Avertisment îngrijorător al SUA: China va accelera calendarul de reunificare cu Taiwanul, folosind chiar și forța! / Cum se va descurca Taipeiul în cazul unei invazii


Avertisment îngrijorător al SUA: China va accelera calendarul de reunificare cu Taiwanul, folosind chiar și forța! / Cum se va descurca Taipeiul în cazul unei invazii

China a decis că statutul Taiwanului nu mai este acceptabil și a început să intensifice presiunile asupra insulei autonome, menținând inclusiv posibilitatea de a folosi forța, în ideea unei reunifcări accelerate, a declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken, preluat de agențiile de presă internaționale.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri, pentru Bloomberg, că Beijingul respinge statu quo-ul de lungă durată referitor la Taiwan, reiterând astfel analiza Washingtonului conform căreia China intenţionează să accelereze calendarul vizând reunificarea sa cu insula.

Declaraţiile sale survin după ce preşedintele Xi Jinping a obţinut al treilea mandat la recentul Congres al Partidului Comunist, care i-a consolidat statutul de cel mai puternic lider chinez după Mao Zedong. Acest lucru trezeşte temeri în Taiwan că Beijingul îşi va dubla eforturile pentru a avea câştig de cauză, aşa cum a subliniat miercuri ministrul de externe taiwanez Joseph Wu în parlamentul de la Taipei.

Potrivit agerpres.ro, Antony Blinken a reamintit că status quoul - prin care Statele Unite recunosc o singură China, dar furnizează arme insulei pentru apărarea acesteia - a făcut posibil să „asigurăm că nu există niciun conflict între Statele Unite şi China în privinţa Taiwanului". Dar, a declarat şeful diplomaţiei americane pentru Bloomberg News, „ceea ce s-a schimbat este decizia luată de guvernul de la Beijing, conform căreia statu quoul nu mai este acceptabil, că doresc să meargă mai departe, să accelereze procesul" de reunificare.

El a mai subliniat că Beijingul a decis „să facă viaţa dificilă în Taiwan în speranţa că acest lucru va grăbi reunificarea".

Presiunea chineză asupra Taiwanului "ar trebui să îngrijoreze nu numai Statele Unite, ci toate ţările din regiune şi din întreaga lume", a mai spus Antony Blinken, care a dat exemplul ponderii tot mai mari a Taiwanului în producţia de semiconductori. „Dacă acest lucru ar fi perturbat din orice motiv, ar avea consecinţe profunde pentru economia globală", a avertizat el.

China, care consideră Taiwanul parte din teritoriul său, s-a angajat să preia controlul asupra insulei, cu forţa dacă va fi necesar. 

Tensiunile politice dintre Taiwan şi China datează din timpul războiul civil chinez (1927–1949). În urma conflictului îndelungat dintre Partidul Comunist şi aripa de dreapta a mişcării Kuomintang, condusă de politicianul şi generalul Chiang Kai-shek, comuniştii s-au impus după 22 de ani. După ce liderul comunist Mao Zedong a proclamat Republica Populară Chineză, Kuomintang-ul s-a refugiat în Taiwan. Dar Beijingul priveşte în continuare insula Taiwan ca pe o parte a teritoriului naţional.

Comunitatea internațională a urmărit recent, „exercițiile” militare derulate de China cu agresivitatea în apropierea Taiwanului, întrebându-se cum se va apăra Taiwanul în cazul unei invazii asemănătoare cu cea demarată de Rusia în Ucraina.

Deutsche Welle opina, în acest context, că, amenințat de China cu invazia de decenii întregi, „Taipeiul nu este complet neajutorat (...)”.

În privinţa puterii militare, China are o mare superioritate în faţa Taiwanului, din toate punctele de vedere - de la tancuri, artilerie, până la marină şi aviaţie. 

Taiwanul dispune însă de un număr mai mare de infanterişti rezervişti, pe care i-a format în ideea unei ample invazii chineze, arată DW, însă, pentru a face față amenințării vecinului gigant. „Taiwanul a adoptat o metodă de apărare cunoscută sub denumirea de strategia porcului spinos, care are ca scop să facă invazia foarte dificilă și costisitoare pentru inamic.” PODUL a relatat AICI.

Mai mult, președintele SUA, Joe Biden, răspundea în septembrie, tranșant, afirmativ unei întrebări a canalului CBS privitoare la intervenția armata a Statelor Unite de partea Taiwanului în cazul unei invazii asupra insulei. El nu a intrat în mai multe detalii, dar a precizat că poziția SUA nu diferă de angajamentul făcut în 1979 de a apăra Taiwanul.

Pe de altă parte,  Xi Jinping a subliniat chiar în discursul rostit în deschiderea lucrărilor celui de-al XX-lea congrest al Partidului Comunist Chinez, derulate zilele trecute, că va continua să lupte „pentru reunificarea pașnică” cu Taiwanul, dar că nu este exclusă „folosirea forței” împotriva „puținilor separatiști care caută independența Taiwanului”.

"Rezolvarea chestiunii Taiwanului este o problemă a chinezilor, care trebuie rezolvată de către  chinezi. Vom continua să luptăm pentru reunificarea pașnică, cu cea mai mare sinceritate și cu cele mai mari eforturi, dar nu vom promite niciodată să renunțăm la folosirea forței și ne rezervăm opțiunea de a lua toate măsurile necesare. Folosirea forței va fi îndreptată exclusiv asupra interferenței forțelor externe și a puținilor separatiști care caută 'independența Taiwanului' și împotriva activităților lor separatiste; nu este în niciun caz vizată împotriva compatrioților noștri din Taiwan", a spus Xi Jinping în discurs.  Podul a relatat AICI. 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.