VIDEO. Imagini de o frumusețe rară! Explozia de pe Podul Kerci, surprinsă din satelit. Presa ucraineană: atacul a fost orchestrat de serviciile secrete de la Kiev / De ce avarierea lui ar putea fi decisivă pentru războiul din Ucraina


VIDEO. Imagini de o frumusețe rară! Explozia de pe Podul Kerci, surprinsă din satelit. Presa ucraineană: atacul a fost orchestrat de serviciile secrete de la Kiev / De ce avarierea lui ar putea fi decisivă pentru războiul din Ucraina

Publicația Ukrainska Pravda scrie că, potrivit surelor sale, Podul Crimeei sau Podul Kerci, din strâmtoarea cu același nume, care leagă peninsula Crimeea de Rusia continentală, este o operațiune specială a Serviciului de Securitate al Ucrainei - SSU. 

Purtător de cuvânt SSU a refuzat să comenteze implicarea instituției. „Nu comentăm. Vom comenta rolul Serviciului de Securitate al Ucrainei sau al oricărui organism de stat al Ucrainei în explozii după victoria noastră finală”, a precizat acesta. 

Imagini spectaculoase cu podul în flăcări, surprinse din satelit în dimineața de 8 octombrie, au fost publicate de Maxar și Planet, pe paginile lor de Twitter.  Vezi mai jos!

 

 

 

 

Mai jos, imagini surprinse de Planet, înainte și după explozie:

 

Context. O explozie puternică, urmată de un incendiu, s-a produs, sâmbătă dimineață, pe podul Kerci, avariind grav secțiunea rutieră. 

Ucrainenii au opinat că distrugerea podului, chiar și parțială, va afecta serios logistica armatei ruse, putând chiar decide soarta războiului.

Podul reprezintă o „arteră” logistică vitală a forțelor Moscovei, care asigură aprovizionarea trupele ruse din regiunea Herson, precum și a bazei navale de la Sevastopol, din peninsula Crimeea.

Șeful institutului ucrainean pentru Studii Strategice, Mikola Bielieskov, care este consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a spus că podul Kerci este vital („de neînlocuit”) pentru forțele ruse. În cazul în care această „arteră” ar fi „secționată”, tot frontul rusesc din sudul Ucrainei „se va sfărâma rapid și cu ușurință”.

„Potrivit datelor preliminare, trei persoane au fost ucise în urma accidentului. Este vorba probabil de pasageri ai unei maşini care se afla în apropierea camionului când a explodat", a indicat, sâmbătă, Comitetul de anchetă rus într-un comunicat, adăugând că două porțiuni ale podului rutier s-au prăbușit, dar structura de rezistență nu a fost afectată.

Ulterior, potrivit Agerpres.ro, Uniunea asiguratorilor din Rusia a estimat sâmbătă pagubele provocate Podului Crimeii de o explozie produsă la primele ore ale dimineţii între 200 şi 500 de milioane de ruble (aproximativ 3,2 milioane şi, respectiv, 8,1 milioane de dolari), potrivit agenţiei RIA Novosti, citată de EFE.

"Uniunea asiguratorilor din Rusia estimează pagubele provocate de situaţia de urgenţă de pe Podul Crimeii între 200 şi 500 de milioane de ruble", se afirmă într-un comunicat.

Organizaţia nu dispune deocamdată de informaţii privind contractele de asigurare în vigoare pentru această infrastructură care a costat la vremea respectivă aproximativ 3,5 miliarde de dolari şi a fost construită de compania omului de afaceri Arkadi Rottenberg, un prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Comitetul de anchetă rus a declarat sâmbătă, la fel ca şi Agenţia Naţională Antiteroristă (NAC) că, potrivit informaţiilor preliminare, un camion a explodat în această dimineaţă pe partea rutieră a Podului Crimeei, în zona Taman a peninsulei Crimeea, provocând incendierea a şapte cisterne cu combustibil dintr-o garnitură de tren ce se îndrepta spre peninsulă.

În urma incidentului, două secţiuni ale părţii rutiere a podului s-au prăbuşit în apă.

Podul este un simbol al anexării Crimeii de către Rusia în 2014.

În mai 2018, Putin a inaugurat Podul Crimeii, lung de 19 kilometri, peste strâmtoarea Kerci, cel mai lung din Europa, în ideea de a pune capăt astfel izolării peninsulei.

La sfârşitul anului 2019, a fost deschis şi tronsonul de cale ferată care traversează podul, condamnat atât de Ucraina, cât şi de Occident, care continuă să considere peninsula ca parte a teritoriului ucrainean.



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.