Reacția Ucrainei la declarațiile lui Andrei Marga: „naftalină politică” / Fostul traseist politic a subliniat însă că nu retractează nimic: „Repet oricând afirmațiile rostite, căci ele exprimă adevărul cel mai simplu cu putință”


Reacția Ucrainei la declarațiile lui Andrei Marga: „naftalină politică” / Fostul traseist politic a subliniat însă că nu retractează nimic: „Repet oricând afirmațiile rostite, căci ele exprimă adevărul cel mai simplu cu putință”

Unul dintre cei mai importanți consilieri ai președintelui ucrainei,  Mihailo Podoliak, a reacționat pe Twitter la afirmațiile lui Andrei Marga, fost ministru de Externe într-unul din guvernele lui Victor Ponta, precizând că dacă acesta îşi susţine declaraţiile cu toată răspunderea, atunci ar trebui să înţeleagă şi perspectiva răspunderii penale pentru încălcarea integrităţii şi suveranităţii unei ţări. Podoliak l-a numit pe Marga o „naftalină politică” folosită de Rusia aflată în acest moment într-un soi de „criză a agenților”. 

Marga a revenit însă cu precizări noi afirmând că repetă „oricând afirmațiile rostite, căci ele exprimă adevărul cel mai simplu cu putință”. ”Afirmațiile mele corespund adevărului istoric, dreptului internațional și intereselor generale - dincolo de propaganda de azi, care poimâine va fi socotită doar o eroare", a mai spus Marga. 

„«Criza agenţilor» determină Rusia să scoată din dulap şi cea mai uitată naftalină politică. Dacă românul domn Marga îşi face declaraţiile «cu toată responsabilitatea», atunci trebuie să înţeleagă şi perspectiva răspunderii penale pentru încălcarea integrităţii şi suveranităţii unui alt stat”, a opinat Mihailo Podoliak, duminică, pe pagina sa de Twitter.

Absolvent de Medicină, Podoliak este politician, jurnalist și negociator ucrainean, în prezent unul dintre cei mai importanți consilieri ai președintelui Volodimir Zelenski, care l-a desemnat în echipa de negociere a Ucrainei în tratativele de pace purtate cu Rusia la începutul agresiunii militare a acesteia din urmă (negocieri suspendate pe la sfârșitul lunii martie - început de aprilie mai ales după ce ucrainenii au descoperit masacrele de la Bucha și din alte localități aflate la un moment dat sub ocupația rușilor).

Andrei Marga, 76 de ani, fost ministru de Externe (în guvernul Ponta, între 7 mai și 6 august 2012) şi al Educaţiei (între 1997 și 2000) şi fost rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, a declarat în timpul unei conferinţe desfăşurate vineri, la un târg de carte din Alba Iulia, că Ucraina se află în ”frontiere nefireşti” şi trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei şi României.

„O s-o spun direct, cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești, ea trebuie să cedeze teritorii - Ungariei Transcarpatia, Poloniei Galicja, României Bucovina și Rusiei Donbasul și Crimeea. (...) Cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America, și cu Rusia, și cu Germania, și cu Ucraina, și cu China situația și nu se ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa", a opinat Marga stârnind reacții virulente atât din partea reprezentanților statului român, cât și a diplomației ucrainene. 

„Regretăm că fostul ministru Andrei Marga al unui stat european și democratic face declarații care pun sub semnul întrebării principiile de bază ale dreptului internațional, în special inviolabilitatea frontierelor. Asigurarea respectului deplin pentru aceste principii este baza securității și stabilității pe continent. Asemenea declarații sunt inacceptabile în nicio circumstanță. Acestea reprezintă o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe”, a precizat și Ambasada Ucrainei la București, într-un comunicat publicat pe Facebook.

„Ministerul Afacerilor Externe consideră că declarațiile făcute de domnul Andrei Marga în spațiul public cu privire la războiul de agresiune al Rusiei contra Ucrainei și efectele acestuia sunt inacceptabile. Aceste declarații sunt în flagrantă contradicție cu poziția oficială a României față de agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și cu principiile fundamentale de drept internațional care guvernează relațiile internaționale în prezent. MAE respinge ferm poziționarea domnului Marga, care preia, încurajează și propagă narativele maligne emise de Rusia. MAE reiterează susținerea sa fermă pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în granițele sale recunoscute la nivel internațional", a precizat și MAE român într-un comunicat.

Potrivit TVR, alți doi foști miniștri de Externe ai României au criticat declarațiile lui Andrei Marga.

Teodor Baconschi le-a calificat drept lamentabile și scandaloase, iar Adrian Cioroianu l-a plasat pe fostul ministru în categoria iliberalilor.

Și fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu l-a acuzat că nu înțelege importanța strategică a frontierelor Ucrainei.

Theodor Paleologu, diplomat, fost ministru al Culturii: "Omul ăsta nu a înțeles un lucru de bază, care este ABC-ul diplomației în ultimii 30 de ani -  integritatea teritorială a Ucrainei este un fundament al păcii internaționale, a fost garantată în schimbul renunțării la armamentul nuclear. Ucraina a renunțat la armamentul nuclear".

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.