VIDEO. Ciuruirea gazoductelor rusești NS1 și NS2. Suedia semnalează o a patra scurgere. Un europarlamentar polonez mulțumește Statelor Unite, sugerând că Washingtonul s-ar afla în spatele atacurilor pentru a pune astfel capăt șantajului rusesc / Joe Biden avertiza în luna februarie că îl lasă pe Putin fără gazoducte dacă atacă Ucraina


VIDEO. Ciuruirea gazoductelor rusești NS1 și NS2. Suedia semnalează o a patra scurgere. Un europarlamentar polonez mulțumește Statelor Unite, sugerând că Washingtonul s-ar afla în spatele atacurilor pentru a pune astfel capăt șantajului rusesc / Joe Biden avertiza în luna februarie că îl lasă pe Putin fără gazoducte dacă atacă Ucraina

Garda de coastă suedeză a descoperit o a patra scurgere de gaz din conductele Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei pentru cotidianul Svenska Dagbladet, transmite Reuters.

Uniunea Europeană și NATO consideră că scurgerile de gaze – produse în apropierea insulei daneze Bornholm - nu pot fi decât rezultatul unui act de sabotaj.

„Două dintre aceste patru scurgeri sunt în zona economică exclusivă a Suediei'', a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de coastă suedeze, Jenny Larsson. Celelalte două scurgeri au fost semnalate în zona economică exclusivă a Danemarcei.

Cea de-a patra scurgere s-a produs în gazoductul Nord Stream 2, în apropiere de o gaură mai mare identificată în conducta Nord Stream 1, scrie agerpres.ro

Potrivit Radio Europa Liberă, ministerul danez al Climei și Energie menționează cu îngrijorare că nu este vorba doar de niște mici fisuri, ci de găuri masive. Zona este încă prea periculoasă pentru ca specialiștii să se apropie și să analizeze daunele. În cazul unor daune majore, conductele ar putea fi închise permanent.

Rusia a reacționat vehement la acuzațiile potrivit cărora s-ar aflat în spatele atacurilor, pentru a complica și mai mult criza energetică cu care se confruntă Europa. 

Este „stupid şi absurd" să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream, a replicat Kremlinul.

„Era destul de previzibil" că unii vor declara că Rusia se află în spatele acestor scurgeri, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Previzibil, stupid şi absurd", a adăugat el.

Potrivit lui Peskov, aceste scurgeri ce afectează Nord Stream 1 şi 2 sunt "problematice" pentru Moscova, "pentru că ambele conducte sunt pline cu gaz (rusesc), iar gazul rusesc costă foarte mult". "Acum, acest gaz este pe cale să se scurgă", a mai spus reprezentantul lui Vladimir Putin.

O opinie care merită menționată este a fostului ministru polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, în prezent europarlamentar, care a venit cu o ipoteză cel puțin intersantă și chiar plauzibilă, mulțumind Statelor Unite care practic ar fi ales să taie răul de rădăcină, prin aruncarea în aer a acestor conducte ale „răului”.

Potrivit Newsweek, Sikorski a postat pe contul său de Twitter un mesaj relativ ambiguu, dar din care rezultă limpede conexiunea cu Statele Unite care ar fi găurit infamele gazoducte rusești pentru a-i reduce lui Putin pârghiile de șantaj la adresa Europei. 

„Mulțumim, SUA”, a scris Sikorski, explicând ulterior că mesajul nu este unul ironic sau insinuant, ci pur și simplu este recunoștință pentru că Washington a tăiat astfel răul de la rădăcină, un rău căruia statele baltice și Ucraina i se opun de peste 20 de ani. 

„Apropo, este o minciună sfruntată lipsa de capacitate a altor gazoducte care să transporte gaz din Rusia către Europa de Vest, inclusiv în Germania. Singura rațiune pentru care au fost construite Nord Stream-urile – cărora Ucraina și statele baltice li s-au opus vehement în ultimele două decenii - a fost să i se creeze lui Putin posibilitatea de a șantaja Europa sau de a porni un război în Europa de Est pentru care să nu poată fi pedepsit”, a comentat politicianul polonez. 

„Acum, 20 de miliarde de dolari de fier vechi zac pe fundul mării, un alt cost major pentru decizia criminală a Rusiei de a invada Ucraina", a mai spus Sikorski.

Secretarul de stat polonez Stanisław Żaryn a respins însă afirmațiile lui Sikorski care mai voalat sau mai deschis atribuiau Statelor Unite atacul asupra conductelor rusești, precizând că este vorba de propagandă rusească. 

„Propaganda rusească a lansat o campanie de denigrare împotriva Poloniei, Statelor Unite și Ucrainei, acuzând Vestul de agresiune asupra NS1 și NS2”, a scris Żaryn pe Twitter, adăugând (cu referire la postarea lui Sikorski) că „validarea minciunilor rusești în aceste momente delicate pune în pericol securitatea Poloniei. Ce act uriaș de iresponsabilitate!”.

Gazoductul Nord Stream 2 a fost finalizat anul trecut, dar nu a fost iaugurată niciodată, Germania refuzând să-l certifice cu câteva zile înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia. 

Newsweek.com amintește că, cu câteva săptămâni înainte de 24 februarie, data la care Rusia a invadat Ucraina, liderul american Joe Biden le spunea reporterilor că, în cazul în care Rusia își va duce la îndeplinire planurile despre care se zvonește că ar urma să aibă loc în Ucraina, SUA vor depune eforturi pentru a se asigura că gazoductul nu va fi niciodată operațional. Presat să detalieze, Biden a refuzat, adăugând doar „vă promit că vom fi capabili să facem acest lucru".



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.