VIDEO. Bucurie la Moscova, îngrijorare la Bruxelles! Cele mai eurosceptice formațiuni politice au câștigat alegerile în Italia! / Giorgia Meloni, aliata putinistului Berlusconi, solicită să fie desemnată premier


VIDEO. Bucurie la Moscova, îngrijorare la Bruxelles! Cele mai eurosceptice formațiuni politice au câștigat alegerile în Italia! / Giorgia Meloni, aliata putinistului Berlusconi, solicită să fie desemnată premier

Lidera extremei drepte Giorgia Meloni a revendicat câștigarea alegerilor legislative derulate, duminică, în Italia, fiind astfel pe punctul de a deveni prima femeie premier din istoria țării, scriu BBC și alte publicații internaționale. 

Alături de partenerii de alianță, Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini şi partidul conservator Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, formațiunea condusă de Meloni -Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia/FDI) – urmează să formeze cel mai de dreapta guvern al Italiei de după ce de-al Doilea Război Mondial, situație care alarmează Europa având în vedere că Italia este cea de-a treia economie a Uniunii, iar viitoarea șefă de guvern este o admiratoare declarată a lui Benito Mussolini și eurosceptică, chiar dacă în ultima vreme și-a atenuat mult discursul anti-UE, promițând în campanie că Italia va rămâne un partener de încredere al Uniunii. 

„Italienii au transmis un mesaj clar în favoarea unui guvern de dreapta condus de Frații Italiei”, a declarat Meloni imediat după proclamarea victoriei, adăugând că va guverna pentru „toată lumea” și nu va trăda încrederea „poporului”. Formațiunea sa ar fi obținut în jur de 26% dintre voturile alegătorilor, în vreme ce Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini şi partidul conservator Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, ar fi reușit între 8,5% şi 12,5%, respectiv între 6 şi 8% din voturi, potrivit sondajului institutului Opinio realizat pentru televiziunea naţională Rai. Astfel, cele trei formațiuni preiau controlul la Camera Deputaților și Senat cu o majoritate estimată la peste 42%.

Președintele Italiei este însă cel care va desemna premierul, scrie BBC estimând că nominalizarea Giorgiei Meloni ar putea dura ceva timp. 

Giorgia Meloni are 45 de ani, iar 2008 și 2011 fost ministru pentru tineret în guvernul condus la acea vreme de Silvio Berlusconi. În cartea sa din 2021 „Eu sunt Giorgia”, Meloni spune că nu este fascistă, însă până de curând era percepută ca o eurosceptică convinsă, vorbind chiar despre scoaterea Italiei din zona euro precum și părăsirea Uniunii Europene. Chiar dacă în ultima vreme a depus eforturi notabile de a-și îndulci imaginea, poziționându-se în opoziție cu Vladimir Putin, pro-NATO și pro-Ucraina, formațiunea sa este considerată de specialiști drept una înrădăcinată într-o mișcare postbelică, care s-a ridicat din rândul fasciștilor lui Mussolini.

La începutul acestui an, Meloni și-a prezentat viziunea și prioritățile într-un discurs zgomotos ținut în fața partidului de extremă dreapta Vox din Spania: „Da familiei naturale, nu lobby-ului LGBT, da identității sexuale, nu ideologiei de gen... nu violenței islamiste, da frontierelor sigure, nu migrației în masă... nu marii finanțe internaționale... nu birocraților de la Bruxelles!".

În ce-l privește pe aliatul acesteia, controversatul fost premier Silvio Berlusconi, un partener de lungă durată al Kremlinului, acesta a delirat recent că trupele ruse aveau misiunea de a înlocui Guvernul de la Kiev cu "oameni cumsecade", iar apoi de a se retrage. PODUL a detaliat AICI despre aberațiile epavei politice. 





„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.