VIDEO. Mobilizarea lui Putin merge conform planului! Mobilizații s-au îmbătat criță la doar câteva ore după ce s-au înrolat / Alții au făcut infarct înainte de îmbarcarea în autocare / ONG: „Nu e mobilizare parțială, e mobilizare 100%”


VIDEO. Mobilizarea lui Putin merge conform planului! Mobilizații s-au îmbătat criță la doar câteva ore după ce s-au înrolat / Alții au făcut infarct înainte de îmbarcarea în autocare / ONG: „Nu e mobilizare parțială, e mobilizare 100%”

Un jurnalist din Belarus care urmărește și relatează situația mobilizării „parțiale” decretate miercuri de Vladimir Putin – Tadeusz Giczan – postează pe contul său de Twitter despre îmbarcarea spre destinații necunoscute a sute de veterani din zonele rurale ale Rusiei. Îmbrăcați modest și băuți zdravăn la doar câteva ore după ce au fost înrolați, aceștia spun în fața camerelor că „dracu știe unde și pentru ce mergem”, arătând practic că mulți dintre cei mai săraci oameni ai Rusiei habar nu au că sunt trimiși pe frontul morții din Ucraina. VIDEO AICI

Într-o altă filmare postată de Giczan un bărbat abia înrolat suferă un atac de cord, prăbușindu-se lângă autocarul în care urma să se îmbarce. VIDEO AICI. 

În Daghestan, mai scrie jurnalistul din Belarus, localnicii refuză să se înroleze întrebând obsesiv pentru ce luptă. Când un ofițer de la biroul de încorporare le răspunde că „pentru viitorul lor”, unul dintre „mobilizați” replică „despre ce viitor vorbești când noi nici prezent nu avem?!”. VIDEO AICI

Tot în zona de sud a Federației Ruse, la granița cu Georgia, cozile formate de cei care vor să plece peste hotare pentru a evita înrolarea depășesc chiar și cinci kilometri lungime, relatează BBC, citând o sursă care a declarat că a durat șapte ore să poată ieși de pe teritoriul Rusiei. 

Cozi interminabile s-au format în ultimele zile și la granița cu Finlanda, iar aeroporturile gem de bărbați cu bilet doar dus spre diferite țări care mai acceptă cetățeni ruși pe teritoriul lor. 

Georgia este una dintre puținele țări vecine în care rușii mai pot intra fără a avea nevoie de viză. Finlanda care are o graniță comună de 1 300 km cu Rusia, dar unde rușii au nevoie de viză pentru a intra, a raportat o creștere a traficului pe parcurusl nopții, dar a precizat că acesta se află, deocamdată, la un nivel controlabil.

„Nu este o mobilizare parțială, este o mobilizare de 100%”, remarcă Alexandra Garmazhapova, președinta Fundației Buriatia Liberă, un ONG care transmite informații despre cum decurge mobilizarea militară în estul îndepărtat al Federației Ruse. „În ultima zi,  au fost livrate în Buriația peste 3000 de ordine de mobilizare,” a adăugat Alexandra Garmazhapova, citată de The Guardian. În ciuda asigurărilor că Rusia va căuta bărbați care au servit recent în armată și au avut experiență în luptă, activiștii au indicat o serie de cazuri de bărbați în vârstă de 50 de ani care au primit convocări.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a opozantului rus Alexei Navalîi, Kira Yarmish, publică pe contul său de Twitter imagini din regiunea Habarovsk, unde sute de convocați așteaptă să fie îmbarcați în avioane. „Bărbații sunt suiți în avioane pentru a fi trimiși într-un război fără sens și care nu folosește nimănui, cu excepția lui Putin”, comentează Kira Yarmish imaginile pe care le puteți vedea AICI. 

Ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a declarat, joi, că rușii care fug de recrutare sunt bineveniți în țara sa, precizând că dezertorii amenințați de o "represiune severă" în Rusia vor primi protecție de la caz la caz, în urma unor verificări de securitate. Lituania, Letonia, Estonia, Estonia și Republica Cehă au adoptat  însă un ton diferit, afirmând că nu vor oferi refugiu rușilor care fug de „mobilizare”.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat joi pe ruşi "să "protesteze" împotriva mobilizării pe frontul ucrainean anunţată de Kremlin sau "să se predea" forţelor Kievului, scrie AFP, preluată de Agerpres.

"În acest război în şase luni, au fost ucişi 55.000 de soldaţi ruşi (...) Vreţi mai mulţi? Nu? Deci protestaţi! Luptaţi! Fugiţi! sau predaţi-vă" armatei ucrainene, a lansat Volodimir Zelenski în rusă în tradiţionalul său mesaj video. "Acestea sunt opţiunile voastre pentru a supravieţui", a adăugat el.

"Sunteţi deja complici la toate crimele (armatei ruse), crimele şi torturile ale căror victime sunt ucrainenii. Pentru că tăceţi. Pentru că tăceţi mereu", a acuzat liderul de la Kiev.

El a adăugat că autorităţile ruse se pregătesc să mobilizeze "până la un milion de oameni". Oficial, Moscova a anunţat cu o zi înainte mobilizarea cu începere de miercuri a 300.000 de rezervişti.

"Este momentul alegerii pentru voi. Pentru bărbaţii din Rusia, este alegerea de a muri sau de a trăi, de a deveni invalizi sau de a-şi păstra sănătatea. Pentru femeile din Rusia, alegerea este să-şi piardă pentru totdeauna soţii, fiii, nepoţii ori să încerce, totuşi, să îi protejeze împotriva morţii, împotriva războiului, împotriva unui singur bărbat", Vladimir Putin, a continuat preşedintele ucrainean.

Peste 1.300 de persoane au fost arestate miercuri în cursul unor manifestaţii improvizate împotriva mobilizării în întreaga Rusie, potrivit ONG-ului OVD-Info.



 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.