ore apă și electricitate. Atât de stupid este războiul lor” / Putin: „Putem și mai mult de atât!"


Jurnalist ucrainean, ironie acidă la adresa Rusiei: „ne-au atacat cu rachete de milioane de dolari care să nu avem câteva ore apă și electricitate. Atât de stupid este războiul lor” / Putin: „Putem și mai mult de atât!"

Rusia a continuat să atace dezlănțuit infrastructura Ucrainei care susține însă că a reușit să intercepteze și să eliminte 80-90% dintre rachetele rusești. Chiar dacă luni seră, părți importante ale Kievului au rămas fără energie electrică și apă, cunoscutul jurnalistul ucrainean Illia Ponomarenko de la Kyiv Independent a postat pe profilul său de Twitter că zbaterile rușilor sunt inutile pentru că avariile sunt remediabile, chiar într-un timp foarte scurt.

„Așadar, astăzi rușii ne-au atacat cu vreo 50 de rachete de neînlocuit (fiecare costă câteva milioane de dolari), astfel încât am rămas fără electricitate și apă timp de câteva ore. Atât de stupid este războiul lor”, scrie Ponomarenko adăugând – „Luni / - Rusia lansează zeci de rachete / - 80% dintre ele sunt doborâte / - Părți din Ucraina nu au electricitate, dar oamenii sunt complet pregătiți / - Muncitorii repară avariile în câteva ore, curentul revine /- "Ucraina va îngheța de frig în întuneric, muhahaha!"/- Și iar de la capăt”. 

Context (sursa: Pravda.ua)

Liderul rus Vladimir Putin a precizat că armata sa a lansat luni, 31 octombrie, un atac cu rachete de mare amploare asupra Ucrainei, ca răspuns la recentul atac asupra Flotei rusești din Marea Neagră din Golful Sevastopol.

Întrebat de un jurnalist în timpul unei conferințe de presă de la Soci dacă „loviturile de amploare de pe teritoriul Ucrainei sunt un răspuns la recentele evenimente din Sevastopol", Putin a replicat: „Într-o anumită măsură. Dar putem și mai mult de atât!"

La 29 octombrie, au fost raportate explozii în orașul Sevastopol, ocupat de Rusia, în Peninsula Crimeea. Ministerul rus al Apărării a precizat că Forțele Armate ale Ucrainei au atacat Sevastopolul cu ajutorul unor drone maritime  (USV) la ora 04:00 pe 29 octombrie. Ministerul rus al Apărării a confirmat că nava de dragare a minelor Ivan Golubets a suferit avarii în urma atacului.

Ulterior, s-a aflat că cel puțin trei nave ale Flotei ruse a Mării Negre, inclusiv nava amiral Amiral Makarov, au fost avariate în urma atacului cu drone maritime din 29 octombrie.

Ministerul Apărării al Federației Ruse a afirmat că USV-urile care au atacat navele Flotei ruse a Mării Negre la 29 octombrie ar fi fost lansate de la bordul unei nave civile din apropierea Odesa, care, potrivit ministerului rus, a fost folosită în cadrul acordului pentru exportul de cereale (Rusia a anunțat ulterior că se retrage din respectivul acord). Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, și Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, au respins afirmațiile Rusiei, catalogându-le drept „absurde”.

În dimineața zilei de 31 octombrie, forțele rusești au atacat infrastructura critică a Ucrainei și locuințele civile, încălcând normele dreptului umanitar internațional și legile și cutumele războiului.

Statul Major General al Ucrainei a raportat că Rusia a atacat ținte din infrastructura militară și civilă a Ucrainei folosind 55 de rachete de croazieră, dintre care 45 au fost doborâte de apărătorii ucraineni.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.