VIDEO. Rușii se omoară între ei mai înainte de a ajunge pe frontul din Ucraina. Masacrul recruților de la Belgorod. Rusia ascunde din nou numărul real al morților


VIDEO. Rușii se omoară între ei mai înainte de a ajunge pe frontul din Ucraina.  Masacrul recruților de la Belgorod. Rusia ascunde din nou numărul real al morților

Atacul petrecut, sâmbătă, într-un poligon militar de antrenament din regiunea rusă Belgorod s-ar fi soldat, potrivit rapoartelor Ministerului rus al Apărării, cu 15 morți. Relatările martorilor oculari citate de publicații independente arată însă că numărul morților ar putea fi chiar dublu față de cel anunțat oficial.

Potrivit siteului Meduza, un conflict violent urmat de focuri de armă ar fi izbucnit după ce ofițerii ruși au făcut remarci batjocoritoare despre Allah care i-au scos din minți pe militarii (voluntari, aparent) de origine tadjică. 

Rapoartele oficiale spun că au fost doi trăgători, ambii ulterior uciși. Un martor ocular afirmă însă că un al treilea trăgător ar fi scăpat. Incidentul a avut loc pe fondul bombardamentelor tot mai dese asupra Belgorodului dinspre Ucraina și a plângerilor soldaților cu privire la condițiile de instrucție și de pe frontul de luptă.

Publicația Sota relatează, citând un martor al masacrului, că ar fi vorba despre 22 de morți și cel puțin 16 răniți.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că doi atacatori au fost uciși, dar a omis să precizeze oficial din ce țară sunt aceștia, bloggeri ucraineni pro-ruși dezvăluind ulterior că erau din Tadjikistan.

Visegrad24 scrie pe Twitter că cei trei atacatori tadjici sunt sergentul principal Bikzot, soldatul Anushe și sergentul adjunct Ami. Primii doi au fost uciși de un ofițer rus. Sergentul Ami a fost rănit la urmă, dar ar fi reușit să scape și se află încă în libertate.

Un martor oculat a povestit că unul dintre comandanți – lt. Andrei Lapin (după unele surse) – ar fi spus că războiul din Ucraina este unul „sfânt”. Afirmația acestuia i-a iritat pe credincioșii musulmanii are i-au atras atenția că singurul război „sfânt” este al musulmanilor cu necredincioșii. „Jihadul” s-a pornit după ce Lapin a replicat că Allah este „papă-lapte” și „laș”. Primul ucis a fost chiar locotenentul Lapin. Ar fi urmat apoi alți 28 de combatanți uciși la întâmplare, potrivit publicației Astra preluate de Meduza. Și Visegrad24 scrie pe Twitter că numărul rușilor împușcați mortal se ridică la 30. 

În noaptea de duminică spre luni, regiunea Belgorod a fost din nouă bombardată de forțele ucrainene care vizează doar infrastructura, nu civili. De altfel, felul în care se amuzau mai mulți tineri ruși în timpul bombardamentelor poate fi văzut AICI. 

Belgorod este un oraș cu o populație de peste 340.000 de locuitori, situat în apropierea graniței cu Ucraine.  Orașul și regiunile din împrejurimi au aparținut înainte de 1954 Ucrainei, dar au fost cedate Rusiei în schimbul Crimeei.  

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.