VIDEO. Momente incredibile la Herson cu soldați ruși care se predau ucrainenilor cu tot cu tanc / Ei ar putea fi recompensați cu 250.000 de dolari / Un înalt oficial ucrainean dezvăluie că soldații ruși sună cu miile la linia de urgență deschisă de Kiev pentru cei care vor să depună armele


VIDEO. Momente incredibile la Herson cu soldați ruși care se predau ucrainenilor cu tot cu tanc / Ei ar putea fi recompensați cu 250.000 de dolari / Un înalt oficial ucrainean dezvăluie că soldații ruși sună cu miile la linia de urgență deschisă de Kiev pentru cei care vor să depună armele

O filmare impresionantă de aproximativ 6 minute surprinde momentul în care trei soldat ruși se predau forțelor ucrainene cu tot cu tancul intact de al cărui tun au agățat bucăți de pânză albă. VIDEO mai jos! 

Intensitatea momentului e remarcabilă și crește pe măsură ce tancul intră în grabă în zona în care se află poziționați soldați ucraineni înarmați până-n dinți. 

Potrivit relatărilor din rețelele de socializare, evenimentul s-a produs într-o zonă rurală a regiunii Herson, unde contraofensiva ucraineană înregistrează, de mai multe zile, un avans semnificativ. 

Bloggerii și influencerii ucraineni scriu pe Twitter că cei trei ruși ar urma să primească în jur de 250.000 de euro, conform recompenselor stabilitate de autoritățile ucrainene pentru inamicii care se predau cu tot cu utilaje de război în stare intactă.



Tancul în cauză este un BMP-2, vehicul amfibiu de infanterie, conceput în URSS în anii 80. 

A fost fabricat pentru forțele armate ruse până în 2005-2006, dar a ajuns și la export până în 2002. În decursul ultimilor ani a fost introdus în divers programe de modernizare, cel mai recent în 2022 având ca rezultat un BMP-2M.

Sursele deschise estimează că armata rusă a pierdut 188 de BMP-2 în timpul primului război cecen și aproximativ 70 în timpul celui de-al doilea război cecen.

În august 2022 se estima că aproximativ 400 de bucăți (10-15% din BMP-2-urile aflate în serviciul forțelor rusești), ar fi fost pierdute în războiul din Ucraina. 

Potrivit The Sun, un înalt oficial american a declarat, joi seară, că Ucraina ar putea chiar să recupereze Crimeea, dacă armata sa continuă să avanseze în ritmul actual.

Oficialul a declarat pentru The Telegraph: „Recucerirea Crimeei de către Ucraina este o posibilitate clară și nu mai poate fi exclusă".

Dr. Mike Martin, membru al Departamentului de Studii de Război de la King's College din Londra, a apreciat că „ucrainenii au avut o zi mare în sud - liniile rusești continuă să se prăbușească și să se retragă."

În discursul său nocturn, președintele Volodimir Zelenski a afirmat că trupele ucrainene au eliberat încă trei așezări în regiunea Herson, sudul Ucrainei, și că ofensiva lor continuă în forță.

Trupelor Moscovei li s-a ordonat să se retragă, în timp ce bloggerii militari pro-ruși au dezvăluit că linia frontului s-a prăbușit pe o suprafață impresionantă de 2.500 de kilometri pătrați. 

Presa de stat rusă a citat un oficial local pro-Moscova, Kirill Stremousov, care a declarat că trupele Moscovei doar se regrupează pentru a se organiza și pentru a riposta. 

Se crede că predarea din filmarea de mai sus a fost aranjată în prealabil printr-o linie telefonică specială, înființată de ucraineni pentru a permite rușilor să părăsească câmpul de luptă.

Andrii Yusov, de la Direcția principală de informații a ministerului ucrainean al Apărării din Ucraina, a dezvăluit că „zeci de mii de soldați ruși” au sunat la respectiva linie telefonică de urgență.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.