VIDEO. Un post de televiziune din Asia a surprins momentele de dinaintea evacuării brutale a fostului lider chinez Hu Jintao / Bătrânului comunist i-a fost smuls din mână un document aparent important


VIDEO. Un post de televiziune din Asia a surprins momentele de dinaintea evacuării brutale a fostului lider chinez Hu Jintao / Bătrânului comunist i-a fost smuls din mână un document aparent important

CNA sau Channel NewsAsia, canal public de știri din Singapore, a difuzat, în premieră, imaginile surprinse de operatorii săi aflați în sala în care se derula sesiunea finală a celui de-al XX-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, chiar înainte de controversata și îndelung analizata evacuare a fostului lider chinez Hu Jintao. 

Filmarea arată că îndepărtarea uimitoare a lui Hu Jintao a fost solicitată, după toate aparențele de actualul lider chinez Xi Jinping, care a obținut, sâmbătă, la Beijing, cel de-al treilea mandat de secretar general al PCC, situație unică după Mao Zedong. PODUL a scris despre asta AICI. 

Imaginile CNA arată mai detaliat cum Li Zhanshu, membru demisionar (exclus) al Politburo (Biroul Politic al PCC) și șef al legislativului chinez, aflat la stânga lui Hu Jintao, ia un dosar și ascunde sub el mai multe hârtii în timp ce îi vorbește fostului lider. VIDEO la finalul textului!

Apoi, actualul lider al Chinei, Xi Jinping, cheamă un aghiotant căruia îi dă o serie de instrucțiuni. Ulterior, același aghiotant încearcă să îl convingă pe Hu Jinato să se ridice de la locul lui și să părăsească sala.

Momentul neașteptat și bulversant, mai ales pentru că fostul lider în vârstă de 79 de ani, refuză inițial să plece, a determinat speculații intense, unii analiști opinând că a fost un joc de putere deliberat al lui Xi pentru a transmite că epoca Hu, mai orientată spre consens și deschidere, s-a încheiat definitiv, în timp ce alții au sugerat că ar fi putut fi din cauza stării de sănătate precare a fostului președinte.

Aceasta din urmă variantă este, de altfel, și versiunea transmisă de agenția oficială de știri Xinhua pe Twitter  - Hu Jintao a fost escortat din sală după ce nu s-a simțit bine – fără a difuza însă aceeași informație și către publicul chinez (pe alte canale în condițiile în care Twitter este blocat pentru utilizatorii din China).

Evacuarea fostului lider s-a petrecut cu o zi înainte ca Xi Jinping să obțină, cu unanimitate deplină, cel de-al treilea mandat de secretar general al partidului (și să-și impună echipa de loialiști în cele mai importante funcții politice).

Mulți s-au întrebat dacă nu cumva a fost un moment orchestrat cu atenție. Spre deosebire de Hu, a cărui președinție între 2003 și 2013 a fost considerată o perioadă de deschidere către lume, mandatul lui Xi Jinping se caracterizează mai ales prin izolarea Chinei. 

Noile imagini, filmate de Channel News Asia, surprind, într-adevăr, starea de fragilitate fizică a lui Hu, dar par să sugereze că scoaterea din sală a acestuia ar putea avea legătură cu documentul pe care fostul lider îl avea în față și pe care apucase să-l manipuleze. 

După ce pare că încearcă să-l convingă să renunțe la hârtii, Li Zhanshu pare tentat să se ridice de pe scanun pentru a-l ajuta pe Hu Jintao, care se împotrivește și este aproape tras cu forța de la locul lui de aghiotantul comunist mult mai tânăr. Li Zhanshu se așează pe scaun după ce este tras de haină de Wang Huning (cel mai important teoretician politic din China lui Xi Jinping), aflat în stânga sa.

După ce renunță să se mai împotrivească, Hu Jintao este condus spre ieșire. Se mai oprește pentru a-i spune ceva președintelui Xi, care dă din cap și îi răspunde expeditiv.

În trecere, Hu îl mângâie discret pe umăr pe premierul Li Keqiang, îndepărtat din funcție pentru că viziunea sa economică, bazată pe reforme orientate către piața liberă sunt în contrast cu măsurile dorite de Xi care vizează o economie controlată de stat. Premierul Li (care va mai rămâne câteva luni în funcție până la fomarea noului Executiv) privește însă fix înainte. 

Și alți membri ai prezidiului Congresului, cum ar fi vicepremierul Liu He, diplomatul de top Yang Jiechi și vicepreședintele Comisiei militare centrale, generalul Zhang Youxia, așezați pe scenă în primul rând, privesc drept înainte în timp ce bătrânul Hu trece prin spatele lor. 

Vicepremierul Hu Chunhua, văzut ca un potețial succesor al premierului Li, dar care și-a pierdut locul în Politburo - stă cu brațele încrucișate în timp ce bărbatul de 79 de ani merge în spatele său. 

Deng Yuwen, fost editor al ziarului Partidului Comunist Study Times, a declarat pentru BBC că nu există niciun motiv pentru care partidul ar fi pus un document pe care Hu Jintao nu avea voie să îl citească chiar în fața sa, la o întâlnire atât de importantă, cu camere de filmat.

„A fost într-adevăr o situație neobișnuită", opinează el. „Nimeni nu o poate explica până când nu vor exista mai multe dovezi cu privire la ceea ce se afla în interiorul dosarului sau la ceea ce se spunea la fața locului", a adăugat Deng Yuwen. 

Deng spune că spectacolul înalților oficiali - inclusiv fostul premier din vremea președinției lui Hu Jintao, Wen Jiabao - care priveau drept înainte în timp ce fostul lider era condus afară, prin în spatele lor, spune ceva important despre China lui Xi Jinping.



 

CITEȘTE ȘI: Execuție publică. Momente terifiante în timpul celui de-al XX-lea Congres al PCC. Motivele reale pentru care fostul președinte chinez Hu Jintao a fost evacuat cu forța de lângă Xi Jinping, care și-a consolidat puterea devenind cel mai influent lider de după Mao Zedong

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.