VIDEO. Ucrainenii lovesc năprasnic și în regiunea Herson, eliberând mai multe localități / Aliații și susținătorii lui Putin sunt tot mai divizați și mai nervoși, aruncându-și vorbe de ocară, pe fondul dezastrelor din Ucraina


VIDEO. Ucrainenii lovesc năprasnic și în regiunea Herson, eliberând mai multe localități / Aliații și susținătorii lui Putin sunt tot mai divizați și mai nervoși, aruncându-și vorbe de ocară, pe fondul dezastrelor din Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat duminică, la scurtă vreme după ce eliberarea orașului Liman a făcut înconjurul lumii, că forţele ucrainene au eliberat localitățile Arhanhelske şi Mîroliubivka din regiunea Herson (sudul Ucrainei), informează Reuters.

Zelenski a menţionat cele două localităţi în discursul său de duminică noapte, când a mulţumit unor unităţi ale forţelor ucrainene pentru că s-au remarcat în prima linie. 

O serie de filmări și fotografii postate în rețelele de socializare par să confirme prezența trupelor ucrainene în Zolota Balka și Khreshchenivka, de-a lungul malului drept al Niprului. VIDEO AICI

Sursele ucrainene din regiunea Herson au transmis, duminică noapte, că luptătorii ucraineni au străpuns linia de apărare rusă în Dudchany (Dudceanî, nordul regiunii Herson) și avansează rapid către orașul Beryslav (Berîslav), unde, o spun chiar canalele de socializare pro-ruse, că situația ar putea fi dezastruoasă pentru trupele ruse blocate în regiune de ordinul ferm emis de Moscova de a nu se retrage din fața inamicului. Vezi hărțile de mai jos!

Dacă informațiile se confirmă, înseamnă cu ucrainenii au reușit să penetreze cel puțin 24 de kilometri în teritoriul pe care rușii îl dețineau în regiunea Herson săptămâna trecută (și anexat vineri de către Vladimir Putin) și că forțele Kievului sunt în situația de a înconjura unitățile rusești aflate pe malul vestic al Niprului, strivindu-le. „Nu e o poziție bună pentru ruși”, a comentat Mark Hertling, general american în rezervă pentru Forbes. 

Înainte ca situația să devină delicată și pe frontul de sud, bloggerii naționaliști ruși își exprimaseră deja, sâmbătă, odată cu pierderea Limanului, oraș-cheie pentru operațiunile din est, furia față de modul în care se desfășoară "operațiunea militară specială" a Moscovei, scrie The Guardian. Iar Ramzan Kadîrov, liderul monstruos al Ceceniei, perora că a sosit momentul ca Moscova să arunce în luptă bombe nucleare tactice cu randament redus în Ucraina, dacă dorește să evite alte dezastre militare. În discursul său de vineri, Putin a lăsat să se înțeleagă că ar fi pregătit să folosească "toate mijloacele" pentru a apăra teritoriul rusesc, deși nu este clar cât de departe este pregătit să meargă.

În plus, lui Kadîrov, ale cărui trupe au suferit, de asemenea, pierderi grele pe frontul din Ucraina, i-a cășunat pe generalul Valery Gerasimov, șeful de Stat Major al Forțelor Ruse, pe care l-a indicat drept responsabil pentru dezastrul recent al Rusiei în Ucraina. Controversatul lider cecen l-a atacat și pe comandantul care a coordonat operațiunile rusești de la Liman, acuzându-l de idioțenie și de faptul că a condus campania de la distanță, de la 150 de kilometri de locul operațiunilor. The Guardian comentează că, pe fondul dezastrelor de pe frontul ucrainean, armata, propagandiștii și aliații Rusiei par din ce în ce mai divizați și mai tensionați.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.