Bancherul miliardar Oleg Tinkov a renunțat la cetățenia rusă, declarând public că urăște „Rusia lui Putin” / Și fondatorul aplicației Revolut, cu origini ucrainene, a solicitat să-i fie retrasă cetățenia rusă


Bancherul miliardar Oleg Tinkov a renunțat la cetățenia rusă, declarând public că urăște „Rusia lui Putin” / Și fondatorul aplicației Revolut, cu origini ucrainene, a solicitat să-i fie retrasă cetățenia rusă

Bancherul rus miliardar Oleg Tinkov, fondatorul băncii online Tinkoff Bank, cu aproximativ 20 de milioane de clienți, și unul dintre cei mai de succes antreprenori de după destrămarea URSS, a renunțat la cetățenia rusă, denunțând public „fascismul lui Putin".

„Nu pot și nu voi fi asociat cu o țară fascistă care a început un război cu vecinul lor pașnic", a scris Tinkov într-o postare pe Instagram, în condițiile în care foarte puțini magnați ruși au condamnat public invazia din Ucraina.

Potrivit BBC, o sursă independentă de știri din Rusia, Sota Vision, a postat pe Twitter o fotografie a certificatului lui Oleg Tinkov care arată că cetățenia sa rusă a fost reziliată, ca și dezlănțuirea acestuia la adresa Rusiei și a tiranului Vladimir Putin. Postarea pare să fi fost eliminată de pe contul său între timp.

„Este o rușine pentru mine să continui să dețin acest pașaport", a mai scris bancherul care ar locui la Londra și s-ar afla pe lista sancționaților ruși de către autoritățile britanice. 

„Sper ca tot mai mulți oameni de afaceri ruși proeminenți să urmeze exemplul meu, astfel încât să slăbească regimul lui Putin și economia sa și să-l pună în cele din urmă în situația de a fi învins", a mai comentat Tinkov, adăugând „urăsc Rusia lui Putin, dar îi iubesc pe toți rușii care sunt în mod clar împotriva acestui război nebunesc!"

Și în aprilie, dl Tinkov a criticat Kremlinul în termeni dur, condamnând ceea ce el a numit un regim bazat pe nepotism și servilism.

„Birocrații de la Kremlin sunt șocați de faptul că nu doar ei, ci și copiii lor nu vor mai călători acum la Marea Mediterană în timpul verii. Oamenii de afaceri încearcă să salveze rămășițele proprietăților lor", a spus el.

Sancțiunile occidentale împotriva sa și a altor personalități de top din mediul de afaceri rusesc – cunoscuți drept "oligarhi" - includ interdicții de călătorie, înghețarea activelor și confiscarea de avioane și iahturi. Puterea politică și militară a lui Putin Putin se bazează în mare măsură și pe sprijinul miliardarilor, care s-au îmbogățit prin intermediul conexiunilor de la Kremlin.

De asemenea, în aprilie, Tinkov a vândut participația de 35% deținută de familia sa în compania pe care a fondat-o - TCS Group Holding, cu sediul în Cipru. Cumpărătorul a fost unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, Vladimir Potanin, șeful gigantului minier Norilsk Nickel.

Afacerile TCS includ servicii bancare, asigurări și telefoane mobile.

Potrivit BBC, un alt bancher rus important Nikolay Storonsky, ar fi renunțat, de asemenea, la cetățenia rusă. El are cetățenie britanică și este fondatorul aplicației financiare Revolut. Storonsky, 38 de ani, fiul unui director în cadrul Gazprom a condamnat războiul din Ucraina într-o postare pe blog la începutul acestui an, subliniind legăturile sale familiale ucrainene.

„Acest război este greşit şi total detestabil. Sunt oripilat şi îngrozit de impactul său şi îmi adaug vocea celor din întreaga lume care cer încetarea imediată a luptelor şi un angajament pentru soluţii diplomatice. Niciun alt om nu ar trebui să mai moară în acest conflict inutil", spunea Storonsky pe blogul său, la începutul lunii martie.

În ciuda faptului că este originar din Ucraina, tatăl lui Storonski a fost sancţionat de guvernul ucrainean la începutul acestei luni din cauza funcţiei sale de director general la Gazprom Promgaz, divizia de cercetare a companiei ruseşti de gaze naturale de stat.

„Nik este cetățean britanic. El a renunțat la cetățenia sa rusă, dobândită prin naștere. Poziția sa cu privire la război este publică: războiul este total dezgustător, iar el rămâne hotărât în a cere încetarea imediată a ostilităților”, a declarat, pentru Bloomberg, un purtător de cuvânt al Revolut.

La începutul acestei luni, investitorul miliardar israeliano-rus Yuri Milner a anunțat că a renunțat la cetățenia rusă. El a părăsit Rusia în 2014 și trăiește în SUA. 

Nikolay Storonsky

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.