VIDEO. Rușii fug și din sud! Statul Major al Ucrainei: ocupanții caută căi de retrage din Herson, improvizând puncte de trecere peste Nipru / Zelenski: „Îi vom lovi mai dur decât înainte” / „Cei mai deștepți dintre soldații ruși și-au dat seama că nu au nicio șansă în Ucraina și se predau”


VIDEO. Rușii fug și din sud! Statul Major al Ucrainei: ocupanții caută căi de retrage din Herson, improvizând puncte de trecere peste Nipru / Zelenski: „Îi vom lovi mai dur decât înainte” / „Cei mai deștepți dintre soldații ruși și-au dat seama că nu au nicio șansă în Ucraina și se predau”

Forţele ruse îşi pregătesc posibile căi de retragere din regiunea Herson (sud), scufundând în fluviul Nipru cel puțin nouă vagoane pentru a improviza o trecere în zona hidrocentralei Kahovskaia, afirmă Statul Major al armatei ucrainene într-un buletin informativ sâmbătă seara, citat de mai multe publicații ucrainene.

„În legătură cu acţiunile reuşite ale forţelor noastre privind scoaterea din funcţiune a tuturor podurilor peste fluviul Nipru în direcţia Herson, invadatorii au început să-şi amenajeze căi de retragere", indică Statul Major ucrainean.

Potrivit armatei, în zona hidrocentralei Kahovskaia, pentru a construi în viitor o trecere, trupele inamice au scufundat nouă vagoane.

Anterior, agenţii de presă ucrainene au relatat că în oraşul Herson ocupat temporar se aud explozii puternice. Explozii au fost auzite în cursul serii, dar în acel moment nu a fost anunţată nicio alertă de raid aerian pe teritoriul regiunii Herson, indică Unian.

Conform unor conturi de Telegram, în diferite cartiere ale Hersonului se aud împuşcături. Se presupune că s-ar da lupte de stradă. Unii observatori ucraineni presupun că unii soldaţii ruşi îşi reglează conturi între ei. Nu există deocamdată informaţii oficiale referitoare la aceste incidente din oraş, potrivit Unian. (sursa: agerpres.ro). (vedeți video AICI - este surprins un schimb de focuri într-o zonă neprecizată din orașul Herson)

Ukrainska Pravda scrie că Statul Major a confirmat, de asemenea, uciderea a peste 180 de ocupanți în Herson în jurul datei de 10 septembrie. Forțele armate ale Ucrainei au lovit clădirea "Alkoservis" LLC (societate cu răspundere limitată), unde se aflau personalul și echipamentul militar al forțelor de ocupație rusești.

„Timp de cinci zile, unități ale Gărzii Naționale Ruse și ale Serviciului Federal de Securitate al Federației Ruse au îndepărtat dărâmăturile și au recuperat cadavrele celor morți, încercând să ascundă pierderile", se arată în raportul Statului Major.

Potrivit Kyiv Independent, armata ucraineană a distrus, la 17 septembrie, o barjă cu personal și echipamente militare în sudul ocupat de forțele ruse. Informația a fost făcută publică de Comandamentul Operațional „Sud" al Ucrainei care a mai raportat că forțele ucrainene au ucis, de asemenea, pe parcursul confruntărilor de sâmbătă, 62 de soldați ruși, au distrus două UAV-uri și cinci vehicule blindate. Soldații ruși au încercat să avanseze, dar au fost împinși înapoi de apărătorii ucraineni în regiunea Herson, a mai precizat comandamentul.

În discursul său de sâmbătă seară, în lumina noilor atrocități descoperite în regiunile părăsite de forțele ruse în nord-est (mai multe detalii AICI), președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat că forțele de apărare ucrainene îi vor lovi pe ocupanți „mai dur decât înainte".

„Mulți dintre soldații ruși și-au dat seama până acum că nu au nicio șansă în Ucraina, că vor fi înfrânți. Cei mai deștepți dintre soldații ruși se predau, iar lor le garantăm că drepturile lor, conform Convențiilor [de la Geneva], vor fi protejate. Și vom continua să facem presiuni, pentru a-i face pe toți ocupanții să înțeleagă acest lucru. Îi vom lovi mai tare decât până acum", a precizat Zelenski. 

„Forțele armate ale Ucrainei, unitățile noastre de informații, Serviciul de Securitate al Ucrainei și Garda Națională îi alungă treptat, pas cu pas, pe ocupanți de pe teritoriul nostru. Dar avem nevoie de mai mult timp și de mai mult efort; trebuie să ne concentrăm în continuare pe deplin asupra apărării și să ne păstrăm toate forțele", a mai spus liderul ucrainean. 

Mesajul Statului Major General al Ucrainei privind situația de pe front la 17 septembrie (o versiune în engleză poate fi citită AICI): 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.